• dogustan amerikan vatandasi olmayan kisilerin, amerikan vatandasligina gecis islemi. bu sekilde vatandaslik kazananlar "naturalized citizen" olarak tanimlanirlar.
  • ing. cekoslovakyalila$tirmak.
  • hali hazirda bu islemden gecerek vatandas olanlar abd baskani olamiyor (bkz: arnold schwarzenegger). gerci amerikali ana babadan olup (dogustan vatandas) da abd topraklarinda dogmayanlar da olamiyor sanirim ama emin degilim cok.

    diger yandan green card sahipleri abd'de 5 yil yasadiktan ve suc islemedikten sonra naturalization icin basvurabiliyor.
  • tabiiyet ile arlarinda bir akraba evliligi olan kelime.
  • green cardlilarin abd vatandasligina gecis islemi. green cardlari lotodan cikanlar, meslekleri sayesinde alanlar, siginmacilar, multeciler, evlilik disindaki akrabalik sayesinde alanlar green cardlarini aldiktan 5 yil sonra, bir abd vatandasi evlilik yoluyla alanlar ve evlilikleri halen devam edenler ise kartlarini aldiktan 3 yil sonra basvurabilirler. bu gecen surenin en az yarisini abd topraklari uzerinde gecirmeniz gerekmektedir ancak bazi ozel kosullar varsa bu kural by-pass edilir. ornegin abd'ye kayitli bir gemide calisiyorsaniz, ya da abd devletince bir baska ulkede gorevliyseniz, vs.

    neyse basvuru formu basittir, toplam 680$ bir ucret talep edilir islem icin. bazi belgelerin de fotokopilerini toplamaniz lazim. bavuruyu takiben size once bir parmak izi verdirirler ve background check yapilir. bundan birkac ay sonra ise yasadiginiz sehirdeki ya da size en yakindaki uscis ofisinde vatandaslik mulakati olur. burda sizin hem ingilizcenize bakilir (gerci yasli kisilerin basvurularinda bu kural aranmiyor), hem de abd tarihi, kanunlari, ve cografyasiyla alakali bir vatandaslik bilgileri testi yapilir. dersinize calisirsaniz cikacak sorular 100 soruluk bir havuzdan sorulan sorulardir, hatta bu sorular cevaplariyla beraber uscis websayfasinda bulunur. 10 soru sorulur en az 6 tanesine dogru cevap vermeniz beklenir. eger gecemezseniz bu testi bir kere daha alma sansiniz var ama gercekten cok tiriskadan sorular. abd'de birkac sene yasayan herkesin hic calismasa daha sorularin coguna dogru cevap vereceklerine eminim, ama bazen teknik soru sorabiliyorlar, mesela yasadiginiz bolgenin temsilciler meclisindeki temsilcisi kimdir tarzinda. en son yayinlanan istatistikte basari orani %91mis.

    neyse bu fazi da gecerseniz, basvuru formunda size sorulan evet/hayir sorularinin uzerinden gecilir. eger ters bir cevabiniz yoksa (ki burada yalan asla ve asla soylememeniz lazim, ileride ortaya cikarsa vatandasliktan atilmaya kadar gisiyor is) vatandasliga gecis hakki kazanirsiniz ve yemin toreni icin gun beklemeye baslarsiniz. sik araliklarla yapilir bu torenler. bazen denk gelir mulakatla ayni gun yapildigi da olur, ufak tefek bir sehirdeyseniz ise yemin torenine kadar yetecek insan toplansin diye bazen 2-3 ay beklersiniz ama ortalamasi 1 ay falan saniyorum. ozellikle buyuk sehirlerde her ay birkac toren yapiliyor. bazi ozel tarihlerde ne bileyim 4 temmuz, martin luther king day, vs. yapilan torenler, ve ozel yerlerde ne bileyim george washington'in evi mount vernon'da yapilan torenler daha bir sasali olur. youtube'de naturalization oath ceremony diye aratirsaniz gorursunuz. hatta bazi gocmenler cok uzun ve mesakkatli bir surecten gecip, ne bileyim adam ulkeye kacak gelir, 15-20 sene boyle yasar, en sonunda vatandasliga gecme hakki alir, coluk cocuk torun hep beraber bu torene katilir, onlar icin cok daha duygulu olur bu toren, aglasmalar falan. oath of allegiance yeminini ettikten sonra da artik abd vatandasisiniz. pasaporta basvur vs islemler bu asamadan sonra baslar. neyse yani cok ozel bir durumunuz yoksa basvurudan yemin torenine gecen zaman ortalama 5 ay civarinda ama istisnalar hep oluyor. ufak tefek sehirlerde isler cok hizli yuruyor, yemin toreni de denk gelirse 3 ayda hersey bitebiliyor ama korku hikayeleri de var. adam background check'e bir takiliyor mesela 1-1.5 yil bekledigi olabiliyor eli kolu bagli. bu aralar ozellikle ortadogu ve diger musluman ulkelerden basvuranlarin background checkleri diger ulkelere gore cok daha uzun suruyor. bir de isminiz mehmet ozturk tarzinda turkiye'de onbinlerce kiside rastlanabilecek bir isimse takilmalar olabiliyor.

    simdi bir de red durumlari en cok hangi durumlara ait onun icin de birseyler karalayayim. oncelikle basvurularin buyuk cogunlugu vatandasliga gecisle sonuclaniyor. reddedilenler %10 civari zannediyorum. red durumlarinin baslica sebepleri arasinda vatandaliga gecisi saglayacak durumlarin olusmamasi var. ornegin yesil kartli kisi abd disinda izin verilenden daha fazla kalmis olabilir, basvurusunu gecis hakkini kazanmadan gondermis olabilir. bir baska diger sebep islenen yuzkizartici suclar. bu konu iyi ahlaki karakter (good moral character) basliginda isleniyor. genellikle trafik cezalari cok problem degil ama hapis gerektiren/mahkemelik bir durum olusmussa bu vatandasliga geciste problem yaratabiliyor. eger bu tarz bir durumunuz varsa basvuruyu yapmadan bir gocmenlik avukatina danismakta fayda olabilir. bir baska onemli baslik eger bosanmissaniz, cocugunuz varsa bunlarin nafakalarini odeyip odemediginiz, buna niyeyse acayip dikkat ediyorlar. ya iste biz bosandik cocuk zaten turkiyede 5 yildir da gormuyorum, eski esim benden para zaten istemiyor vs diye cocugun bakimi icin para odemediginiz ortaya cikarsa, reddi aliyorsunuz. yine bir baska onemli konu vergiler. sakin ha vergi iadesi daha fazla alacagim diye bulundugunuz durumdam farkli statude vergi iadesi yapmayin. ne bileyim evliyseniz, 3 kurus daha fazla getirecek diye boyle olmamaniza ragmen head of household statusunde doldurmayin vergilerinizi. eger bunu yaptiysaniz, vatandaslik basvurunuzu yapmadan once irs'de vergi iade degisikligi yapin, durumu duzeltin, basvurunuzu oyle gonderin. son olarak da ne yaparsaniz yapin bu basvuru formunda yukarida belirttigim gibi ya nerden bilecekler diye yalan soylemeyin. ileride ortaya cikarsa basinizi cok daha kotu agritacaktir. dedigim gibi %90 vatandas olacaksiniz zaten. reddedilme ihtimali az, sadece dikkatli olun.
  • hazır suriyeli düşmanlığı gündemdeyken, bir refugee'ler ülkesi olan abd'nin vatandaşlık isteyen kişilere şart koştuğu bu süreçten de bahsetmek gerekiyor. adam akıllı tabii. biliyor kültürel şok nedir, toplumsal işleyiş nedir.

    her ne kadar ulus devletleri oldukça yeni bir şekillenme olsa da, şu global dünyada bunun gerekliliği bence tartışılmaz bile. dolayısıyla sosyalist, herkesi kucaklayıcı zımbırtılardan uzak durup, daha pragmatik ve pratik çözümlere göz dikmek gerekiyor. naturalization da bu çözümlerden birisidir. e fakat tabii en az 3 milyon giriş olursa ülkeye, bu seçenek de hiç feasible değil; hele ki her şeyin sallantıda olduğu bir çevrede.
  • artik abd'de kalmanin garantisi olmayan surec. uscis buna da el atti. supheli oldugu dusunulen naturalization dosyalari yeniden incelemeye acilacak, bunun icin onlarca avukat ve memur alimina baslamis uscis.

    https://apnews.com/…da389a535684a5f9d0da74081c242f3

    oldu olacak "burada dogmamis olanlar sigdiringidin lutfen" deseler de hepimiz rahatlasak.
  • sanirim birkac mucizenin bir araya gelmesiyle basvurumdan itibaren 2 ay 1 haftada tamamladigim surec.

    bana sagladigi en somut avantaj bundan sonra vize islemlerimin minimuma inmesi olacak ama hafif miktarda huzur ekledigini de soylemem lazim, belki de sadece bir hedefin gerceklesmesi bunu sagladi, tartisilir.
  • bu surec aslinda 3 asamadan olusuyor:

    - basvuru
    - mulakat
    - yemin toreni

    basvuru : bir avukat ile veya kendi basiniza n400 denen application for naturalization formunu doldurarak yapabilirsiniz, islem tamamen online uscis web sayfasindan bir hesap acip kendiniz yapiyorsunuz. form amerikada adres, is, medeni durum, cocuk , kisisel bilgiler icin bircok soru iceriyor. bunun yaninda, suc isleyip islemediginize ( trafik cezalari dahil) , vergi verip vermediginizden nazi partisine uye olup olmadiginiza kadar zibilyon tane soru var. eger benim gibi dumduz hayati olan bir adamsaniz, formu kendiniz doldurup basvurabilirsiniz ama yok abi ben alkollu araba kullanirken yakalandim ama polis birakti, ya greencard alirken soyle soyle bir boklar yedim ama kimse farketmedi, 2 sene eksim vergi verdim ama ırs farketmedi ya hu hehe, kaynim bana kaydi sekilde alengirli durumlariniz varsa bir avukattan yardim alin derim.

    mulakat: n400 formunu gonderdikten sonra size tahmini bir mulakat tarihi veriyorlar ( ay olarak ) ancak kesin mulakat tarihiniz mulakattan 5-6 hafta once netlesiyor ve size bildiriliyor. mulakat'ta 3 asama var :

    - civic test : soyle birsey vatandasliga basvurabilmeniz icin , zaten greencard sonrasi en az 5 sene gecmesi ve bunun 3 senesinde amerikada yasamaniz gerekiyor, bunun oncesinde vize vs vs derken , en az 6-7 senedir amerikadasinizdir diyorum... eger sigirin biri degilseniz sorularin %50-60 kadarini zaten genel kultur olarak biliyorsunuzdur. kalanlar da 3-4 gunluik calisma ile rahat raht ogreniliyor.

    - dil testi : size bir cumle yazilip bunu oku deniyor, sonra da bir cumle soylenip bunu yaz deniyor. okuma yazmaniz varsa, yaparsiniz * bunun disinda adamlar, al sana bu kelimeleri sorucaz diye liste de veriyor

    - soru kismi : bu kisim biraz enteresan, %99 ihtimalle, uzerinden soyle bir gecilecek veya buyuk cogunlugu sorulmayacak kimseye iskence yaptiniz mi? komunist partiye uyemiydiniz ? orospuluk yaptiniz mi ? vergi kacirdiniz mi ? seklinde evet hayir cevaplari olan sorular var. bana hicbirsey sorulmadi, tanidigim ve yakinlarda mulakata giren kisilere de sorulmamis bile

    %1 ihtimalle de su oluyor, ya karsinizdaki gorevli formda birseylerden killaniyor veya sizin background'a olan birseyler adami tetikliyor veya evlilik uzerinden filan basvurduysaniz ve birseyden suphelendiyse bu kisim iskenceye donebiliyor. form uzerindeki tanimlarin aciklanmasini istenenler oluyor ( cited ne demek anliyor musun? rescission ne demek anliyor musun ? adjudication ne demek anliyor musun? vs vs ) veya tax return transcriptler , payment prooflar istenenler , banka hesabi dokumu istenenler, esle ortak mortgage, kira odemeleri istenenler vs vs .. bir suru abuk durum ve bunlar yuzunden reddedilme veya ikinci mulakata cagirilma durumlari olabiliyor. sizin bu sekilde abuk durumunuz yoksa ama isi garantiye alalim diyorsaniz formun uzerindeki yes/no seklinde cevap verilen son kisimlardaki tanimlara bir goz atin anlamlarini ogrenin, dedigim gibi, %99 oranla hicbirsey olmaz ama %1 risk icin tekrar gorusmeye cagirilmak istemezsiniz sanirim.

    son asama yemin toreni : cogu yer mulakatla ayni gun yemin toreni yaptiriyor, ancak memorial day, independence day, presidents day gibi gunlerden hemen once mulakata girdiyseniz, biraz da sov amacli herkesi bekletip topluca o ozel gunlerde , tarihi onemi olan bir alanda toren yapiyorlar. toren basit. vatandaslik sertifikaniz veriliyor, sonra hep beraber oath of allegiance denen baglilik yeminini tekrar ediyorsunuz. alkislaniyorsunuz, welcome to the united states of america diyorlar, sonra fotograf cekiliyorsunuz *
  • mulakatinda sorulan civics testindeki 6 soruya dogru cevap vermek gerekiyor. mulakati yapan gorevli maksimum 10 tane soru soruyor. bunun haricinde basit bir cumle tablete yansitilip, okumanizi bekliyor burda da toplam 3 hakkiniz var en azindan bir cumleyi dogru okumaniz gerekiyor. sonrasinda gorevlinin size soyledigi bir cumleyi tablete dogru sekilde yazmaniz gerekiyor , ayni readingde oldugu gibi 3 hakkiniz var.

    son asamada ise n400 formunda doldurdugunuz soru-cevaplar uzerinden ilerliyor.

    basarili oldugunuz takdirde auth ceremonyi bekliyorsunuz resmi olarak vatandas olmak icin.

    yakin bir gelecekte bu mulakatin daha da zorlastirilacagi konusuluyor ancak 2023 itibariyle son durum bu.
hesabın var mı? giriş yap