• kisin donup, bahar gelince cozulup hayatina devam eden, kuzey amerika'da yasayan bir kurbaga cesiti.

    detayli bilgi icin lutfen tiklayiniz: http://en.wikipedia.org/wiki/wood_frog
    videosunu izlemek ister miydiniz: http://www.youtube.com/watch?v=fjr3a_kfspm
  • bu arkadaşın donunca kalbini durdurup çözülünce hayatına bir şey olmamış gibi devam etmesi kimseyi çıldırtmıyor mu?
  • kuzey kutup dairesinin kuzeyinde yaşayan tek kurbağadır.

    dondurucu soğuklarda hayatta kalma, çözülme ve hayata dönme gücüne sahip bir kurbağadır. hayvanlar soğuk kış koşullarında hayatta kalmak için farklı yöntemler geliştirmiştir. bazıları yaz tatili için ekvatora göç ederken bazıları da yüzeydeki dondurucu sıcaklıklardan kaçmak için yeraltında kış uykusuna yatar. ancak orman kurbağaları öylece donuyor ve yeniden sıcak havaların gelmesini bekliyor. rana sylvatica adlı orman kurbağası türü, sıfırın altında 2,5 derece sıcaklığa dayanabiliyor. bilim insanları, avuç içi büyüklüğündeki bu amfibilerin günlük donma-çözülme döngülerinden geçtiğini keşfetti. sıcaklığın düşük olduğu gecelerde donup daha sıcak gündüzlerde çözülüyorlar.
    bu antifriz özelliği, vücutlarının glikozu metabolize etme şeklinden kaynaklanıyor. normalde çok soğuk ortamlarda çoğu hayvanın hücrelerindeki su, hücrelerden dışarı çıkıp buza dönüşür. bu da hücreleri kurutur ve sonunda hayvanın ölümüne neden olur. ancak orman kurbağası öyle bir biyolojiye sahip ki donma süreci başlayınca karaciğeri aşırı hızlanıyor, depolanmış glikojeni tekrar glikoza dönüştürüyor ve glikozu susamış hücrelere pompalıyor. hücrelerdeki yüksek glikoz seviyesi, suyun buza dönüşerek kaybolmasını önlüyor ve kurbağayı buz eriyene kadar donmuş halde tutuyor. glikoz daha sonra enerji halinde metabolize ediliyor veya tekrar glikojen olarak depolanıyor.
  • (bkz: wood frog)
  • fransa'nın doğu alplerinde mart-nisan ayında kar üstünde görüp şaşırdığım kurbağa olabilir mi bilmiyorum.

    gökten yağan kurbağa hikayelerini duymuştum ama bu yumruk kadar baya büyük bir kurbağaydı. karın üstünden yandaki ufak kara parçasına aldım ama iyilik mi ettim, kötülük mü ettim bilemedim. gerçi kar hemen dibindeydi, yine gitmiştir illa karı seviyorsa.
hesabın var mı? giriş yap