• beyaz cüce kavramının ortaya atılmasından sonra, chandrasekhar limiti aşıldığı vakit ne ola ki sorusunu yöneltip öncü çalışmalar yürüten lev davidovich landau'nun ışığında; robert oppenheimer ve george volkoff tarafından teorik modellemelerinde nötron yıldızının dengede kalabilmesi için sahip olabileceği en yüksek kütle limiti olarak saptanan sabittir.

    aslında oppenheimer ve volkoff'un yaptığı hesaplar, o zaman nötronun elastikiyeti pek bilinmediğinden 0,7 güneş kütlesi gibi chandrasekhar limitinden de küçük absürd bir sayı vermişti. daha sonraki değişik modeller 1,5 ila 3 güneş kütlesi arasında sayılar verir. bu belirsizliğin dejenere gaz gibi çok yoğun ortamların çok iyi modellenememesinden* kaynaklandığı söylenebilir. tabiki yine de bu limit, nötron yıldızları hakkında bildiklerimizin bir çoğunu borçlu olduğumuz bu iki insana atfedilmiştir..

    edit: kimi kaynaklarda tolman-oppenheimer-volkoff* limiti olarak da geçebiliyor. zira richard chace tolman'ın bir takım çalışmalarından faydalanılmış modellemeler yapılırken..
hesabın var mı? giriş yap