• bu bir elif süzmeçelik sorusudur. (sorunun orjinali "şehrinize bir nükleer bomba atılırsa nereye kaçıp saklanmalısınız? " idi. ve fakat 50 karakter sorunumuzdan kelli, boyle senli benli, bir tavirla sozluge tasidim. bagislayiniz lutfen. ) sorunun akabinde once bi dumur oldum. sora, istanbul'u bizim sokagi dusundum.
    1999 depreminde, harbiye'de gidecek ne bir avuc bos arazi, ne de herhangi bir sallantida, binalardan sakinacak ufacik bir siper alani vardi. hani, korkulu ruyalarda, kosarsiniz, kosarsiniz bi turlu menzile varamazssiniz ve yureginiz catlar ya, iste tam da oyle bir hisle yasamistik o korku dolu gunleri. ve olasi nukleer saldiri sirasinda, istanbul gibi bir sehirde, nereye kipirdayabilir insan. hangi siginaga ? halk siginaklar hakkinda ne kadar bilinclendirilmis durumda ? ... hos gerci bomba dibimize duserse, zaten yapilacak bir sey yok da, hani ola ki, " koreli çatlak" roketlerinden birini saldi bizim tarafa dogru...

    her ne kadar, " bu herifin roketleri teneke " filan deyip kikirdeseler de, sans bizim ya, körün taşı denk gelir, gercek roket olacagi tutar. agzimizin tavanina salincak kurar.
    yani suna bakar misin! durduk yerde, birilerinin ego kasintisi tuttu diye, deprem korkusuna bi de nukleeri ekledik. (niye bu dunya orosbu cocugu dolu ? )

    gelelim, elif süzmeçelik'in butun iyi niyetiyle, yardimci olabilme istegiyle, tum samimiyetiyle, ele almis oldugu bu konuya.

    sahi ne bok yeriz biz, o olmaz olasi nukleer cehennemini bir gun yasamak zorunda birakilirsak ? ....

    "
    şehrinize bir nükleer bomba atılırsa nereye kaçıp saklanmalısınız?

    başkan trump yeni bir silahlanma yarışını destekliyor. rusya nükleer cephanesini geliştirmek adına silah anlaşmalarını bozmakta. kuzey kore, uzun menzilli füzeler geliştirip nükleer savaş için hazırlık yaparken, abd, dünyadan yalıtılmış ulusun askeri tesislerine, olabilecek muhtemel bir saldırıya karşı önceden müdahalede bulunmayı düşünüyor. aynı zamanda, nükleer terörizm ve kirli bombalar iç karartıcı bir tehdit teşkil ederken; bu olayların, evinizin yakınlarında gerçekleşebilecek bir patlamayı bırakın, olasılıkla da olsa, bir nükleer savaşı tetiklemesi fikri bile fazlasıyla endişe verici.

    bu noktada, bir nükleer bomba saldırısından kurtulursam ne yapmalıyım diye merak ediyor olabilirsiniz. lawrence livermore national laboratory’den araştırmacı michael dillon 2014’te proceedings of the royal society a: mathematical and physical sciences isimli dergide yayımlanan çalışmasında tam da bu konuyu açıklamaya çalışmış. benzer şekilde, devlet kurumları ve diğer organizasyonlar bu sorunun cevabını arayıp, detaylı tavsiyeler ve planlar geliştirmekteler.

    senaryo

    0,1-10 kiloton gibi düşük verimli, tek bir nükleer patlamaya maruz kalan bir büyükşehirdesiniz. bu, hiroşima’ya atılan, yaklaşık 15 kilotonluk bombaya göre çok daha zayıf etkililikte. yine de abd’nin ürettiği yeni b61-12 yerçekim bombası gibi silahlara bakıldığında, etkileri 50 kilotona ulaşabilirken 0,3 kilotona da hafifletilebiliyor. (rusya ve pakistan da bu “taktiksel” nükleer silahlar üzerinde çalışıyor.)

    çalışmalar, akıllıca davrandığınız ve radyasyona maruz kalmadığınız takdirde sizin de, komşularınızın da kurtulabileceğini gösteriyor. en önemli ve öncelikli amaç nükleer serpintiden korunmak.

    nükleer serpintiden nasıl korunmalı?

    serpinti, buharlaşmış, radyoaktif özellikte, rüzgarla toz ve kül olarak yayılan, bomba materyalleriyle birlikte toprak ve enkaz içeren bir kütle.

    yapılacak en iyi şey saklanacak iyi bir yer bulup kurtarılana kadar beklemek; dış dünya ile aranızda ne kadar yoğun bir katman olursa o kadar iyi. amerikan devleti hemen yakındaki bir binaya saklanmayı önerse de, tüm binalar nükleer serpintiye karşı yeterli sığınak sağlamıyor. yetersiz sığınaklar, yani evlerin yaklaşık %20’si, hafif malzemeden yapılmış ve çoğu bodrum katı bulundurmuyor. en iyi sığınaklar, kalın tuğla veya betondan yapılmış, penceresi olmayan yapılar, tıpkı bombardıman sığınakları gibi.

    örneğin; 5 katlı bir binanın bodrumunda saklanırken dışarıdaki serpintideki radyasyonun 1/200’üne maruz kalırsınız. ancak, eğer böyle bir patlamaya yakınsanız; tek katlı, ahşap malzemeden evinizin oturma odası sizi ancak dışarıdaki miktarın sadece yarısından koruyabilecektir.

    peki, yakınınızda iyi bir sığınak yoksa ne yapmalısınız? yetersiz bir sığınakta kalmaya devam etmeli mi, yoksa radyasyona maruz kalma riskini alıp daha iyisini aramalı mısınız? ne kadar beklemelisiniz?

    kalmalı mı gitmeli mi?

    2014’teki çalışmasında dillon en iyi seçenekleri belirlemek üzere modeller geliştirdi. kalmalı mı gitmeli mi sorusunun cevabı, serpintinin bulunduğunuz yere ulaşmasını belirleyecek faktör olan patlamadan ne kadar uzakta olduğunuza bağlı olmakla birlikte izlenecek bazı genel kurallar var.

    eğer, patlama olduğunda sağlam bir sığınağa yakın veya içindeyseniz daha az radyoaktif maruziyet için kurtarılana kadar orada bekleyin.

    eğer bir bomba sığınağında değilseniz ve yaklaşık 5 dakikalık, görülebilir bir mesafede, büyük bir binanın bodrumu gibi uygun bir sığınak olduğunu biliyorsanız hızlıca oraya geçin ve içerde kalın.

    ancak, eğer söz konusu binaya varmak 15 dakika kadar zaman alacaksa zayıf sığınakta bir süre beklemek daha akıllıca, tabii kabaca bir saat sonra daha iyi durumdaki sığınağa gitmeniz gerekecektir. (giderken yolda birkaç bira alabilirsiniz; 50’lerdeki bir çalışma içeceklerin böyle bir patlamadan sonra daha lezzetli olduğunu gösteriyor!)[1] bunu yapıp beklemenin amacı, en yoğun serpintinin bu sürede geçmesi ve maruziyetin azaltması.

    kaynak: businessinsider.de

    [1]scientists nuked beers to see ıf they would still be drinkable after an atomic blast "

    (bkz: http://www.bilim.org/…nereye-kacip-saklanmalisiniz/)
  • 1 metre kalınlığındaki kurşun blok içerisine saklanmak
  • (bkz: şirince)
  • muhtemelen öylece durup beklerim. öyle boşluğa baka baka...

    edit: olum fıskiyeden gelen sudan mı kaçıyorsunuz ayrıca? durun sakin sakin ölmeye çalışın.
  • (bkz: arabayı patlayan nükleer bombaya sürerken dinlenecek şarkılar)
  • (bkz: şükrü saraçoğlu stadyumu) aziz yıldırım okumuştur, uflemistir,kendi yapmadiysa büyücülere yaptırmıştır.oraya bı bok olmaz.memleketteki en ballı yer.
  • (bkz: yozgat)

    bildiğim derin bir mağara da var orada.. giriş 5 tl..

    aile indirimi de var, mis..
  • (bkz: bayburt)

    yahu nükleer bulut bile yerini zor bulur; düşman olsa işgal etmeye tenezzür etmez.. o derece gözden ırak bir yer.
  • bakınız ikinci hayat
  • özet: en kalın betonarme sığınağa. olmadı binaya.

    yani olur da o an ekşi'ye girip öğrenmeye çalışırsanız cızlağı çekersiniz.
hesabın var mı? giriş yap