• ekrem akurgal'ın opus magnumu olarak kabul ediliyormuş. rahmetli zeki müren'in bir röportajında söylediği gibi, biraz almancam var diyebilseydim, herhalde okumaya niyetlenirdim ama ne yazık ki hayattaki ayıplarımdan biri de almanca öğrenmemek ve dolayısıyla böylesi zevklerden kendimi mahrum bırakmaktır.

    türkiye'nin ayıbı ise daha da büyük: bu kitap türkçeye çevrilmemiştir. birçok başka dile çevrildiği halde hem de... celal şengör'ün anlattığına bakılırsa, beşinci cumhurbaşkanı cevdet sunay "bu kitap niçin türkçeye çevrilmiyor?" diye sormuş, akurgal da "türkiye'de müşterisi yok!" diye cevap vermiş.
  • tam kesin bilgi olmamakla birlikte, tesadüf ettigim dogrulugu yüksek olan bir bilgiye göre ilk baskisi 1966 yilinda isvicre'de yapilmistir. daha sonradan 1980 yilinda almanya'da oldukca genis kitlelere ulasak olan ikinci baskisi yapilir, muazzam satis yapmis, önemini halen daha koruyan önemli bir yapittir. 53 yildir halen daha türkce'ye cevrilmemis olmasi türkiye'nin medeniyet ile olan mesafesini ölcmek icin henüz belirlenememis olan zaman dilimine atif gibidir.

    ilk etapda kötü halde elime gecen bir baskisini okumustum, sonradan daha temiz bir baskisini edindigim, ara ara bilgi tazeleme amacli basvurdugum basucu kitaplarimdan biridir.
  • ingilizcesinin pdf'ini aradığım kitaptır. ingilizce hangi isimle çevirildiğini bile bulamadım "east and west" yazıyorum, çıkmıyor.

    ek:
    buldum: yanılmıyorsam; "the art of greece its origins in the mediterranean and near east" imiş ingilizcesi.
    şöyle bir üstünkörü göz gezdirme ile kitabın duyduklarımın bende yarattığından daha farklı olduğunu söyleyebilirim. ben açıkcası doğu ve batı toplumlarını doğrudan karşılaştıran bir eser bekliyordum, duyduklarım bende bu intibaı uyandırmıştı. kitabı konunun cahili olarak: "detaylı, karşılaştırmalı sanat tarihi kitabı" olarak tanımlayabilirim.

    batıda batı toplumunun eleştirel, rasyonal, yenilikçi ve devrimci ruhla yeni ve farklı sanatsal ürünleri hızlıca, sürekli yenileyerek ve kritik ederek verme cesareti gösterdiğini; doğuda ise statükocu zihniyet ile, yenilik yapmaktan çekinip aynı şeylerin benzerlerinin tekrarını yaptığını söylüyor.

    ayrıca:
    (bkz: batı'nın doğu'ya üstünlüğünün sebebi/@kuntogdi)
hesabın var mı? giriş yap