• ne x ne y şeklindeki kullanımın sonunun olumlu olması gerekirken olumsuz kullanılmasından doğan hata (ya da tam tersi).
    ali de veli de gitmiyorsa, "ne ali ne veli gidiyor" denir. "ne ali ne veli gitmiyor" denmez. ayıptır, günahtır.
  • (bkz: bkbp /@morfin)
  • (bkz: #6685630)
  • fiil, cümlenin sonunda ise sıklıkla yapılan şeydir. malum örnek;

    "bu dünya ne sana ne de bana kalmaz"

    mesela bu cümlede kişi, fiili ortaya koysa -dil bilgisi cahili olsa bile tanrı'nın bahşettiği bir hikmetle- bu bağlacı doğru kullanacaktır;

    "bu dünya ne sana kalır ne de bana"

    bu bağlacı "bu dünya ne sana kalmaz ne de bana" şeklinde hatalı kullanan bir ademoğlu görmedim, işitmedim. demem o ki bu bağlacı kullanacaksanız fiili ortaya koyun ve arkanıza yaslanın.
  • bu hatalı kullanım o kadar çok oluyor ki, "doğru şekilde kullanırsam, yanlış gibi durur" kıvamında bir kaygı veriyor insanlara. gazetelerde, televizyonlarda, şarkılarda... nereye baksanız, bu hatalı kullanıma bir örnek bulmak mümkün. ve maalesef ki bu durum, galat-ı meşru hâline dönüşmek üzere (hatta dönüşmüş bile).

    dün radyoda, şarkıcı ege'nin meşhur yaz aşkım şarkısını dinliyordum. o şarkıda da bu hatalı kullanım yapılmış:

    - ne seni, ne de kendimi ateşe atamam.

    hayır; sanki "ne seni, ne de kendimi ateşe atarım" şeklinde doğru kullanılmış olsa, insanlar "bak bak; sevdiceğini de, kendini de ateşe atıyormuş kerata" diyecekler; o derece takıntılı bir yanlışlık.

    esasında bu yanlışlıktan kurtulmak basit; "ne seni, ne de kendimi ateşe atamam" yerine "kendimi de, seni de ateşe atamam" denilse, hata mata kalmayacak. tabii ki en uygun yaklaşım, şu "ne-ne" bağlacını doğru kullanmayı öğrenmek; fakat o da, "türkçe'ye özen gösterme bilinci" olmayan biri için pek mümkün değil maalesef...
  • görmemezlikten(ki doğrusu görmezden olacak) gelmek ve duymamazlıktan(ki doğrusu duymazdan olacak) gelmekle kardeş olan hatalı kullanımdır..
  • "sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol" dizesinde görüldüğü gibidir. öss denemelerinde falan çıkardı, utanırdık. koskoca şair yanlış mı yapmış hocam diyerek..
  • (bkz: #14128458)
  • zannedildiğinin aksine "ne... ne... " 'yi takip eden fiil her zaman olumlu olmak zorunda değildir efendim. genel kural bu olmakla birlikte bağlacın ait olduğu cümlenin uzunluğu, nadiren de rastlansa, olumsuz kullanıma izin verebilir.

    hatta :

    "evvela ne medrese , ne cami artık ortada yoktur"

    saatleri ayarlama enstitüsü(tanpınar, 2005:55)
hesabın var mı? giriş yap