• mtv'nin 25. yılı (1981-2006) şerefine hazırlanan bir dosya, 25 yıllık tarihten akılda kalıcı 25 olay. hemen bakalım nelermiş bunlar:

    1. başlangıç: (1 ağustos 1981) buggles'ın video killed the radio star şarkısının klibi, mtv ekranında yayınlanan ilk klip olarak tarihe geçti. başlangıçta sadece birkaç bin kişinin kablolu yayın üzerinden seyredebildiği kanal kısa zamanda fenomen haline dönüştü. amerikalı gençler "baba bana kablolu al" diyerek dolaşmaya başladılar.

    2. beat it: (31 mart 1983) michael jackson, mtv'de videosu yayınlanan ilk siyahi şarkıcı oldu. neredeyse iki yıl gizliden ayrımcılık yapan mtv'yi ilerleyen yıllarda siyahların işgal etmesi ve mtv'nin rap müziğin yükselişinde oynadığı önemli rol de ironinin doruk noktası olsa gerekti.

    3. thriller: (2 aralık 1983) artık hem michael jackson'ın hem de müzik piyasasının efsanesi haline gelen ve tüm zamanların en iyi kliplerinden biri olan thriller ilk yayınlandığında yer yerinden oynadı. john landis'in yönettiği ve vincent price'ın seslendirme yaptığı 14 dakikalık video o kadar popüler olmuştu ki mtv, videoyu yayınlayacağı saatleri duyurmaya başlamıştı.

    4. bir süperstarın doğumu : (14 eylül 1984) ilk video müzik ödülleri aynı zamanda bir süperstarın da doğumuna tanıklık etti. gelinliğiyle pastadan çıkarak like a virgin'i seslendiren madonna, giyim tarzı ve şovuyla o anda yıldız olmuştu.

    5. money for nothing: (1985) dire straits'in mtv konulu şarkısı, grubun en popüler şarkısı oldu. şarkının videosu da bilgisayar animasyonunun kullanıldığı ilk videolardandı. ayrıca sting'in de şarkıda parmağı olduğunu belirtmekte yarar var.

    6. vjlerin vedası: j.j. jackson'ın 1985 yılında kontratının sona ermesiyle kanaldan ayrılması ve bir sonraki yıl nina blackwood ve martha quinn'in de ona eşlik etmesiyle mtv hayranı gençler hayalkırıklığına uğramıştı. ama bu sadece başlangıçtı, alan hunter ve mark goodman da ilerleyen zamanlarda ayrıldılar. sadece adam curry 90lara kadar kalabildi. böylece ilk neslin hayran olduğu vjler gitmiş, kanal genç yeni nesille birlikte çehresini değiştirmeye başlamıştı. mtv yönetimi, kanalın başarılı kalabilmesi için sürekli video yayınlamak dışında da birşeyler yapmanın gerektiğini düşünerek yeni programlar yapmaya karar verdiler.

    7. bahar tatili*: (21 mart 1985) bahar tatilinde bir yerlere gidemeyen üniversite öğrencileri teselliyi mtv ekranlarında buldular. alkolün su gibi aktığı, her yeri taş vücutlu insanların kapladığı çılgın partiler mtv ekranlarında yayınlanmaya başlamıştı. ayrıca girls gone wild'ın doğuş noktası olarak da bu yayınlar gösterilir.

    8. rap müziğin patlaması: (6 ağustos 1986) rap, gençler arasında yükselişe geçmişti; ancak esas patlamayı "yo!mtv raps!" programı sayesinde yapacaktı. ağustos 1995'e kadar yayınlanan bu program sayesinde rap her eve girmeye başlamıştı.

    9. pee-wee'nin dönüşü: (5 eylül 1991) paul reubens'in yarattığı pee-wee herman, televizyonun en popüler simalarındandı ve çocuklar kendisini pek sevmekteydi. ama düşüşü feci olmuş, temmuz 1991'de sinemada mastürbasyon yaparken polis tarafından basılıp tutuklanmasıyla dibe vurmuştu. 1991 mtv video müzik ödüllerinde son kez sahneye çıktı, ve seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.

    10. grunge'ın doğuşu: (29 eylül 1991) nirvana'nın smells like teen spirit videosu mtv'de yayınlandı ve metale darbe vurdu. o güne kadar heavy metali benimseyen rocksever kitle grungeı benimsemeye başladı ve grunge hızla yükselişe geçti. pop müzik severler bile bu çıkışa kayıtsız kalamamıştı.

    11. eric clapton unplugged: (11 mart 1992) 80lerin yok olmaya yüz tutmuş grupları mtv'nin çağrısına uyarak akustik konserler vermeye başladı, kısa zamanda bob dylan, led zeppelin, paul mccartney ve bruce springsteen gibi devler de onları izleyecekti. ancak eric clapton'ınki bambaşkaydı. oğlunun ölümünden sonraki ilk performansı herkesi büyülemişti. konser daha sonra albüm haline getirildi ve clapton'ın en çok satan albümü oldu.

    12. boxer mı slip mi?: (19 nisan 1994) bill clinton, başkanlığının ikinci yılında 90 dakikalık bir programa çıktı ve canlı yayında 16-20 yaş grubu gençlerin sorularını yanıtladı. 17 yaşındaki laetitia thompson'ın, clinton'a "sayın başkan, tüm dünyanın bilmek istediği bir şey var. boxer mı slip mi?" sorusunu yönelttiği an ise programın zirve noktasıydı. bugün başkan adaylarının çoğu gençlere* ulaşmak için mtv'yi kullanıyor.

    13. beavis and butthead: (24 mart 1994) bu sıradışı ikilinin rolling stones'un kapağında yer alması beklenmeyen bir gelişmeydi şüphesiz. bütün gün televizyon izleyerek herşeyi eleştiren ve garip bir eğlence anlayışına sahip bu ikili, mtv dendiğinde akla ilk gelen öğelerdendi.

    14. gerçekler acıtır: (23 haziran 1994) şu sıralar her yerde karşımıza çıkan bbg tadındaki programların atası, ilk kez 1992 yılında yayınlanan the real world'dü. kısa zamanda popüler olan programın 1994'te yayınlanan sezonu ise unutulmazdı. eşcinsel ve aids'in pençesinde olan pedro zambora'nın programa dahil olması büyük ses getirmiş; yüzlerce programın yaratacağından daha büyük bir hoşgörü yaratmıştı. eşcinsellerin dünyası değişmeye başlamıştı.

    15. yeni bir vj: (14 nisan 1998) mtv, izleyicilerini kaybetmemenin yeni yollarını ararken çözümü "wanna be a vj" adlı yarışmada buldu. artık izleyiciler kendi vjlerini seçecekti. 19 yaşındaki jesse camp, dış görünüşünün de avantajıyla* yarışmayı kazandı. bu yarışma aynı zamanda elektronik oylamanın da ilk kullanıldığı yarışmalardandı.

    16. times square'de canlı yayın: (22 ekim 1998) trl'e konuk olan backstreet boys, times square'i kapatarak konser verdi. bu olay aynı zamanda trl'in pop kültüründeki yerini de sağlamlaştırmıştı.

    17. kavrama noktası: (9 eylül 1999) lil kim, 1999 video müzik ödüllerinde sıradışı kostümü ile* izleyicilerin nefesini kesti ancak olay bununla bitmemişti. ilerleyen dakikalarda diana ross ve lil kim ödül sunmak için sahneye çıktıklarında ross, kim'in açıkta olan göğsünü kavrayıp mıncıkladı. olayı gülerek karşılayan ikili, televizyon tarihine geçen bir manzara yaratmışlardı.

    18. jackass: (1 ekim 2000) johnny knoxville önderliğindeki çılgınların, insanın sabrını zorlayan işlere imza atması ve bunların sonunda da türlü acılar çekmesi büyük ilgi çekti ve jackass bir anda mtv'nin en popüler şovu haline geldi. her ne kadar ikaz edilseler de pek çok izleyici programda izlediklerini taklit etme yoluna gitti, ancak reklamın iyisi kötüsü olmazdı tabi.

    19. mariah'ın çöküşü: (19 temmuz 2001) mariah carey, trl'e sürpriz bir şekilde konuk olduğunda kimse ne yapacağını bilememişti. şeker dolu arabayı iterek izleyicilere lolipop dağıtan carey'i durdurmak mümkün değildi. carson daly reklama girmek için dirense de carey bir türlü susmuyordu, en sonunda işi striptiz yapmaya kadar götürdü. carey, bir hafta sonra "aşırı yorgunluk" şikayetiyle hastaneye yatırıldı.

    20. küfürbaz aile: (5 mart 2002) "the osbournes"un ilk bölümü 58 küfre ev sahipliği yapmıştı. izleyici, uyuşturucudan ne dediği anlaşılmaz hale gelen ozzy osbourne ve uçuk ailesini çok sevmiş, sürekli sansürlenen küfürler ise programın simgesi haline gelmişti. program ayrıca sharon osbourne'un kendi talk showunu yapmasını ve kelly osbourne'un müzik kariyerinin yükselmesini de sağlamıştı.

    21. eminem köpeğe karşı: (29 ağustos 2002) 2002 video müzik ödülleri kesinlikle eminem'e yaramamıştı. triumph the insult comic dog'un, moby ile dalaşması üzerine yorumlar yapması, rapçinin hiç hoşuna gitmemiş ve kuklayı yumruklamıştı. kukla yumruklayarak karizmasını zedeleyen eminem, daha sonra da şarkılarında bir güzel giydirdiği christina aguilera'nın elinden ödül alarak zor anlar yaşamıştı.

    22. ashton'ın şakası: (17 mart 2003) "punk'd" sayesinde kamera şakaları yeni bir soluk kazandı. ashton kutcher'ın sunduğu programın ilk kurbanı ise justin timberlake oldu. vergi dairesinden geldiklerini söyleyen ekip, timberlake'in 900,000$ borcu olduğunu söyleyerek mallarına el koymak istemişti.

    23. tavuk mu tuna mı?: (19 ağustos 2003) "newlyweds", jessica simpson ve nick lachey'in evlilik hayatlarını konu alan bir programdı. bir bölümde ise kameralara çok eğlenceli bir an takıldı: jessica simpson, üzerinde chicken of the sea* yazan konservede tavuk mu ton balığı mı olduğuna karar vermeye çalışıyordu. böylece amerika'nın yeni bir aptal sarışını daha olmuştu.

    24. en meşhur öpücük: (28 ağustos 2003) mtv, video müzik ödüllerinin 20. yılını kutlamak amacıyla madonna'dan, like a virgin'i tekrar seslendirmesini istemiş, yanına da britney spears ve christina aguilera'yı vermişti. buraya kadar herşey yolundaydı ama madonna, madonnalığını yapıp britney ve christina'yı dudaklarından öpünce kıyamet koptu ve öpücük tarihe geçen öpüşmeler listesine bir numaradan giriş yaptı.

    25. stephen & lc: (29 kasım 2004) mtv'nin yeni hiti "laguna beach", içerdiği aşk üçgeniyle seyircileri kendine bağlamıştı. yarışmacılardan kristin'in bahar tatilinde yaptığı parti ise erkek arkadaşını geçici bir süre kaybetmesine neden olmuştu. mtv aslında "beverly hills 90210"un reality show versiyonunu yapmak istemiş ama sonuç "the o.c." olup çıkmıştı. yine de diğer şovlardaki klişe durumların olmayışı programın başarısını perçinliyordu. mtv yine bir adım öndeydi.
  • günün konusu olan "dünyanın çivisinin çıkması" gerçeğine mtv zımbırtısının ne kadar hizmet ettiğini, hatta bunun ne kadar nedeni olduğunu gösteren liste. ne diyeyim. mtvye de mtv gençliğine de kafam girsin.
hesabın var mı? giriş yap