*

  • isim babaları mendeleev olan, hem desktop hem de web arayüzüne sahip henüz beta aşamasında bir reference management software. bir de bookmarkleti var; bu sayede google scholar, jstor, citeseer gibi yerlerden referansları da pdf'le ile birlikte indirebiliyosunuz. isterseniz ücretsiz hesap* açtırıp makaleleri de yükleyebiliyorsunuz (500 mb'a kadar izin var şimdilik).

    ukteyi veren portik 'last.fm in akademik versiyonuymuş' diye not düşmüş ya aynen öyle. ama last fm'in son skandalını unutmamak lazım (bkz: last fm'in kullanıcı bilgilerini riaa'ya satması). ama beta versiyonu bile cok umut vaadediyor. hem linux, hem de mac ve windowsta kullanabiliyorsunuz. bir denemek lazım. isterseniz üye olmadan da kullanabiliyorsunuz:

    http://www.mendeley.com/

    ama zoteronun üstüne tanımam.

    not: ben bu ukteyi doldurmaya başladığımda 0.5 versiyonunda filandı. kim ne yazmış diye bakınca ukteyi gördüm ve bişeyler yazdım, ama kenara attım (bkz: yazamamak). bu sabah 0.9 versiyonu çıktı.

    zomg demek istiyorum sayın seyirciler! nefis olmuş bu. pdf makalelerinizi, kitaplarınızı filan isterseniz ayrı bir kütüphanede organize edebiliyorsunuz; gerçi bu daha önce de vardı ama artık daha gelişmiş ve üstelik kendine ait bir pdf viewer vasıtasıyla bu makalelerin üzerine not alabiliyor, highlight edebiliyor, eksik referans bilgilerini internetten indirebiliyor**, türlü çeşit hallere sokabiliyorsunuz.

    metadata tanıma özelliği zotero kadar iyi değil ama eskisine göre gelişme var. evernoteun akademik versiyonu olmuş bu. gerçi evernote'un neden bu kadar abartıldığını da pek anlamış değilim ama*, bu işe yarar bişey olmuş. gerçekten. ubuntular da kullanabilir. adamlar kendi repositorylerini yapmışlar.

    ama zoteronun üzerine tanımam**, hem de açık kaynak. yine de destop çözümü isteyenler için iyi bir çözüm olmuş mendeley. en önemli gördüğüm sıkıntısı açık kaynak kodlu olmaması. böyle bir alanda bu gerçekten önemli bir sıkıntı bence (bkz: endnote'un zotero'yu dava etmesi).

    açın kaynakları kardeşim.
  • mendeley'in 0.9.2.1 versiyonunu kisa bir suredir kullaniyorum. islevselligi ile tez, makale vs yazarken referanslari duzenlemeyi, ihtiyac halinde geri donup aranilan bilgiyi bulmayi pratik hale getiriyor. bu yonden hayati ciddi anlamda kolaylastiran bir program. yalniz, belki de versiyonla alakali olarak yasadigim bir problem var. program cok sik hata veriyor. referanslari sakladigim klasore cok sayida yeni dosya ekleyip programi baslattigimda, listeden cok sayida referans secip bazi ozelliklerini degistirdigimde, pdf okuyucusunda zoom yapip metni saga-sola dogru cekistirdigimde program hata verip kapaniyor. bu tip durumlar icin forum da acmislar. hata ile karsilastiginizda yada sadece oneride bulunmak istediginizde forum vasitasiyla ilgililere derdinizi anlatabilirsiniz saniyorum. yakisikli bir program. umarim mevcut sorunlari da yeni versiyonlarda duzeltirler. o vakit kalplerdeki media player classic sevgisine ortak olurlar.
  • çok ufak 1-2 eksiği dışında tam olarak olması gerektiği kadar olan programlardan. ne fazla ıvır zıvır ayrıntısı var, ne de eksiği. bu arada webden databaseinize erişilebildiği, iphone uygulamasının da yeni çıktığını söylemekte fayda var.
  • su an sadece masa ustu olarak kullandigim, beni makaleler arasinda bogulmaktan kurtaran guzel program. cokmez ablasi benim bilgisayarim, yedeklememe gerek kalmaz di mi canim?
  • tüm makalelerinizi istediğiniz şekilde -yazar, yıl, dergi, vs- dosyalayıp, her makaleyi istediğiniz şekilde yeniden isimlendirme -isim_yıl_dergi benım tercihim- özelliği ile bile araştırma yapma isteğini tavana vurdurabilen yazılım.
    bu tür programlara bağlı kalmak istemeyenler sadece bu özelliği için programı indirip makalelerini güzelce dosyaladıktan sonra mendeley'e elveda diyebilir.
  • (bkz: papers)
  • pek bir muhteşem yazılım, kendisinden haberdar olduğum halde şimdiye kadar "bedavaysa bir derdi vardır" diyerek denemediğim için çok pişmanım. eğer üniversiteniz size ücretsiz endnote sağlamıyorsa hiç crack aramakla uğraşmayın derim, zira burda yapılmışı var.

    edit: bir de, buna alışmak uzun sürer sonra vaktim olunca bakarım diye erteleyen über kaytarıcılar* için kötü haber; bu programı öğrenip kullanmaya başlamak en fazla 1 saatinizi alıyor deneme yanılma dahil. sonra bilgisayardaki darmadağın pdfler bir tertipleniyor ki, ancak mary poppins bu kadar hızlı yapabilir.

    edit2: eğer kütüphanenizdeki tüm pdfleri otomatik olarak upload etmesini istemiyorsanız mutlaka 'edit settings' sekmesindeki tüm işaretleri kaldırın.
  • ipad uygulamasının ne zaman çalışacağı belli olmuyor. daha doğrusu çökmeden çalışmaya devam etmesi mucize gibi. halbuki düzgün çalışsa çok derde deva olacak, muhtemelen ücretli hesaba upgrade etmem gerekecek
  • innnanılmaz güzellikle naif şirin bir şey. kedi canını onun. ve yine olması gerektiği gibi bir program. bütün arşivi toparlamam üç saat civarı sürdü ama cillop gibi kolaylaştı her şey. listeden bir makalenin üstüne gelip kopyalama yaptığınızda, önceden ayarlanmış formata göre ve şimdiye kadar gözlemleyebildiğim kadarıyla hatasız şekilde referansı clipboard'a kopyalıyor. ohhşşşşş.
hesabın var mı? giriş yap