• kuruluş amacı demeyelim de osman beyin hırsı diyelim. belkide osman bey bile bilmiyordu beyliğin devletten koca bir imparatorluğa dönüşeceğini, kendisinin bizans tekfurlarıyla yaptığı savaşların olumlu neticelenmesi ile. zira babasından 4800 km kare devraldığı toprakları 16.000 e çıkaracaktır bu hırsla ancak devlet hala teşkilatlı bir devlet değildir. devlet teşkilatlanmaya orhan bey ve sultan murat zamanında başlar. yani osman'ın hırsı ile 600 yıl sürecek bir imparatorluğun çekirdekleri atılmış olur anadolu topraklarına.
  • diğer herhangi bir imparatorluğun kuruluş amacından en büyük farkı islamiyeti yaymaktır ki kısmen de olsa başarılı olmuştur.
  • günümüzün bazı ezik yeni dünya düzeni kanişlerine yara olsun ve batıya karşı bolca eziklenebilsinler diye mi? şeklinde insan düşündürmüyor değil.
    ya kurulmayaydı ne ile eziklenip ne ile avunurdu garibim bu ezikler. ezikllenmeye malzeme lazım ya bu sefer de heralde selçuklu ile ezkleneceklerdi. devletsel malzeme olarak elde osmanlı varken selçukluya ve daha geriye sıra gelmemesi de bu yüzden.
  • (bkz: i'la-yı kelimetullah)

    kelimetullah'ı yaymak.
  • yok. tamamen olaylar öyle gelişmiş. sarayın kapısına "vizyonumuz, misyonumuz" başlığı atsalar altına hiçbir şey yazamazlardı.

    hayır zaten aynı soydan bir adamın gelişmiş versiyonu olan 2021 versiyonunu alıp iki günlüğüne maaş bağlayıp bekçi yapıyorsun, gidiyor yoldan geçene sataşıyor, canının istediğini vuruyor falan. hiçbir zaman alışmadık götte don durmaz. hiçbir zaman güçle vizyon bu topraklarda aynı anda bulunmadı. bulunduysa da biz göremedik, kıymeti olmadı, çünkü vizyonsuz çoğunluk tarafından ezildi. amaç falan yok, hedef koyup vizyonunla bu hedefi sürekli güncellemediğin tüm sistemler bir şekilde çökmeye mahkumdur ki çökmüştür de.
hesabın var mı? giriş yap