• mesai saatinde evde oturmaktansa dışarıda dolaşan kitle ve işi gereği dışarıda olan kişilerden oluşan topluluktur.
  • ayda 8 gün 08.00-17.00 ve 8 gün de 17.00- 08.00 olmak üzere vardiya usulü çalışıyorum. boş zamanlarımda bazen dışarıya çıkıyor, bazen de akşam vardiyasına gitmek için etrafta insanları görebileceğim yollara düşüyorum. ben de bu feryadı etmiş biri olarak neden bahsedildiğini anlıyorum. önceki entrylerde genel olarak avrupa yakasından bahsedilmiş. beşiktaş, mecidiyeköy vs buraların demografik yapısını bilmiyorum ancak işsizlerin sokaklarda gezdiğine dair söylemler bence başlık açan arkadaşın bahsettiği durum değil.
    kadıköy ilçesinde oturuyorum. gerek başka semtteki işime giderken, gerekse çalışmadığım zamanlarda, gerçekten dışarılarda dolaşan, alışveriş yapan insanlar görüyorum. kimseyi çevirip sormadım ama anlayabildiğim kadarıyla birkaç maddeyle kategorize etmek isterim;

    1- 35-45 yaş arası, öğlen saatlerinde blushlarını tokuşturup, salatalarını yiyen; çıkışta da mağaza gezen hanımlar. bunlar sanıyorum eşleri çalışan, tuzu kuru hanımlar. insan eğitim düzeyi arttıkça kadın erkek eşit düzeyde iş hayatına iştirak ediyor gibi düşünebilir ancak gelir düzeyi daha da arttıkça bu eğri aşağıya doğru seyrediyor.

    2- falanca şirkette müşterileri gezen çalışanlar, ilaç mümessilleri, satışçılar, organizasyon şirketlerinde çalışanlar vs. örnekler aklıma geldikçe çoğaltılabilir; bunlar gün içerisinde zamanlarının çoğunu ofis dışında geçiren, eğer o günkü işlerinin- müşterilerinin çoğu aynı semtte ise daha rahat edebilecek; iş aralarında da dolaşıp bir yerlerde oturan tipler.

    3- benim gibi gece veya haftasonları hizmet veren sektörlerde çalışanlar; restoran, otel, hastane, güvenlik güçleri, mağazalar, çeşitli organizasyon şirketleri.

    4- avukatlar - bir şekilde o gün adliyede işi var mı yok mu, öğle tatili mi oldu, duruşma mı gecikti, yoksa adam avukatlık bürosu sahibi kafasına göre takılıyor vs onlar da türlü şekillerde dışarılarda olabiliyorlar.

    5- öğrenciler.

    6- emekliler

    tabi bu başlığı açan arkadaşın ve benim kafamda oturmayan durum bu değil. yoksa herkes biliyor emeklinin, ev hanımının dışarılarda gezdiğini. avukat elindeki çantadan, satış yapan prezentabl kılık kıyafetinden, öğrenci her halinden zaten anlaşılıyor.
    kafamda bir yere oturtamadığım bazı insanlar var.

    cafede gündüz vakti elinde laptop s.ki taşşağına denk vaziyette oturan, yiyen içen; 27 yaşında veya 43 yaşında caddede dolaşan kimi zaman alışveriş yapan hiçbir prototipe oturtamadığım insanlar var. herkes mi freelance? çok kalifiye olmak, bu işin fakültesini bitirmek lazım mı? beni de alırlar mı?
  • lisedeyken okulu asıp istiklal de gezdiğim zaman aklıma gelen ilk soruydu.
  • asıl merak ettirdikleri kim oldukları ya da ne yapıp yapmadıkları değil, kimin parasını yedikleridir.
  • bostancı sahili iğne atsan yere düşmez kıvama gelmeden orada elini kolunu sallaya sallaya yürüyebilenlerdir.
    bebek sahilinde sessizliği tadabilenlerdir.
    arabayı nereye parkedeceğim paniği yaşamadan cadde'ye inip alışverişini yapabilenlerdir.
    en güzel kafelerde, en güzel masada oturup kitabını okuyabilenlerdir.
    cihangir'de firuz kafe'de yer bulup güneşin tadını çıkarabilenlerdir.
    haftaiçi gündüz seanslarında ucuz bilet ile sinemaya gidebilenlerdir.
    10 senedir hiç içinde varolmadığım, ama yakında arasına karışacağım kalabalıktır.
    hem sabırsızlatan, hem korkutandır.
    bir iş yerine, bir okula bir kuruma ait olmanın güvenli kısıtlayıcılığından, sokaklara ait olmanın korunaksız özgürlüğüne dalıştır benim için.
    amanındır.
    (bkz: doğum izni)
    (bkz: geliyor gönlümün efendisi)
    (bkz: kariyere mola)
  • baba parası yediklerini düşünmekteyim...

    ya da üst mevki memur olabilir öğlen 11 de gelip saat 3 gibi mesailerini bitirdikleri için...
  • benim en çok merak ettiğim saat 9'da sahilde koşan 30-35 yaşlarındaki arkadaşlardır. ve en çok imrendiğim...
  • işsizdirler.
hesabın var mı? giriş yap