• düşünceyi durdurma (yavaşlatma) tekniklerini bilmeyi ve uygulamayı içeren yöntemler.

    bir toplum sağlıkçısı havalarıyla kısa bir anons geçersem: olumsuz düşünceyi durdurmak için en çok nefesinizi kullanabilirsiniz. hepimizde olan bir araç.

    olumlu düşünmeye çalışmanız yeterli olmayabilir.

    nefesinizi saymak bir yöntem:

    nefes al 1
    aradaki es 2
    nefes ver 3
    es 4
    nefes al 1
    aradaki es 2... vs... şeklinde, 1, 2, 3, 4... diye nefesinize odaklanabilirsiniz.

    bir kere şeyden kurtulun: her an çok zeki olmanız gerekmiyor. her an düşünmeniz gerekmiyor. düşünce çoğuldur. nedenselleştirmeler bazen yetmez. yorar. içinde bulunduğumuz kültür (bir "biz"den bahsediyorum ama kendimi ve çevremi referans alıyorum), "ne düşünüyorsan yaz" kültürü. bu sözlük öyle bir yer, facebook, twitter vs. öyle yerler...

    beynin durmaya ihtiyacı var yoksa sapıtıyor. duygusal yüklerin biraz dışarıda bırakılması gerekiyor. mesela ihanet, mesela ölüm acısı, mesela kendini iğrenç hissetmek, mesela haksızlığa uğramışlık hissi vs.

    bunların hepsini ya da bir kısmını herkes yaşar..

    mesele, düşünerek çözmenin ötesinde zihinsel ve duygusal olarak hafiflemeyi denemek.

    ve gerçek düşünmeyen zihinsel ana ulaşabilmek.

    nefesinizi kullanabileceğiniz diğer bir yöntem...

    nefes alırken "nefes alıyorum" diye düşünmek,
    nefes verirken "nefes veriyorum" diye düşünmek.

    bunu tüm canlılar yapıyor. nefes, bizi birbirimize bağlıyor. çok eski bir yöntem ve umarım anlatabilmişimdir, belki birilerinin işine yarar.

    odaklanma becerisi gerektiriyor. ama çok zor gibi gelmiyor bana. hiçbir şey zorunda değilim sonuçta ama kafama doluyorsa olumsuz düşünceler, odağımı değiştiririm. bir tür eğitim, bir tür terbiye. belki kendine hak ettiğin değeri vermek.
  • bilişsel davranışçı teoriye göre depresyonun temelini olumsuz otomatik düşünceler oluşturur. bu düşünceler kişinin kendisi, çevresi ve geleceği ile ilgili temel inançlarının anlık zihinsel yansımalarıdır. sanılanın aksine bu düşünceleri yok saymak, bastırmaya çalışmak (represyon) ya da bunlarla aşırı uğraşmak (ruminasyon) sorunun ancak ertelenmesine ya da derinleşmesine neden olur. aynı kurama göre kişinin olumsuz otomatik düşüncelerini tanıması ve sonrasında karşısına alternatif düşünce koyabilmesi terapide ana prensiptir.

    örnek vermek gerekirse x şahsının sevdiği y şahsının kendisine selam vermemesi üzerine "y beni sevmiyor, zaten kim yüzüme bakar ki?!" şeklinde düşünmesi olumsuz otomatik düşüncedir. ardindan "y'yi hiç bir zaman kazanamayacagim, beni kesinlikle beğenmiyor." diye gününü geçirmesi ruminasyon olur. bunun yerine olumsuz düşüncenin, temel inançlar-şemalar gereği zihnine düşen bir yansıma olduğunu farketmesi, bu düşünceler yerine "y'nin dikkatini çekmek icin neler yapabilirim?" şeklinde harekete yönelik, kanıtlanabilir, ölçülebilir bir alternatif düşünce oluşturması basit bir örnek olabilir.

    tabii ki üstteki örnek çok basit bir örnektir. daha karmaşık sorunlar ve temel inançlarla ilgili çalışmalar kisiye özel çalışmalar gerektirir. terzilik gibidir. bunun için profesyonel yardım gerekebilir.

    edit: hedeler sözlükte bulunabilecek şekilde düzenlendi.
  • olumsuz düşünceyle yüzleşmek. yoksa seramiğini yaptıktan, gitarını çaldıktan sonra olumsuz yine seninle.
  • kafayı kesmek.
  • çalışmak. bir iş biter bitmez diğerine başlamak.
  • (bkz: montla sıç)

    bu konu buraya gelecekti.
  • mevcut duruma şükretmek, meditasyon yapmak ve sıkıntılı dakikalarda derin diyafram nefesi alıp bir an galaksinin sesi kulaklarında ve aydan dünyaya bakıyormuş gibi zihnini aldatmak. olumsuz düşünceleri yazmak ve neden acaba böyle düşündüm bunu, benim o cağnım beynim ne sebeplerden dönüp dolaşıp bu mantığı kurdu diye biraz kafa yormak. bunlar da benim favorilerim.
  • -yüzleşmek
    -kabullenmek
    -içselleştirmek
    -normalleştirmek

    unutmak diye bir şey yok arkadaşlar, boşa uğraşmayın.
  • dr. howard mierzwiak'dan randevu koparmak.

    (bkz: eternal sunshine of the spotless mind)
  • 3 günlük dünyadır bir gün bütün bunları hatırlayıp gülümseyeceğim diye düşünmek işe yarar
hesabın var mı? giriş yap