• hodgkin's-dışı lenfoma ve nhl olarakta isimlendirilir lenflerde görülen bir kanser türüdür. hodgkin lenfoma dan özellikle ayrılan noktası lenf dışına metastaz yapabilmesi ve hastalığın gelişiminin hastalarda farklılık göstermesidir. önceleri az görülen bir kanser türüyken son yıllarda büyük artış göstermiştir, öyle ki amerika'da en çok görülen kanser türleri arasında 5. sıradadır. tam olarak sebebi bilinmeyen hastalığın bilinen risk faktörleri:
    * ileri yaşlarda daha çok karşılaşılır.
    * erkek hasta sayısı kadından fazladır.
    * bağışıklık sisteminin zayıflaması, hiv virüsü, organ nakli sebebiyle kullanılan bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullanımı
    * htlv-1 (insan t-lenfotropik virüsü) ve epstein-barr virüsleri
    * pestisit, solvent gibi kimyasallara maruz kalan, bunlarla çalışan kişilerin hastalığa yakalanma riski fazladır.

    fakat bu risk grubunun tamamen dışında olan, hatta sigara bile içmeyen bir kişide nhl olabilir. erken teşhis ve doğru tedavi büyük ölçüde başarı kazandırır. hastalığın en belirgin belirtileri:

    * nedeni açıklanamayan ateş
    * çok yoğun gece terlemesi
    * yorgunluk, kilo kaybı
    * ciltte kaşıntı ve kırmızı lekeler
    ayrıca özellikle, boyun, kazık, koltuk altı bölgelerinde ağrısız şişlik oluşabilir. ancak şişlik olarak kendini belli etmeyecek bir bölgede hastalık gelişiyorsa, diğer belirtilere çok dikkat etmek gerekir.
    kan testleri, mr, tomografi ve/ve ya pet-ct/bt gibi tarama yöntemleri ve en önemlisi biyopsiyle kesin tanı konur.evrelendirmede hastalığın nerelerde bulunduğu, kemik iliğinde, dalak, karaciğer gibi organlarda bulunup bulunmadığı önem taşır. orta ve yüksek dereceli (agresif) lenfomalar hızlı şekilde yayılırken, düşük dereceli lenfomalar yavaş ilerleler, belirtileride daha azdır.
    tedavi olarak içinde rituximab (bkz: mabthera) bulunan, buna ek olarak başka ilaçlarla desteklenen chop, r-chop, ice, r-ice... gibi isimlendirilen yöntemler uygulanır, hastalığın durumuna göre kemoterapi tedavisi sonrası radyoterapi görmekte gerekebilir.
    tedavi sürecinde görülen etkileri ilaçların yan etkilerinden ayırmak, bağışıklık sistemini korumak ve desteklemek, iyileştikten sonra düzenli kontrolleri yaptırmak çok önemlidir. yeme-içme konusunda hastanın elbette sağlıklı beslenmesi, hatta bunu çeşitli vitamin, minarel vs. ile desteklemesi şarttır, fakat tüm sevdiği yiyeceklerden, alışkanlıklardan çok fazla uzak durması anlamsız olur. en önemlisi moraldir ve damak tadıda kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar. ayrıca hemogram değerleri çok risk taşımadığı ve hasta kendini çok halsiz hissetmediği sürece dışarı çıkmasında, insanlarla görüşmesinde çok fayda vardır.
  • bunyeden cikartilan 4x3 cm'lik koyu kahve renkli kitlenin, iki senede bunyeyi uc defa ameliyat masalarina yatmanin sorumlusu hastalik*. kendini hic belli etmemesi en tehlikeli silahi olsa gerek, kendi kendine metastaz yapip yayilmis bugune kadar. ama gun bugundur; bu hastalik icin bundan sonra bunyede gecirdigi her an haramdir bu hastaliga.
  • yeni sezonunu heyecanla beklediğim tüm dizilerin ana karakterlerinin başına gelen hastalık. spartacus* ve dexter*için konuşuyorum.

    evet artık hiçbir dizinin yeni sezonunu merak etmeyeceğim. sanırım üzerimde lanet var.
  • bugün başımıza dert olan covid 19, ileride bu hastalığın tedavisi için kullanılırsa şaşırmayın. tıpkı daha önce hiv virüsü ile tedavi edilmeye çalışıldığı gibi...covid o kadar çarkımıza tükürdü ki; bari bir işe yarasın, değil mi?

    vaka: hasta 61 yaşında, progresif lenfadenopati ve kilo kaybı ile hematolojiye sevk edilmiş. ig a nefropatisine sekonder gelişen son dönem böbrek hastası ve dializ alıyormuş. başarısız bir böbrek transplantasyonu sonrası son 3 yıldır immunsupresif kullanmıyormuş. biyopsi yapılmış ve pet çekilmiş; sonucu ebstein-bar (+) klasik hodgkin lenfoma (evre 3) çıkmış. nefes darlığı ve hırıltı şikayeti nedeniyle pcr yapılmış ve sonuç (+).

    11 gün sonra kortikosteroid ve immunokemoterapi uygulanmadan taburcu edilmiş. 4 ay sonra palpe edilebilen lenfadenopatisi gerilemiş. pet sonuçlarıyla da hastalığın gerilediğini doğrulanmış. bu sonuç da hekimlere sars-cov 2'nin antitümör immün reaksiyonları tetiklediğini düşündürmüş.

    işte kaynak işte link; ya okursun ya gidersin.
  • hali hazırda savaştığım kanser türüdür. 2. kemoterapi küründen herkese selam sözlük. tutulum bende sol kulak arkasında, akciger ve dalakta görüldü. bu kulağın arkasındaki tutulumdan dolayı sağ ayağımda “düşük ayak” hastaligi mevcut. denge problemleri yaşiyorum. 5 yıldır vucut geliştirme sporuyla ilgilenirken bir sabah ansızın kendimi tekerlekli sandalyede buldum. gözlerimde çift görme vardı. dediğim gibi şu anda 2. kemo kür bitti bitecek hastaneden ayrilacağım ve çift görme problemim büyük bir oranda düzeldi. denge problemim ise ayakta durabiliyorum arada bir dengem bozuluyor her 10 adımda 1 diyebilirim. garip bir dönem geçiriyorum sözlük. sorusu olan veya hastalik hakkinda bilgi almak isteyen olursa çekinmeden mesaj atabilirler. umarım yenebilirim hastalığı. sevgiler
  • annemin yakalanmış olduğu kanser türü. bugün üçüncü küre hazırlık yaparken 2 dozun yeterince etkili olmadığını söyleyerek daha önce meram tıp fakültesinde yaptırmış olduğumuz biyopsinin gazi'de tekrarlanmasını talep etti. bunu söylediği andan itibaren kafamda sürekli yeni sorular oluşuyor. agresif olduğu için tedbir mi alıyor, akıllı ilaç için hazırlı mı yaptırıyor, kemoterapi işe yaramazsa sonrasında ne yapacağız, bundan sonra ne yapacağız gibi onlarca soru... 2 ay oldu neredeyse bu tanı konulalı ama hastalıklarımdan annemin yanına gidip göremedim onu. influenza mı, covid mi bilmediğim lanet hastalıkları iki haftada bir yenileyerek sürekli tekrar ediyorum. ne yapayım ne yapmalıyım?

    tanım: agresif bir lenf kanseri türü.
  • nodal ve ekstranodal dokulardan kaynaklanan lenfoid hücrelerden ortaya çıkan neoplazilerdir. hodgkin' e göre daha çok ekstranodal tutulum gözlenir.
    genellikle mukoza ilişkili lenfoid doku(özellikle gastrointestinal sistem ve broşlar) ayrıca tiroid veya deriden kaynaklanan kronik enflamasyon bölgelerinde de ortaya çıkar

    http://tip.erciyes.edu.tr/…/non-hodgkin lenfoma.pdf
  • sevgili dexter cığımız michael c hall 'un yakalandığı illet.
    erken safhalarında teşhis edildiğinde kurtulma şansı %90 dan fazla imiş.. dexter cığımızda erken evrelerinde teşhiş aldığı için kurtulacaktır inşallah.
  • tanısı ve türünü belirleme oldukça zor olabilen bir kanser türüdür. alanında oldukça deneyimli sayılabilen patologların bile fikir birliğine varma yüzdeleri (özellikle de belli türlerinde) oldukça düşüktür. tedaviye başlamadan önce iyi bir hematopatolog'dan ikinci görüş alınması uygun olabilir.

    ayrıca 7-8 senede bir, dünya'da kullanılan lenfoma sınıflaması değişir. bu da, teşhis konusundaki standardizasyonun belirlenememesinden kaynaklıdır.
hesabın var mı? giriş yap