• birinci dünya savaşında polonya'daki osowiec kalesi'nde yaşanmış bir savunma savaşıdır.

    saldıran taraf olan almanlar haince kimyasal gaz kullanmış fakat ruslar yarı ölü-ölü halleriyle savunmayı sürdürmüşlerdir. kullanılan gazların insana yaptığı korkunç etkiler yüzünden ruslar kanamalı yeşile dönmüş zombi gibi bir görünümle savaşmaya devam etmişlerdir ve tarihin epik savunmalarından biri olmuştur.

    "attack of the dead men" olarak aratılır ise ilginizce kaynaklara ulaşılabilir.

    ayrıcada güzel bir kısa film yapılmış (altyazıyı açınız ing. ama tercumesi vardır sanırım bakmadım.)
    https://www.youtube.com/watch?v=u518g8fuk6o
  • hayattayken yazdıkları kitapların, çizdikleri resimlerin, besteledikleri müziklerin sonraki nesilleri etkilemesidir.
    (bkz: bakış açısı)
  • yüzüklerin efendisi kralın dönüşü filminde aragorn'un kullandığı bir teknik.
  • birinci dunya savasinin en korkunc olaylarindan biridir.

    almanlar hakim konumda bulunan osowiec kalesini 1914 yilinin sonlarindan 1915 yilinin ortalarina kadar ele gecirmeye calismislardir. sayica ve techizat bakimindan almanlar ustun olsa da, ruslar oldukca basarili sayilabilecek bir savunma yurutmus, zaman zaman karsi saldirilarla almanlari pozisyonlarindan etmistir.

    bunun uzerine almanlar tarafindan kimyasal silah (klor ve brom kokteyli) kullanimina karar verilmis, bu sebeple ruzgarin kale yonune donmesi beklenmis ve 6 agustos 1915’te zehirli gaz bombardimani gerceklestirilmistir.

    bir sure zehirli gazin rus askerlerini oldurmesi beklendikten sonra gaz maskeli alman askerleri kaleyi almak amaciyla hucuma gecmistir. fakat hic beklenmedik bir sekilde, hayatta kalabilen yaklasik 100 rus askeri yuzlerine pacavralar sarili bir halde, olumcul kimyasal yaniklarla, kan ve akcigerlerinden parcalar oksurerek sungu taaruzuna gecmistir.

    “hala hayatta kalabilenler” dedigime bakmayin. rus askerlerinin gaz maskesi yoktur, olanlar da zaten yeterli degildir. aslinda zehirli gaza maaruz kaldiklari an olmuslerdir. bu sebeple saldiranlar olu adamlardir.

    kayitlarda sayilari 7.000 olarak telaffuz edilen alman askerleri bu korkunc goruntu sebebiyle panige kapilarak kacmaya baslamistir. kacan askerlerin bir kismi diger askerlerin ayaklari altinda ezilmis, bir kismi dikenli tellere takilmis, bir kismi ise rus makinelileri ve topculari tarafindan vurulmustur.

    osowiec kalesi o gun ruslarin elinde kalmis ama 18 agustos 1915 tarihinde yani olaydan 12 gun sonra dusmustur.

    “olu adamlarin saldirisi” ise savas tarihine bir rus galibiyeti olarak gecmistir ama ne pahasina? olsa olsa insanlik tarihindeki kara bir lekedir.
  • birinci dünya savaşı sırasında almanlara karşı osowiec kalesi'ni savunurken kimyasal gaz saldırısıyla perişan edilmelerine rağmen zehirli gazla harap olmuş yüzleri ve vücutlarıyla ayağa kalkıp yeniden hücum eden rus askerlerini yad eden, ingilizcesi ayrı, rusçası ayrı etkileyici bir sabaton şarkısı var..

    eski marşlar gibi epik, yumruk sıktıran, gözleri dolduran ve fena halde coşkulu..

    "osowiec than, than and again,
    attack of the dead hundred men,
    facing the led once again,
    hundred men, charge again, die again"

    https://www.youtube.com/watch?v=-afdwoynt24 (ingilizce)
    https://www.youtube.com/watch?v=rpxeokek_wm (rusça) (edit: sabaton'un ingilizce orijinalinden rusça cover ı radio tapok yapmış)
  • ı. dünya savaşının en trajik savaşlarından birisi: ölü adamların saldırısı

    ölü adamların saldırısı, (bkz: the battle of osowiec fortress) 1915'teki birinci dünya savaşı sırasında, osowiec kalesi muharebesi sırasında meydana gelen çok ilginç ve trajik bir olaydı.

    osowiec kalesi, günümüz polonya’sında bulunan stratejik bir kaleydi fakat o zamanlar rusya'nın kontrolü altındaydı. savaşta alman kuvvetleri, klor ve brom gazlarını kullanarak kimyasal bir saldırı başlattı. almanlar, bu gazı kullanarak kaleyi savunan rus askerlerini etkisiz hale getirip öldürebileceklerini ve kaleyi kolayca ele geçireceklerini düşünüyordu. bu zehirli gazlar kullanılmaya başlandığında, uygun gaz maskeleri ve yeterli korunmaya sahip olmayan rus askerleri hazırlıksız yakalandı ve çoğu dayanılmaz ağrılarla ve solunum sıkıntılarıyla hayatını kaybetti.

    teğmen vladimir karpovich komutasındaki ufak bir grup gazın neden olduğu solunum problemlerine ve vücutlarındaki yanıklara rağmen, alman kuvvetlerine karşı bir saldırı başlattı. üniformaları kana bulanmış, yüzleri gözleri şişmiş ve gazın etkisini hafifletmek için iyot ve kendi kanlarına batırılmış bezlerle ağzını kapatan bu askerler, yeniden dirilmiş cesetler gibi göründüler. bu "ölü adamların" görüntüsü, almanlara hayalet askerlerle karşı karşıya olduklarını düşündürdü çünkü bu kimyasal saldırıdan kurtulmalarına ihtimal verilmemişti. bu beklenmedik karşılık ve rus askerlerinin korkunç görünümü karşısında şaşkına dönen almanlar o kadar hızlı geri çekildiler ki, bir kısmı kendi dikenli tel tuzaklarına düştü, diğerleriyse rus silahlarının hedefi oldu, fakat ruslar bu savaşı kazanmasına rağmen bölgeyi çok uzun süre elinde tutamadı. almanların kaunas ve novogeorgievsk'i ele geçirilmesiyle, ruslar kalenin büyük bir kısmını yıkıp 18 ağustos'ta geri çekildiler.

    böylece ölü adamların saldırısı, rus askerlerinin böylesine zorluklar karşısında dayanıklılığını, cesaretini ve ruhunu simgeleyerek, savaşın ne kadar trajik olaylara sebep olabileceğini gösteren bir durum haline geldi.

    kaynak
  • rusların bu kahramanca saldırı hakkında film çekmemelerine şaşırdığım olay. oysa ki bu hikaye tam da film senaryosu gibidir.
hesabın var mı? giriş yap