• moğollarla bir alakası yoktur.

    henüz cengiz han vitman bile değilken de çin'de, japonya'da, hatta buzul çağında amerika kıtasına giden kızılderililerde vardı bu leke.

    peki nedir bu lekenin moğollarla alakası?

    moğollar, istila ettikleri yerlerde akılalmaz boyutlarda tecavüzlere girişen sapkın bir toplum. bu doğum lekeleri üzerinde 1880'li yıllarda çalışma yapan erwin bälz bu lekelerin asya kıtasından yayıldığını tespit ediyor. "iyi de bu lekeler sadece asya'da yok, zencisinde bile var" varsayımından yola çıkarak "olsa olsa tecavüzcü moğollar yaymıştır bunu, evet evet moğollardan yayıldı bütün dünyaya" düşüncesiyle "mongolian spot" adını vermiştir. halbuki atlasa bir gemiye ve amerika kıtasına gidip kızılderilileri incelese "yok lan, bu moğolların çükü buraya kadar uzanmamıştır" diyecek ve başka bir isim koyacak bu lekeye.
  • (bkz: han kang)'ın vejetaryen adlı eseri sayesinde öğrendiğim, özellikle asyalılarda görülen bir çeşit yeşilimsi doğum lekesi. nasıl oldu da bu zamana kadar hiç denk gelmedim bilmiyorum.
  • (bkz: mongol lekesi)
  • bende varmış zamanında. mor göt ve sırt ile doğmuşum. hatta doktor darp sanmış.bizimkilere bu ne diye sormuş. deşmiş. sonradan gitmiş. (anama göre hala sırtımda var) asya kökenlilerde mi ne varmış. (vikipediaya göre.)
  • oğlumda da olan leke. başta gaz çıkartırken sert mi vuruyoruz acaba diye tedirgin olduk ama sonradan bunun moğol lekesi olduğunu anladık. anneme sorduğumda bende de bebekken aynı lekenin bulunduğunu, sonradan geçtiğini söyledi. sanırım tatar olmamızdan kaynaklı bir durum.

    görüntüsü bu şekilde:
    görsel

    bu leke hakkında bu şekilde bir açıklama var:

    " moğollarda, türklerde, güneydoğu asya halkında, kuzey ve orta asya türklerinde, doğu afrikalılarda, kızılderililerde, hispaniklerde görülür. normalde doğumdan 3 ila 5 sene sonra veya en geç ergenlik çağında kaybolur. istatiksel olarak bu olguya bakarsak, doğu asya halkı çocuklarının neredeyse hepsi moğol lekesiyle doğar, bu oran %95 ile %100 arasındadır. anne veya babadan sadece birinin asyalı olduğu bebeklerde de genellikle moğol lekesi oluşur. doğu afrika bebeklerinde %90-95 oranında ve kızılderililerde de %85-90 oranında görülür. ayrıca latin amerikan halklarında da %50-70 oranında rastlanır. "
  • oğlumda olan leke 2 yaşina kadar durdu sonra kayboldu. çocuğun ismini de lekesine yakışır seçtim.
  • kore, japonya başta olmak üzere çoğu asya ve doğu asya ülkesinde sıklıkla gözlenen bir doğum lekesi. genellikle 3-5yıl arasında tamamen kaybolması beklenir ancak bazı durumlarda ömür boyu devam eder. ülkemizde de hatrı sayılır miktarda mevcuttur. bazı durumlarda aile içi şiddet belirtisi sanılabilir. özellikle batı toplumlarında pek bilinmediği için ailelerin çocuklarına şiddet uyguladığı şeklinde ihbarlara sebep olabilmektedir.

    sebebi, melanosit gruplarının doğum anında derinin üst kat anlarında çıkmaya çalışırken deri altında birikmesidir. genellikle kendiliğinden geçer. gariptir afrika kökenli bebeklerin neredeyse tamamında bu durum gözlenir. ancak koyu ten renginden dolayı dikkat çekmez. çin ve kore ile amerikan yerlilerinde ise görülme oranı yüksektir. zaten bu durum ilk kez moğol bebeklerde batı tıbbı tarafından teşhis edildiği için yanlış bir şekilde "moğol lekesi" diye tanımlanmıştır.

    ülkemizde ise %20-30 arasında teşhis edilmektedir. saç rengi açıldıkça bu durumun görülme oranı azalmaktadır.

    not: bir hastalık değildir. herhangi bir soruna sebep olmaz.
  • gurur duyduğum, ata yadigarı, yavruma aktardığım lekedir. "umay ana'nın el izi" dir.
  • bende varmış, kızımda olmadı.
hesabın var mı? giriş yap