• boomer yönetmenlerin hala tarihi istedikleri gibi değiştirdiklerini gösteren bir garip film. wikipedia'nın, her şeyi en ince detayına kadar anlatan youtube kanallarının olmadığı 90'lar ve 2000'ler de yaşasak bir noktaya kadar yiyeceğiz de 2023 yılında hangi cesaretle tarihi bu şekilde değiştirebiliyor bu yönetmenler, anlayamıyorum.

    filmdeki bütün tarihi saptırmaları geçtim, napoleon'un hayatında büyük önem arz eden insanlar yok; kardeşleri yok, o kardeşlerden biri ispanya, biri hollanda, biri de italya kralı, generalleri yok, o generaller kız kardeşleriyle evli ve savaşta bağlılıkları ve cesaretleriyle napoleon'a savaş kazandıran (bazen kaybettiren) adamlar. kim var? belki de en nefret ettiği talleyrand var.

    tamam 2.5 saatte bütün avrupa'nın kaderini etkileyen bir kariyeri sığdıramazsın, ama sığmayacağı için de tek film olarak çekme o zaman? "nasıl olsa sığmaz" diye gidip kıta avrupasının en önemli anlaşmalarının yapıldığı yerleri atlayamazsın. kaldı ki josephine'le koltuk muhabbetlerine zaman var ama bir peninsular war, war of the fourth coalition'a zaman yok? bir de azıcık gemi sahnelerinin çoğunda h.m.s victory modelini kullanmışlar ama battle of trafalgar yok?

    --- spoiler ---
    bütün italya seferini atlamışlar mesela. kardeşim adamın kariyerinin esas başladığı yer orası; tuğgeneral olmasına rağmen parasızlıktan bilardo salonunun arkasında kiraladığı odada (zaten o dönem ortam sirk gibi, devrimci meclis herkesi general yapıyor) ortada hiç bir görev ya da emir yok iken, sırf antik roma merakından italya'nın dağ, tepe, ova her yerini inceleyip haritalamış, güney ordusunun başına geçtiğinde o kadar hazır ki, geçilmez denilen alp dağlarında unutulmuş geçitleri kullanıp hızıyla düşmanı şaşırtıyor. papa'yı anlaşmaya zorlaması bile film konusu: "italya'ya 20 bin (perperişan) askerle girdim ancak dağların arkasında bekleyen iyi tahkimli 40 bin askerim daha var" diyerek korkutuyor ama dağların arkasında asker falan yok, blöf yapıyor ve o anlaşmaya imzayı attırıyor.

    bir de mısır seferi sırasında piramitlere ateş ederken göstermişler, ayıptır ulan, napoleon'un mısır seferi, antik mısır'ın anlaşılmasını, hiyerogliflerin çözülmesini sağlayan seferdir, napoleon bilim adamlarını bizzat kendi gemisinde birer aristokrat gibi ağırlayarak çıkmıştır o sefere. ayrıca josephine aldatıyor diye dönmüşlüğü falan yok, amiral horatio nelson fransız donanmasını yenilgiye uğratarak fransız ordusunun bütün tahkim hatlarını kesiyor, napoleon'un dönme kararı bu yüzden, zaten mısır'a giderken yanında paris'in çok ünlü opera sanatçısı olan metresini de getiriyor, josephine'e mektup atmaya devam ediyor ancak yana yakıla aşık olduğu italya seferi dönemlerinden çok farklı artık işler.

    hırsım geçmedi bak, ekleyeyim dedim: austerlitz savaşı neredeyse tamamen fantezi olmuş. savaş karlı bir ortamda gösterilmiş. kimse tüfekle ateş etmiyor. herkes amaçsızca süngü hücumuna kalkıyor. sonrasında bütün avusturya ordusu donmuş gölün üstünde kalmış gibi gösteriliyor.

    gerçeğinin bununla alakası yok, bir kere ortamda kar yok, yaklaşık 12 kilometreye yayılan bir alanda oluyor, beyoğlu'ndan zeytinburnu'na kadar bir alan gibi düşünün.napoleon'un savaştaki stratejisi, pratzen tepelerine konuşlanmış koalisyon kuvvetlerini bilerek zayıf bıraktığı (ve davout'un geleceği zamanı doğru hesaplayıp güçlendireceği) sağ kanadına doğru çekmek, bu sırada ana kuvvetleriyle pratzen tepelerine saldırıp, merkezi ele geçirmek. netekim savaş napoleon'un tam da hesapladığı şekilde gerçekleşir; davout zamanına gelerek zayıf sağ kanadı tahkim eder, napoleon ana kuvvetleriyle merkezde pratzen tepelerini ele geçirir ve sonrasında sağ kanadı çembere alır. işte bu sağ kanadın bir kısmı güneye doğru geri çekilirken, donmuş gölün ortasından geçmeyi dener, bu sırada top atışlarıyla kırılan buzun içinde 200 kişi kadar ölür. yani öyle bütün ordu falan kalmaz. austerlitz'in sonrasında olanlar daha da önemlidir ama şimdi üşendim yazmaya...

    --- spoiler ---

    kısacası yine napoleon sinema perdesine sığmamış, biyografi izlemeye geliyoruz, yönetmenin kafasında canlandırdığı, gerçeğiyle hiç ilgisi olmayan garip bir karakter izliyoruz. otur sıfır!
  • dunkirk gibi almanlar tarafindan tamamen katledilmemek için götü şans eseri kaçarak kurtardıklari olayi bir zafer ve destan gibi anlatan ingilizler o almanlara kardeşini kral olarak atayan napoleon'u bize bir manyak olarak anlatmak için saçmalamaktan ibaret bir hayali tarih bu film.

    bu adam henüz 20''li yaşlarında kral olup sadece 20 yıllık krallığında iç savaşlar ile uğraşan ülkesini tüm avrupa' nin hakimi yapmış hatta öyle bir hakimiyetki bir kardeşini italya bir kardeşini avusturya diğerini ispanya kralı olarak atayacak kadar. yetmemiş afrika' dan moskovaya kadar zaferler kazanmış sadece 20 senede. afrika'daki fransız sömürüsü hala napoleon'un etkisi ile sörüyor. ve bu adama krallık aile soyu ile gelmedi henüz genç bir asker bir subayken kendi çabası ile krallığa ulaşıyor. şimdi böyle bir hayatın film çekileceğini duyduğunuzda kafanızda kurduğunuzu düşünün sinemaya gittiğinizde adamın hiç te olmayan bir sevgili takıntısı size izlettildiğini hayal edin.

    200 senedir ingilizlerin hala fransa ve napoleon tarafından defalarca tokatlanmanin acısını ezikliğini yaşadığını gösteriyor bize bu filim. çünkü ingiliz milliyetçiliği ile bilinen sevgili yönetmenimiz tamamen napoleon ve fransızları kötülemek için çekmiş bu filmi.
  • beklentilerimi yüksek tuttuğum filmini henüz izlemedim ama yorumlara baktığımızda büyük hayal kırıklığı gibi. koca korsikalı'yı olmamış bir halde göstermiş diyorlar, üzücü. iyisi mi, çayı kahveyi mısırı cipsi alın bunları okuyun, daha keyifli:

    -bölüm i: (bkz: #110099036)
    -bölüm ii: (bkz: #110227232)
    -bölüm iii: (bkz: #110294999)
    -bölüm iv: (bkz: #110343810)
    -bölüm v: (bkz: #110388393)
    -bölüm vi: (bkz: #110611138)
    -bölüm vii: (bkz: #110712551)
    -bölüm viii: (bkz: #110778793)
    -bölüm ix: (bkz: #110875348)
    -bölüm x: (bkz: #110915129)
    -bölüm xi: (bkz: #111125799)
    -bölüm xii: (bkz: #111272454)
    -bölüm xiii: (bkz: #111322149)
    -bölüm xiv: (bkz: #111334514)
    -bölüm xv: (bkz: #111411558)
    -bölüm xvi: (bkz: #111469998)
    -bölüm xvii: (bkz: #111543574)
    -bölüm xviii: (bkz: #111598885)
    -bölüm xix: (bkz: #111629335)
    -bölüm xx: (bkz: #111721105)
    -bölüm xxi: (bkz: #111860857)
    -bölüm xxii: (bkz: #111927736)
    -bölüm xxiii (final): (bkz: #111969837)
    bonus (bkz: grande armee/@beren and luithen) ve (bkz: #95155919)
  • mükemmel bir film geliyor gibi, fragman beni çok heyecanlandırdı. napolyon'un nasıl yükseldiğini anlatan bir film olacağa benziyor, rusya seferi (1812) öncesi yaşanan olaylar ve napolyon'un nasıl avrupa'nın hakimi olacağını gösterecekler. fragmanın sonunda gösterilen savaş, 2 aralık 1805 yılında yapılan austerlitz savaşından bir kesit. bu savaş sonrası 844 yıllık kutsal roma imparatorluğu dağılmış, yerine ren konfederasyonu kurulmuştur. ayrıca napolyon'un bu zaferi, taktiksel başarı ve deha açısından hannibal'ın cannae zaferi ve büyük iskender'in gaugamela zaferi ile eş tutulur.

    ayrıca piramitler savaşından bir kesitte var fragmanda, napolyon'un mısır seferi es geçilmemiş. eğer seferin tamamını gösterirlerse akka kuşatması ve cezzar ahmed paşa'da ve dolayısıyla osmanlı imparatorluğu'da filme dahil olmuş olur. google'a göre 2 saat 38 dakikalık bir film olacakmış, heyecanla bekliyoruz zira napolyon'un hayatı ile ilgili çok fazla film yok.

    filmin fragmanını bırakalım son olarak napoleon - trailer

    edit: filmin fragmanı eklendi.
  • “hic mi hic sikilmadim, bir telefona bakayim demedim.”

    bu ne abi siz deli misiniz? sinema bitmiş şu an tamamen ikna oldum. çok nadir gidiyordum daha da gitmem. sinirlerim kaldırmaz. yeni nesilin kültürsüz derlerdi inanmazdım. sinemada telefona bakma gibi bir seçeneği olduğunu sanan herkesin allah belasını versin. bi de filme yorum yazmış sinema eleştirmeni gibi, en şukelada çıkıyor. cehaletleriyle gurur duyuyorlar.
  • dönemin ruhunu ıskalamış filmdir. ana dili ingilizce olmayan karakterlerin ingilizce konuştuğu filmler artık bir tür gerzeklik. seyretmeyi düşünmüyorum.

    not: siyah general ne amk, sjw'lerin allah belasını versin denmiş de general dumas diye siyahi bir general gerçekten de vardı. arada bişileri yazmadan önce bir google yapın derim. ufkunuzun genişlemeye ihtiyacının olduğu aşikar. o siyahi general alexander dumas'ın babası aynı zamanda.
  • 15 yaşındaki youtuberlar editlemiş gibi film. hikaye yok filme odaklanamıyorsunuz. tam sahnenin içine giricem hop başka sahneye atlıyor, filme odaklanamadım.
    savaş sahneleri falan çok iyi görsel olarak baya güzel. keşke hikayede biraz daha bağlantılı ve akıcı olsaydı.
  • napolyon un godoş olduğunu anlatan film. adam sırf karısı aldattı diye mısır seferini bırakıp fransa'ya dönüyor.. yani ne ingiliz amirali nelson un akdeniz'de yok ettiği fransız donanması ne cezzar ahmet paşa'nın akabade fransız ordusunun ilerlemesini durdurması değil filmde napolyon un sesinden dinlediğimiz gibi napolyon a ait olan josephine in bacak arasında yabancı yılanların gezinmesi imiş meğer bu firara sebep.. napolyonum, imparatorum firar denmesine de bozuluyor.. bunu diyen fransız devlet adamlarına üstüme gelmeyin zaten karımın da sürtük olduğunu öğrendim diye de çemkiriyor.. e o zaman tüm fransa biliyor artık mevzuyu.. ama ne oluyor.. napolyon u fransız imparatoru , josephine i imparatorice yapıyorlar.. josephine sürtük, napolyon godoş , fransız milleti de acayip genişmiş.. ridley scott diyor ben demiyorum.. filme gelirsek 1970 yapımı rod steiger in oynadığı waterloo filminden herhangi bir 10 dakika izleseniz napolyon, generalleri ve aralarındaki ilişki, rakipleri hakkında daha çok bilgi sahibi olursunuz. waterloo filminin giriş sahnesi napolyonun neden napolyon olduğunu açıklıyor.. rod steigerin napolyonu halen bir numara..
  • para para para dedi ve cezzar ahmet paşayı yenemedi den ibaret bilgi dağarcığı olanların merakla beklediği film.

    tabi olum napolyon hakkındaki en önemli bilgilere haizsin sen.. bakalım filmde yeni bir şey öğrenebilecek misin.. sanmam..

    not : napolyon hakkında 5 saatlik film yapsam akka kalesine 1 sn ayırmazdım. bütün içinde önemi yok.. tarihsel rolü ile ilgili fonksiyonu yok. anlatılacak mevzular;

    -ihtilalin devamında veya var olmasındaki rolü
    - din adamlarının önemsziliği ile ilgili yaptığı hareket
    - cumhuriyet sevdası ile çıkılan yolun 1804 te vardığı nokta
    - ispanya ve portekiz'e girmesi ile güney amerikaya gelen bağımsızlık.
    - birleşik avrupa fikri.
    -mısır seferi ile bilime ve tarihe verilen öneme dikkat çekmesi,
    - amiral nelson'un neden olduğu büyük tarihsel kırılma, hem nil savaşı hem trafalgar..
    - eylau ve austerlitz deki taktiksel deha.. bu dehanın ete kemiğe büründürülmüş yorumu..
    - borodino ve moskova fetih üzerinde getirelecek fetih ve sonrası ile ilgili eleştiri..
    - waterloo nun avrupa tarihindeki etkisi..
  • ridley scott'ın napoléon filminin resmi fragmanı devran-ı nete düşmüş. link

    toulon kuşatması, 13 vendémiaire ayaklanması, 18 brumaire darbesi, mısır seferi, austerlitz muharebesi... efsane bir film geliyor. aşırı yükseldim.
hesabın var mı? giriş yap