• bu albümün 70'lerde türkiye'de çıkmış baskısının kapağında freddie mercury resmi vardır.!*
  • film müziği olarak yazılmıştır. daha da enteresanı, filmin olacak kitabı okuma faslında, roger waters haricindeki tüm grup ilk 5 - 10 sayfadan sonra daralmış ve okumayı boşvermiş, "tamam abi yaparız bişeyler olur biter" demişlerse de, waters kitabın çoğunu ( toplam 3 cilt idi yanlış hatırlamıyorsam) okumuştur.
  • pink floyd'un sadece 1 haftada bu albümü kaydettiğini göz önüne alınca, grubun ne kadar yaratıcı olduğu bir dönemde olduğunu anlayabilirsiniz. çünkü bir haftada kaydedilmiş bir albüm için çok fazla derecede iyidir. ardından gelen dark side of the moon ile tabii ki başedebilecek bir albüm değildir, zaten pek fazla üzerinde de çalışılmamıştır. ancak kendinden 1 sene önceki yapılan meddle'a gayet rakip olabilecek cinstendir. hatta echeos'u kenara koyarsak, meddle albümünün gerisinden daha bile iyidir diyebilirim. büyük ihtimalle bir soundtrack albümü olması yüzünden, otomatik olarak kendisine duyulan ilgi azalmıştır.

    albümün genelinde müzikal derinlik yakalamak yerine, david gilmour'un güzel sololarının yaptığı süslemelere teslim edilmiştir. tabii bu albümün bir başyapıt olmasına belki engel olmuştur, ancak diğer yandan david gilmour'a oldukça serbest bir çalışma alanı bırakmıştır. böylece gilmour'un en basit pink floyd parçalarını, gitarıyla nasıl standartın üzerine çıkabileceğini kanıtlamıştır. bana göre albümün en güzel şarkıları, david gilmour tarafından bestelenen childhood's end ve roger waters tarafından bestelenen free four'dur. ancak üzücü bir şekilde, ikisi de bu parçalara kariyerlerinin gerisinde hakkettikleri değeri vermemişlerdir.

    ayrıca, bu albüm roger waters'ın pink floyd macerasında vokal ağırlığı olarak rick wright'ın gerisinde kaldığı son albüm olmuştur. albümün genelindeki beste ağırlığı gilmour ve waters arasında aşağı yukarı eşit dağılmasına rağmen, waters vokallerde o zamanlar herhalde kendisine çok fazla güveni olmadığı için geri planda kalmıştır. sanırım vokal konusundaki özgüvenini kazanması, gruptaki tartışılmaz liderliğini ortaya koyduğu animals ile ortaya çıkmıştır. ya da obscured by clouds döneminde waters diktatörlüğünün henüz başlamamış olması nedeniyle, kendisinin vokalistliğini her zaman eleştiren wright ve gilmour yüzünden pek öne çıkamamıştır da olabilir. sonuçta o zamanlar demoktratik alınan grup kararlarında, waters'ın azınlıkta kalması nedeniyle kendisinin mikrofonun başına geçme şansını pek fazla erişememesine neden olmuş olabilir. neyse, david gilmour'un albümdeki vokal performansına zaten diyecek bir şey yok. ondan bu konuyu deşmeğe çok da gerek yok.
  • kimse bilmez ama roger waters'in yönetmenlik denemesi yaptığı rare bir müzik videoya sahiptir.
  • underrated değildir, dinleyeni sever. gölgede kalmış olduğu tartışılmaz tabii. obscured by the dark side of the moon da denebilir.
  • pink floyd üyelerinin "pek sallamadik yaparken" dedikleri ama tum sarkilarinin da guzel oldugu bir album bu. dark side of the moon albumunun habercisiymis bu, dinlerken farkediyor insan.
  • bence yabana atılan albüm. bu kadar muhteşem bir albümün yabana atılması garip gelir bana.

    edit: imla
  • albumun tamami diskolarda rahatlikla calinabilirdir kanimca hatta nick mason da albumun o zamanlar ozellikle fransa'da disko klasikleri arasina girdigini soylemis.

    kaynak : http://pinkfloyd-co.com/disco/obc/obc_trivia.html
  • pek açıkara olmasa da en iyi pink floyd albümü olabilir bu albüm kanımca.. ayırca la valee* soundtracki hakkında bilgi için : (bkz: more).. schroeder'in iki filmi için yapılan soundtracklerde neyin nerede olduğu pek de net değil sanırım.. neticede bu album de la valee'de kullanılmış hatta albüm gayriresmi olarak "the valley obscured by clouds" olarak da bilinmekteymiş..
  • özellikle mudman psychedelia derinliğiyle akıllara ziyan bi kulak ve ruh şölenidir.
hesabın var mı? giriş yap