• henüz hakkında çok bilgi sahibi olmayanlar için, detaylar; (bkz: timur altay kaygısız) http://www.sahibinden.com/…zer-base-180728127/detay
  • kompozit bir yaydır, farklı bileşenlerden oluşur. nedir onlar? öküz tendonu, akça, kızılcık ve onların kalitesinde birkaç ağaç daha, ayrıca boynuz ve kemik kullanılır. tüm bunlar yayı oluşturan parçalardır. bunları birleştirmek için mersin balığının hava kesesinde oluşan tabii bir yapıştırıcı kullanılır, başka hiçbir yapıştırıcı bu kadar farklı ve güçlü malzemeyi birleştiremez.

    osmanlı yayları mühendislik harikasıdır. biraz araştırırsanız göreceksiniz, dönemine göre diğer milletlerin kullandıkları yaylara oranla çok çok küçük, esnek, kullanışlı ve aynı zamanda kuvvetli yay olma özelliğine sahiptir.

    çok kuvvetlidir: benim bildiğim kadarıyla 140 libreye kadar çıkan savaş yayları vardır, bu sayı daha da artabilir. 140 libre yay da 70 kiloya tekabül eder ki böyle bir yayı germek ciddi kol kası ister. herkesin harcı değildir bu yayları gerebilmek. artık siz düşünün osmanlı askerlerinin ne kadar fiziksel bir kuvvete sahip olduklarını...

    çok esnektir: içinde kemik, boynuz gibi maddeler barındırmasına rağmen kırılmaz, ziyadesiyle esnek yapılıdır. ki bu sayede yayı gerdiğiniz zaman müthiş bir enerji biriktirmiş olup bıraktığınız zaman o enerjiyi ok alarak çok hızlı bir şekilde gider.

    çok küçüktür: küçük olması çok büyük bir avantaj. zira longbow gibi 2 metreye varan upuzun yayları at sırtında kullanamazsınız. at sırtını geçtim, yaya iken bile kullanması zor oluyor. ama küçücük bir yay, hem at sırtında, hem yaya olarak çok kullanışlıdır. at üstündüyken onu sağa-sola ve ileri-geri olmak üzere 4 farklı noktaya çevirip atış yapabilirsiniz, yay ata çarpmaz küçücük olduğu için.

    tekrar söylemekte fayda var, bu yay dönemine göre en teknolojik silahtır. bu mühendislik harikası yay sayesinde osmanlı yüzyıllarca ayakta durmuş, savaşlarda atlı okçuların hünerleriyle galip gelmesini bilmiştir. yani mübalağa etmeden söylüyorum, böyle bir yay üretilmeseydi ciddi manada türkler bu kadar ilerleyemezdi.

    yabancılar da türklerin okçulukta dünya 1.'si olduğunu kabul etmişlerdir. tabi şu an için demiyorum, tarihe bakarak söylüyorlar bunu. şu an zaten bu işi yapan insan sayısı çok az olmakla birlikte yavaş yavaş yayılıyor da. atatürk'ün ölümünden sonra duran geleneksel okçuluk faaliyetleri 2000'li yıllara girdiğimizde yeniden hayat buldu ve son 4-5 senedir de ciddi talep görmektedir; yapılan etkinlik ve okçuluk şenlikleri bunu kanıtlıyor.
  • milletimizin bazi fertleri -cok elit ve cok aydin kesimdir bu, chp'li olunca sınıf atladığını sanan ezik gençler- tarihinin karanlik ortacagi olan osmanli donemini unutmaya calistigindan alman tv'sinde yapilan programdan ogrendigim olay.

    bildiginiz osmanli oku, ya da orta asyadan gelen okculuk geleneginin urunu oklar-malum turkler icin okculuk cok onemli idi-, 240 km/saat hiza cikarmis efendim.

    hatta, alman tv sinin yaptigi testte, zirhi nasil deldigi de goruluyor.

    izleyin azicik tarih ogrenin
    [http://www.youtube.com/watch?v=sypuklnhvim http://www.youtube.com/watch?v=sypuklnhvim]

    (bkz: bouncing bombaları ilk müslümanlar buldu)
    (bkz: avrupa'da tüfeği ilk müslümanlar kullandı)

    not: bazi beynini s.diklerim (sevdiklerim) oku sadece osmanli kullaniyordu demis. iki dakikalik videoyu seyretmeye usenen uyusuk, cehalitini seven tipler.

    herkes ok kullaniyordu ama osmanli'nin ya da turklerin kullandigi yaylar ozel yapilmisti, degisik malzemelerden, degisik katmanlardan olusuyor. onun icin de o hiza ulasabiliyor.

    senin sikik bati medeniyetinin oku ile karistirma.
  • (bkz: ilk entrysi olmayan başlık)
    fakat gizli sekmede açıp baktım. benim gibi göremeyenler için söyleyeyim okmuş. millet tüfek kullanırken bizimkiler "ok daha iyi yea tüfeği dolduruyorsun da tıkıyorsun da anca ateş edersin" diyormuş. geleneklerde olduğundan başarılı olmamız şaşırtıcı değil.

    tamam da adama sormazlar mı bu adamlar barutu kapsülde olan tüfeği bulurken ,ateşleyiciyi merminin arkasına koyduklarında, 6 mermi alabilen yarı otomatik ateş edebilen tabancayı icat ederken, k98'i, stg44'ü, ak47'i icat ederken biz ne yapıyorduk.

    taşınma sonrası edit: başlığın önceki adı osmanlı'da kullanılan 240 km hıza ulaşan silah idi. ortalık karışmış haliyle.
  • osmanlı'nın yıkılıp gitmesini engelleyememiş silahtır. herhalde ingiliz orduları gelince bu silahları götüne soktu osmanlı ordusu, ondan kaybetti.
  • zamanında müthiş bir avantajdır ve gurur duyarım. fakat 2015 e girmek üzere olduğumuz şu günlerde rakibim dediğin devletler fiziğin-kimyanın-biyolojinin amına koymuşken, daha anaokulu çağında ki çocuklarına fen bilimlerini aşılarken sen ve senin gibi deve hörgüçleri, 240 km hıza ulaşan okun yönünü çevirip götüne sokabilir bizde bu anı izlerken zevklere gark olabiliriz sayın amına koyduğumun...
  • sürekli aynı geyik. madem osmanlı öyle süperdi böyle uçuyordu niye yıkıldı amk? gavur haçlılar nasıl darmadağın etti tam abdestli osmanlı ordusunu? 240km hıza ulaşan ok varmış , osmanlıca bilmiyoruz ki aynı oku tekrar yapalım. işte bu yüzden terörü bitiremiyor ordumuz. iç savaştaki suriye bile şşşt tamam uzatma diyebiliyor.
hesabın var mı? giriş yap