• kimi zaman evinizdeki bir cihazın sık sık arızalanması kimi zaman da belki yüzlerce insanın ölümü gibi sonuçları olabilen bir faciadır.naylon staj gibi, arkadaştan ya da internetten arak rapor gibi eğitim sürecinin özellikle uygulamaya dönük aşamalarına kayıtsız öğrencilerin çalışma hayatına atıldıklarında sudan çıkmış balık gibi kalmalarının da katkısı büyüktür bu facialara zannımca...
  • tek bir örnek mühendislik faciasını anlatmak için yeterlidir: 22 temmuz 2004 hizlandirilmis tren kazasi.
  • dökme demirden yapılmış tencerenin kulpunu da aynı malzemeden tasarlayan mühendisin çalışması da bu sınıfa girer. ulan salak. tencere dediğin şey, içinde yemek pişince ısınır, sıcak olur. hele dökme demirden yapılmış tencere iyice bir kızar. kulp dediğin edevat da o tencere tutulabilsin diyedir değil mi? aynı maddeden yaparsan o da ısınmaz mı be embesil? insan bir şey kaplar üstünü bakalit kaplar, ne bileyim seramik kaplar bir şey yapar da tutulabilir hale getirir. ne tutma bezi, ne eldiven işe yaramıyor lan. tencere kullanıldıktan sonra hiçbir şekilde tutulamıyor. ahanda elim yandı su topladı senin gerzekliğin yüzünden. bana kalsa hiç satın almazdım böyle bir tencereyi ama evlenince zibilyon yerden geliyor işte hediye diye.

    sadece dökme demir tenceremiz değil, yine hediye gelmiş olan çelik tencerelerimiz de aynı dertten muzdarip. kulpları da aynen metalden olduğu yetmiyor gibi, kapağının kulpu da metal. bu tencerenin içinde yemek pişerken kapağını açabilmek mümkün değil. ancak bezle mezle tutmak gerekiyor. tasarlayan artık mühendis midir ne halttır "lan insanlar bunun kapağını tutup açamaz. dur şu kulpunu ısınmayan bir malzemeden yapayım" diye düşünmüyor çünkü. "tencereyi alıp sofraya görürebilmek için kulpundan tutup taşımak gerekli. o zaman kulplarını ısınmayan bir malzemeyle kaplayayım" diye de düşünmüyor. biz de elimizde bezlerle eldivenlerle, tencere gibi gayet basit bir aletin buglarını kapatmaya çalışıyoruz.
  • tuzla tersaneler bölgesinde denize indirilmeye çalışılırken kızakta kalıp zerre yerinden oynamayan gemiler ve çok sevgili mühendisleri gözümün önündeki harika örneklerdir.
hesabın var mı? giriş yap