• ermenistan da kurulu bulunan sızıntı yapması veya patlaması halinde çernobilden bile büyük bir faciaya yol açabilecek olan ve türkiyeyi de çok büyük bir riske sokan nükleer santral.
    türkiye atom enerji kurumu başkan yardımcısı dr. erdener birol bir patlama veya sızıntı halinde yapılabilecekler hakkında şunları söylemiş : "muhtemel bir salınımda öncelik hava şartlarına bağlı. eğer rüzgar bize doğru esiyorsa radyoaktif maddeler sınırımıza girer. vatandaşlar, öncelikle evlerine girip, kapılarını, camlarını naylonla sızdırmaz şekilde kapatmalılar. olabilecek havalandırmalar kapatılmalı. mahalli gıdalar sebze-meyveler yenmemeli. eğer otlaklarda, kırsal kesimde hayvan varsa içeriye alınmalı ve kuru otla beslenmeli. yerel yöneticilerden gelecek 'çıkabilirsiniz ya da çıkamazsınız' talimatı beklenmeli.
    eğer salınım anından 6-7 saat içinde öğrenilirse halka iyot tabletleri dağıtılır. troid bezinin radyoaktif iyot alması önlenir, böylece kanser riski azaltılmış olur. 30 km. 100 km'ye kadar arazinin topografyasına bağlı olarak etki görülebilir. ilk birkaç günde yapılması gerekenler bunlar. daha sonra suların ve toprağın ölçülmesi gerekir."
    görüldüğü gibi korkulacak bir şey yoktur; cama çerçeveye naylonu geçir, hayvanları da içeri al tamam.
  • türkiye'nin 2 kez avrupa konseyi toplantılarında dile getirdiği, ermenistan'ın en geç 2004'te kapaması şartı ile avrupa konseyi üyesi (1995'te) olduğu nükleer santral. bir dönem kapatılmış olup, daha sonra ermenistan'ın enerji yokluğunu öne sürerek tekrar çalıştırmaya başladığı santraldir ve ermenistan türkiye ve avrupa'nın yeni enerji kaynakları için teknik ve mâli yardım önerilerini ısrarla reddetmektedir. bu santralden üretilen elektirik ermenistan gereksiniminin çoğunu (belki de tümünü) karşıladığı gibi yurtdışına satışı da yapılmaktadır.
    santral çernobil ile aynı tiptedir ve aynı teknolojinin ürünüdür. dünya'daki en tehlikeli 1. ya da 2. nükleer santral olarak kabul edilmektedir. patlaması durumunda en fazla etkilenecek ülkeler türkiye, azerbaycan, gürcistan, ermenistan ve iran'dır.
  • bilinen en eski ve güvensiz reaktör modelleri* ile hizmet veren nükleer santral. dünyanın ''acaba ne zaman patlıyacak'' diye merak ettiği, ülkemizede esamesinin okunmadığı, pimi çekilmiş bomba.
  • 2001 yilinda ab ve turkiye ermenistana bu sikimsonik tesisin kapatilmasi icin 100milyon euro teklif etmis. donemin basbakani 1 milyar euro isteyince gorusme sonlanmis. ermeniler dunyayi yolmaya gelmis anlasilan.
  • santrali ruslar işlettiği için derdinizi ruslara anlatacaksınız arkadaşlar. ermenistan ile tek alakası santralin ermenistan da kalması. ayrıca bu santrallerden diğer bir komşumuz iran da da onlarca var.

    patlamasalar çok güzel elektrik üretiyorlar aslında. patladı mı ülkeyi kapatıp gidiyorsun o kadar.
  • sınırlarımızın 16 kilometre ötesinde bulunan, dünya üzerinde olası felaket riski en yüksek nükleer santral.

    muazzam sovyet mühendisliği tarafından 1. derece deprem bölgesinin tam merkezine inşa edilmiştir.

    çernobilden daha ilkel bir yapıya ve kısmen manuel bir sisteme sahip olmasının yanına muazzam ermeni mühendisliğini(!) de eklersek emsalleriyle arasındaki farkı anlamış oluruz.

    bu santral bünyesinde 100'den (yüz) fazla irili ufaklı kaza yaşanmıştır.

    kullanım ömrünü 15 sene evvel doldurmasına ve daha önce kazalar yüzünden 2 kez kapatılmasına rağmen ermenistan hükümeti tarafından 2026 yılına kadar (patlayana kadar) kullanılmasına karar verilmiştir.

    ve hepimizin tahmin ettiği gibi türkiye'nin burnunun dibindeki bu soykırım tehlikesine karşı hiçbir uluslararası girişimi yoktur.
  • 1980'de açılan 2. reaktör 2005 yılında teknik olarak hizmet süresini tamamlamış ama 2016'ya kadar çalışmaya devam edecekmiş. çoğu kaynağa göre şu an herhangi bir problem çıkarma olasılığı en yüksek nükleer santraldir ve kars'a 100 km, iğdır'a ise 30 kilometre uzaklıktadır. birinci derece deprem bölgesinden bulunan santral daha önce 1988 yılındaki depremde büyük hasar görmüş ve 1995 yılına kadar kapalı kalmıştır. (ermenistan'ın bu santrali tekrar açmasında azerbaycan ve türkiye'nin ermenistan'a ambargo uygulamasının da büyük payı var) şimdiye kadar irili ufaklı 106 kaza geçiren santralin 2016'ya kadar iyice eskiyen teknolojisiyle büyük bir felakete sebep olma ihtimali her geçen gün artıyor. avrupa birliği ve abd ermenistan'la sürekli temasa geçerek bu tesisin kapatılmasını isterken 2-3 sivil toplum örgütü girişimi dışında türkiye'nin uyuduğunu söyleyebiliriz.
  • beka sorunu budur. simdi dogru rüzgarlari bekleyip azili türkiye düsmanlari bu santrali bir sekilde sabote etse, bombalasa ne olacak? adamlar götümüzün altina resmen son kullanma tarihi gecmis dinamit dösemisler lan böyle santral mi olur?
  • 2026 da kapansa dahi derdinin ve tehlikesinin bitmeyeceği santral.

    nükleer bir santral kullanımdan çıktıktan sonra söküm ve temizlemeişlemine başlanır.

    yapılan iş, yıllarca radyasyona maruz kalmış ,reaktör başta olmak üzere, nesnelerin kirlenme yapmaması için dikkatlice sökülüp birkaç bin yıl saklanmasıdır.

    bu işlem santrali yapmak kadar ve hatta daha yüksek maliyetlidir.

    ermenistan'da bunu layıkı ile sökecek para var mı? yok.

    o zaman ne yapacak?

    büyük ihtimal kontağı kapatıp gidecek. ve kendileri de dahil herkes olası bir kaza ve serpintiye karşı kabak gibi açıkta kalacağız.
  • neden kapatılmadığı sorusunun cevabı oldukça basit. bu cevap da türkiye'ye götlük olsun diye değil ne yazık ki. çünkü ermenistan fakir ve göt kadar bir ülke. bu santralin yerine koyabileceği alternatif bir düşük maliyetli enerji kaynağı yok. sovyetlerden kalmış, onlar da kullanıyorlar işte. ellerinde saatli bir bombanın olduğunun onlar da farkında ve nükleer bir kazayı bizden önce onlar istemez zaten emin olun. olası nükleer serpinti türkiye'den önce ermenistan'ı etkileyecektir. ama fakirlik insana neleri göze aldırdığı gibi, ülkelere de böyle şeyleri göze aldırabiliyor. hemen kapatılsın diyen ermenistan'ın alternatif enerji kaynağını temin edip, maliyet farkını karşılarsa, ermeniler de dakika düşünmeden kilidi vururlar santrale. fakirliğin gözü kör olsun.
hesabın var mı? giriş yap