• dunyanin en guzel broadcom access point firmware'i. linksys wrt54g'den en iyi performansi almanin tek yolu. sikik sveasoft kodu uzerine kurulu degildir, paket tabanli ve filesystem olarak jffs2 kullanan bir linux sistemidir. experimental build'leri gayet guzel her tur cihaz ile calismaktadir.

    http://openwrt.org/ * adresinden bakilabilir. wiki ve faq 'de yeni baslayanlara gerebilecek her turlu bilgi (kimi zaman bulmasi/erismesi zor da olsa) mevcuttur.
  • openwrt tabanli baska bir firmware icin (bkz: dd wrt/#9943145)
  • bu guzide isletim sistemi linux tabanli oldugu icin neredeyse herseyi yapabiliyorsunuz. ister web kameranizi ipwebcam yapabilir, websitesi host edebilir, veya basit bir router olarak bile kullanabilirsiniz. pek son kullanici dostu degildir ama suserlara ger turlu yardimi yapabilirim.
  • lede tarafindan pabucu dama atilacaktir.
  • 4 senedir kullanmakta olduğum ve son 1 senedir wireless routing konusunda beni krizlere sokan tplink tl-wn741nd routerımı duvara fırlatmaktan son anda kurtarmış router firmware'dir.

    elimdeki routerı sallayıp, yerine mi router 3 almaya niyetlenmişken "dur lan bir de custom firmware deneyeyim de, onunla da olmazsa öyle satın alayım." diye yükledim openwrt'yi.

    tüm dertlerime derman oldu. ilk zamanlarından bile çok daha iyi bir şekilde tıkır tıkır çalışıyor şu an router. nazar değmesin...

    aslında modem harici ekstra router kullanmamın ve bu yaşanılan krizlerin hepsinin sebebi uydunet'in verdiği sikik netmaster marka modem de, neyse.

    edit: smart queue management * ve adblock paketlerini de kullanabilmek için daha yüksek ram'e sahip xiaomi mi router 4a gigabit edition'a geçiş yaptım. openwrt'yi onun üzerinden kullanıyorum.
  • desteklediği modem/routeri bambaşka bir boyuta taşıyan, tüm özelleştirmeleri ile kendinizi cisco network mühendisi gibi hissettiğiniz bir yazılım. ayrıca bir çok kendinden türetilmiş alternatif forklari bulunuyor. örneğin x-wrt çinli bir kaç developer tarafından yapılan bir versiyonu mevcut. bir çok işinize yarayan eklenti ile beraber geliyor (aria2, print server, samba gibi).
  • xiaomi mi router 3g modeli üzerinde çalıştırdığım ve inanılmaz memnun olduğum açık kaynak yazılım. bir yazılım cihazın kaderini bu kadar mı farkettirir? ettiriyormuş. bundan sonra openwrt desteklemeyen cihaza benden para yok.
    en son resmi 19.07 stable sürümü yayınlanmıştır.
    19.07 güncellemesi
  • bircok router desteklemesine ragmen modeminize de openwrt kurmak istiyorsaniz dogru giri bu.

    on edit: router destegi modem destegine gore cok daha fazla. su veya bu sekilde desteklenen an itibari ile 1495 cihaz var: https://openwrt.org/toh/start

    oncelikle modemimize de openwrt kurmanin ne manasi var?
    1. acik kaynak yazilimi sayesinde cok daha az guvenlik riski.
    2. surekli guncel yazilim ile tas gibi stabilite.
    3. eger router kullanmak istemiyorsaniz vpn dns gibi atraksiyonlara modem uzerinden girebilme.
    4. pppoe ile turk telekomun aslinda size verdigi statik ip'yi bedavadan kullanabilme (umarim).

    ---

    fiber veya kablo modem ciplerinin hicbirisinin acik kaynak firmware'i yok muhtemelen de olmayacak. fiber internet kullaniyorsaniz sansisiza kusun.

    dsl/adsl/vdsl internetiniz varsa bir kac secenegimiz var. dsl ciplerinden ise sadece lantiq’in xway basta olmak uzere eski bir kac cipi var elimizde. bu da kullanabilecegimiz cok az sayida modem var ve bunlar da eski demek. desteklenen tum cihazlarin listesi: https://openwrt.org/toh/views/toh_modem_supported

    peki turkiye'de erisebilecegimiz hangi modeller var?

    not: asagidaki modellerin hepsi adsl2+, vdsl2, hypernet vs. destekliyor.

    * zyxel p2812: 128mb ram. sadece 2.4ghz b/g/n wifi.
    ttnet bunu dagitmis, bu sebeple ikinci eli denk gelen bir cihaz. 150 tl civari piyasasi var.
    openwrt sayfalari:
    * https://openwrt.org/toh/zyxel/p2812hnu-fx
    * https://openwrt.org/toh/zyxel/p2812hnu-f1
    * https://openwrt.org/toh/zyxel/p2812hnu-f3
    turkce yonergeleri: https://forum.donanimhaber.com/…-rehberi--134393534

    * tp-link vr200 veya vr200v: 128mb ram. sadece 5ghz a/n/ac wifi.
    tek tuk piyasada var. 350tl civari.
    openwrt sayfasi: https://openwrt.org/toh/tp-link/vr200v

    * tp-link td-w8970 sadece v1 veya v1.2: 64mb ram. sadece 2.4ghz b/g/n wifi.
    nispeten daha sik denk gelmek mumkun.
    openwrt sayfasi: https://openwrt.org/toh/tp-link/td-w8970_v1

    * tp-link td-w8980 sadece v1: 64mb ram. sadece 2.4ghz b/g/n wifi.
    zamaninda turkiye'de satiliyormus ama ikinci elde yok sayilir.
    openwrt sayfasi: https://openwrt.org/toh/tp-link/td-w8980

    * tp-link td-w9980: 64mb ram. sadece 2.4ghz b/g/n wifi.
    turkiye'de satilan en iyi modemlerdenmis 2015 civarinda. ikinci el denk gelinebiliniyor.
    openwrt sayfasi: https://openwrt.org/toh/tp-link/td-w9980

    openwrt destekleyen baska modem varsa turkiye'de alinabilinen haber verin ki guncelleyeyim.
  • üstteki yazarın da dediği gibi; bir fiber ya da kablo modem üzerinde kullanılamıyor, evet. ama fiber ya da kablo modeminizi bridge mode'a alıp, openwrt destekleyen bir router ile tüm internet dağıtımınızı bu router üzerinden openwrt kullanarak yapabilirsiniz.

    kablo modemlerimi bu şekilde yıllardır hep bridge mode'da kullanıp, openwrt destekleyen bir router ile evimde sorunsuz bir ağ sağlıyorum.

    benim için en önemli iki özelliği ise;

    1) adblock paketi sayesinde ağdaki tüm cihazlar ekstra bir program, uygulama ya da addon gerekmeden reklamsız internete sahipler.

    2) smart queue management * paketi sayesinde de ağda aynı anda interneti kullanan ne kadar cihaz olursa olsun bufferbloat olmadan tamamen lagsız, sorunsuz bir internet deneyimi yaşatıyor. bazı modem/routerların fabrikasyon yazılımlarında bulunan quality of service * bunun yanında oldukça yetersiz kalıyor.

    üstteki yazarın linkini verdiği listede desteklenen dsl modemlerin haricinde, routerlara da ulaşabilirsiniz.
  • vlan tagging yaparak routerları fiber modem olarak kullanmanızı sağlayan açık kaynak kodlu yazılım. bakmayın siz üstteki 2 yazarın da dediklerine.
hesabın var mı? giriş yap