• çekik gözlü türklerin hemen hepsinde dogumdan sonraki ilk bir kaç günde görülebildigi gibi, asya veya inuit kökenli tüm dünya bebeklerinde gözlemlenen bir cilt lekesi türüdür. tamamen zararsiz olup irsî bir özelliktir.

    mürekkep lekesine benzer sekilde , mavi-yesil veya mavi-gri renklerde ve bir kaç santimetre çapta olmak üzere; beste dört oraninda sirtin alt kisminda (sacrum bölgesine yakin), dörtte bir oraninda omuzlarin arka kisminda, daha az frekansla elin arka sirtinda veya ön kol kisminda, %1'lik bir oranla bebeklerin topuk kisminda bulunur. henüz netlesmemis arastirmalar bu lekenin ekseriyetle vücudun sol kisminda görüldügünü ileri sürmüstür.

    80% ila 97% oranlari arasinda afro amerikan veya afrikali bebeklerde de görülen bu leke ayni zamanda her 10 beyaz bebekten birinde mevcuttur ve dünya irkinin karisikligina delalet eder.

    leke dogumdan sonra yokolmakla beraber; yetiskin çaga kadar kalanlari görülmüstür...

    yani dogumda anneniz "oheeeeeyy!!! çocugumun poposu mavi!! yoksa sirin mi dogurdum?" dediyse büyük ihtimal doktoru tarafindan yatistirilmistir. yoktur bisey yani.. yurdum insaninda rastlanan bir atavizm örnegidir...

    hatta öyle ki, bir rus atasözüne konu olmustur "rus'u biraz kazi, altinda tatari bulursun"..
  • ayrica mogollarin kutsal saydigi bu leke,antropologlara tanrinin bir isareti saydiklari mavi renge saygi duyduklarini göstermis.
    simdilerde ise bu leke dünya popülasyonunun karismaya meyilli oldugunu gösterir bir tibbi bir kanit olusturuyor.
    bu irklar arasi karismanin en son gözlemlenen akimlari, teorisyenlerin insanoglunun kendine benzemeyenin en iyisini arayarak irksal özelliklerini iyilestirme tasasinda oldugu savlarini dogrularcasina, avrupali erkeklerin asyali kadinlara ilgisi ve avrupali kadinlarin afrika orijinli erkeklere ilgi duymasi yönündeymis.
  • mongol lekesini aklıma getirmiştir. down sendromlu çoçuklarda sık görülsede bening bir lezyondur.
  • ingilizce'de mongolian blue spot denir.
  • ilk duyulduğunda "yoksa dedem cengiz han mı ?" diye düşündüren lekedir. asya halklarında daha sık görülür.
  • asya ırklarında sık görüldüğü için mongolian spot ismi verilmiş renk değişikliği. doğumdan sonraki 1-2 yılda geçmesi beklenir, geçmemesi de olasıdır.
  • güneydoğu asya, japonya, kore gibi ülkelerde yeni doğan bebeklerin %95inde kuyruksokumu denen yerde görülen küçük, yuvarlak, kırmızı-mor lekelerdir. bununla birlikte, orta-asya, ortadoğu, kızıldeniz civarı, arap yarımadası ve anadolu'da da yaygın olarak görülür ve 6 yaşına kadar kaybolur. moğol lekesi denmesinin sebebi ortaçağdaki moğol istilası ile tüm dünyaya yayılmasıdır. bu leke ile doğmuş bir bebeğin asyalı olduğu kesindir. orta asya türkü olup olmadığınızı kafatasının arkasına bakarak değil annenize bu lekeyle doğup doğmadığınızı sorarak öğrenebilirsiniz. daha net bilgi için (bkz: gen analizi)
  • oğlumun poposunda da yer alan mavimsi doğum lekesi. evrim ağacı sayesinde edinmiş olduğum bu bilgi ile "lan acaba ben de cengiz han'ın soyundan mı geliyorum?" şüphesi bir tık daha artmıştır.
  • akademisyen ahmet çiğdem'in ebabil yayınlarından çıkan şiir kitabı.

    “buldum cehennemi, o ufuk çizgisi varlığımın
    hatırla koyu bir sessizlikte bıraktığım ölümü
    doğan ay çıldırıyor gecede, yıldızlar dalgın
    bana sormayın ne olur, anlatamam gördüğümü”
  • scapula üzerinde taşıdığım leke.
    babaannem hep "biz yörüğüz. eskiden kışın kışlaklarda, yazın yaylaklarda yaşardık." diye söylerdi. bu leke sanırım bunun kanıtı.*
    bu arada çoğunlukla kaybolduğu söyleniliyor ama nadiren* bu lekeyi ömür boyu taşıyabiliyorlar.
hesabın var mı? giriş yap