*

  • bir kurum, kuruluş ya da şirketin ana alt birimlerinin, bunlar arasındaki hiyerarşinin ve örgütlenme yapısının gösterildiği şema.
  • geçenlerde görüşmeye gelen bir mühendis adayı tarafından "organizma şeması" olarak telaffuz edilen şey.
  • bir şirkette alt üst ilişkilerin nasıl olduğunu, kimin kime karşı sorumlu olduğunu, hangi departmanların hangilerinin altında ya da üstünde çalıştığını, şirket içi görev takımları varsa bunların kimlerden oluştuğunu gösteren şema. teşkilatlanma olarak da bilinir.
  • tc'nin organizasyon şeması için: (bkz: http://www.todaie.gov.tr/images/tcb.gif)
  • en güzel microsoft visio ile çizilen şema.

    değişik türleri için de (bkz: örgütsel yapılanma)
  • türkiye 'de ki güzel bir örneği için;

    http://www.faideli.com/…ds/2007/01/organizasyon.jpg
  • multi neyşınıl yani çok uluslu şirketlerde çok karışık bir yapı. sanırım sadece organizasyon şemasından sorumlu bir departman bile mevcut. zira anlamaya kalkman senelerini alıyor, tam anlamaya başlarken emeklilik yaşın geliyor ve bir bok anlamadan ayrılmak zorunda kalıyorsun.

    klasik aile şirketleri bu konuda çok şanslı. bir genel müdür, şirketin sahibinin- ki o da yönetim kurulu başkanı - oğlunun kısa ismi, muhesabe, satış ve pazarlama - pazarlamadan kasıt yine satış sakin olun, üretim, gerek varsa ithalat ihracat departmanı. şirket çağ atladıysa insan kaynakları yok aynı yerdeyse personel. bu. mis gibi. al eline bir a4 çiz göster.

    ama antin kuntin şirketlerde öyle değil bebeğim. bi defa yapı yatay olacak dikey değil yoksa ayıplanırsın, tuuuu senin gibi multi neyşınıla derler. yatay yapı başladı mı bil ki sikko sikko bölümler de başlar ki birinde de ben çalışıyorum, annem beni muhasebeci biliyor sakın gerçeği söylemeyin.

    els var, projekt menıcmınt var, korpırıt gavırnıns var, odit var, var oğlu var. doğrudan raporlama var, dotted line var, bok var püsür var. bazı şanslılar bu koca yapıda işyerinde ne iş yaptığı bilinmeyen çalışanolmayı başararak alkışlarla emekli olabilir, bazıları da tam tersine 10 tane patron 46 tane ülkeden sorumlu olup götü başı kaptırıp ortalama performanstan fazlasını alamayabilir.

    aradan 10 yıla yakın zaman geçtiğinde yeni mezun bankacı arkadaş gelir onur abi kabaca organizasyon şemasını anlatır mısın diye sorar, yavrucum çok kaba olacak ama amerika'da ismini bilmediğim bir patron var hepimizin kocası o, çok kabaca şema bu dersin. olmuşsundur artık sen.

    bu yıl organizasyon şemasında değişiklik düşünüyoruz. düşünün mnkym başka halta yaradığınız yok. iki tane mal da biz yükleyelim tıra da iş dönsün demeyin mnkym.
  • hiyerarşik bir yapısı vardır ve kendinizi değersiz hissettiğiniz günlerde yeriniz size şöyle gelebilir: https://pbs.twimg.com/media/bkjsfwdccaaphuh.jpg

    ha bir sürü üstünüz istifa etmesine rağmen sizin yeriniz sabitse yükselen ben değilim bak alçalan duvarlar şarkısını söyleyin.
  • kültürel farklılıkar nedeniyle ülkeler açısından çeşitlilik gösterebilir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap