• bugün izlediğim deadpool'u çok beğenince adamlar da marvel universe, dc comics universe var biz de popüler kültüre yönelik ne olabilir diye düşünerek olsa olsa bu olur dediğim universe. universe hakkında genel bilgiler:

    + universe 4-5 yıl önce pelin çift tarafından habertürk'te kuruluyor. ben 2-3 yıldır takip ediyorum. bazen haftada 4 programa kadar olduğu halde şu anda pelin çift haftada 1 program trt'de, cansu canan özgen de 2 program habertürk'te sunuyor. trt'deki program trt olması ve öncesinde diriliş gibi yüksek reytingli bir dizi olunca daha çok reyting alıyor.

    + geçen sene pelin çift habertürk'ten trt'ye geçiş yapınca oradaki programın ismi gündem ötesi oldu. eski programı ise habertürk'te cansu canan özgen sunuyor. ikisi de sonradan sarışın olan bu hatunlarda pelin çift başlardan beri sarışındı. cansu canan habertürk'teki daha önceki başka programlarında esmer takılıyordu. öteki gündem'le birlikte sarışın oldu.

    + pelin çift programın gediklisi olsa da cansu canan çok çalışkan. pelin çift konuklara daha samimi, ve daha çok halka hitap ediyor gibi. en azından "pelin çift'e anlatır gibi" ya da "ya pelin kardeş çok rahat konuşuyordun" gibi artık sözlük camiasının yakından tanıdığı bir isim. cansu canan mühendis bir kız olduğu için programa çok kastırıyor. sözlükteki ergenler şimdilik güzel bir yüzü olduğu için kendisiyle platonik takılıyor.

    + pelin çift'in programı 1.5 saat sürerken cansu canan'ın programı 2.75-3* saat sürüyor. üstelik onunkisi haftada tek program yerine çift program. açıkcası gündem ötesi trt'de 1 ay filan devam edince habertürk cansu canan'la başladığında pelin çift "taklitler aslını yaşatır" diye bir tivit atmıştı.

    gelelim karakterlere. bu evrenin karakterleri bu ayrılıştan sonra iki programa da çıkmaya devam ediyor (yani karakterlerin ayrılması söz konusu değil, bu tutumlarını çok beğeniyorum). ama bazı karakterle çoğunlukla bir programı tercih ediyor. misal talha uğurluer'i trt'de hiç görmedim (kaldı ki universe tv'den kitap dünyasına taşınca cansu canan'la kitap bile yazdı). aynı şekilde erhan altunay da bu aralar genellikle trt'deki programa çıkıyor. o da pelin çiftle birlikte kitap yazdı.

    bu kısa girişten sonra karakterlere değinelim:

    talha uğurluel: sanat tarihçisi ve tur rehberi. en çok çıkanlardan biri. osmanlı, islam ve anadolu tarihi konusunda konuşuyor. görsellere önem veriyor. resim paylaşmayı çok sever. akademik bir birikimi yok ama liselerde ders veriyormuş. iyi bir tur operatörü olduğu için tv programlarını bedava yaparken kitaplardan ve turlardan kazanıyor.

    erhan altunay: komple teorileri, paganizm, dinler tarihi gibi konularda uzman. her şeyi iluminati, mossad ve tapınak şövalyelerine çıkarır. universedeki bölümlere genelde ramazan kurtoğlu ile birlikte çıkardı ama şimdilerde solo çıkmaya başladı. akademik kimliği yok.

    ramazan kurtoğlu: en büyük komplocu. finans ve ekonomi konusunda sıradışı tezleri vardır. ayşe teyzem altına ve gümüşe parasını yatırsın der, der durur. buttonwoods, fiat-money, neocon vs. konseptleri her defasında ik defaymış gibi anlatmayı sever. koç'un şirketlerinde üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra şu anda bir üniversitede*hocalık yapıyor. evanjelizm diye bir kitabı var.

    ali rıza demircan: islam ve cinsellik konusunda uzman medreseli. akademik bir ünvanı yok fakat medrese ekolünü temsil ediyor. katılınca twitter yerinden oynar, reytingler coşar, sosyal medyada videolar paylaşılır. haber siteleri haber yapar. fakat son dönemde eskisi kadar çıkmıyor. sözlük dünyası onu "ya pelin kardeşten" tanır.

    caner taslaman: din felsefesi konusunda uzman. sıradışı bir akademik kariyeri var. yolu boğaziçi, cambridge, oxford, harvard, japonya'dan filan geçmiş. steven hawking'le filan fotoğrafları var. dünya çapındaki ateist, deist vs.'lerle konferanslara katılır. genel olarak kur'an'ın mükemmel ve yeterli olduğunu düşünür. big bang, evrim, dunning-kruger gibi bazı teorilerin kur'an'da yazdığını iddia eder. en büyük hayalim bu adamın "celal şengör vs. caner taslaman" özel bölümünü izlemektir. sunucu da pelin çift olsun. 5 reyting garanti. profesör doktor.

    sinan canan: yeni profesör doktor olmuştur kendileri. çok ılıman ve kulağa hoş gelen bir sesi vardır. biyolog. kendisi ılımlı müslümanlardan. beyin ve biyolojiyle ilgili bölümlerde karşımıza çıkar. ortada durur.

    mustafa öztürk: ilahiyatçı profesör. bu programlar sayesinde keşfettiğim bilim adamı. tarihselci diye eleştirilir. kur'an'ın ilk muhatapı olan peygamber ve sahabi çevresinden soyutlayamayacağımızı söyler. caner taslaman vs. gibi günün şartlarını kur'an'dan bulmaya karşı çıkar. big bang, evrim gibi teorileri çıkarmayı zorlama bulur. aynı şekilde kadına dayak, huri ve nuri -kur'an'da genç oğlanların ödül olarak verilmesi- gibi konuların kuran'da olduğunu vurgular. tefsir konusunda çok enteresan fikirleri vardır. ama söylediklerin hiçbiri yeni değildir, eski tefsirlerden alıntı yapar. genelde bu adamın olduğu programlar twitter'da filan trending topic olur. seveni de söveni de çoktur.

    mehmet okuyan: ilahiyatçı profesör. yürüyen kuran diyebiliriz. aynı zamanda hafızdır. herhangi bir konuda kuran'daki tüm ayetleri sure/numara şeklinde hafızasından söyleyebilir. muhafazakar ve dinci tayfadan çok tepki çeker. programa katılınca twitter karışır, reytingler yükselir. şu aralar tefsir yazmakla uğraşıyor.

    sultan tarlacı: akademisyen. genelde öngörü, metafizik gibi konularda çağrılır. internet üzerinden gelecekteki olayları önceden bilmek için kurdukları bir site var. insanlar enteresan tahminler yapar.

    ahmet şimşirgil: profesör tarihçi. osmanlı hayranı. masaya tak tak vurup bağırarak dikkat çektiği olur. osmanlı ne yapmışsa doğrusunu yapmıştır anlayışındadır. yanlış yapmışsa da şartlar onu gerektirmiş, herkes insandır, vs. demeyi tercih eder. didaktik tarih yerine güzel anektodlar, hikayeler anlatır. universe'ün asıl karakterleri olmayıp karşı taraftan da birisi olsun diye çağrılan kemalist/laikçi akademisyenlerle müthiş tartışmalara girer. program reklama filan girer.

    mehmet çelik: profesör tarihçi. ahmet şimşirgil ile tıpatıp aynı çizgidedir. hareketleri bile birbirine benzer. o hafta biri öteki gündem'deyse diğeri gündem ötesi'ndedir (misal o hafta kösem sultan konusu popülerse). birbirlerini ikame ederler. gerçi bu hocamız biraz da cumhuriyet tarihiyle ilgilidir. atatürk ve inönü'yle ilgili eğlenceli hikayeler anlatır.

    nihat hatipoğlu: tanımayan yok herhalde. genelde ramazan dışında katılır. peygamberimizi ve sahabilerin hikayelerini anlatır. sunucunun ağlaması adettendir. genelde universe'deki diğer din profesörleri kendisini çok eleştirse de nihat hoca sürekli tek çağrılır ve her defasında çizgisini devam ettirir. bu akademisyenlerin eleştirilerine cevap verir. sonra sunucular diğer programlarda bu cevapları diğer profesörlere iletir. onlar da cevap verir. sonra döngü devam eder.

    abdülaziz bayındır: ilahiyatçı profesör. eskiden çok çıkıyordu son dönemlerde hiç rastlamadım. fıkıhla ilgili meselelerde bulunur. farklı bir islam anlayışı vardır.

    yavuz bahadıroğlu: tarihçi yazar. belge vs. olmadan sadece hikaye anlatır. istanbul'un kuşatmasında yaşanan hikayeler, yavuz'un hayatındaki hikayeler, vs. sesi çok tok olduğu için bu hikayeler gece gece çok iyi gider. uyku için faydalıdır.

    oytun erbaş: tıpla ilgili konularda genelde yan karakter olarak programa çağrılır. 5 yıl sonra universe'de önemli yerlere geleceğine inanıyorum.

    vehbi vakkasoğlu: tarihçi yazar. çanakkale ve yakın dönem tarihle ilgili konularda hikayeler anlatır. anektodları sever. babacan bir tarihçidir, normalde tarihi bir mekana gittiğinizde tur rehberi size ne hikayeleri anlatıyorsa bu hocamız da bunları anlatır. yalnız bu işi çok eski zamanlardan beri yaptığı ve çok sayıda kitapları olduğu için bu camiada ayrı bir yeri vardır.

    ethem derman: profesör doktor. bilimadamı gerekliyse bu hoca çağrılır. pozitivist bir bilimadamıdır. tonton bir dedeye benzer. tatlı tatlı anlatır. genelde islami bilimadamlarla bilimsel konuları sesini yükseltmeden münakaşa eder. nature, science vb. dergilerin çizgisini öteki gündem universe'üne taşır. sonra diğer amcalar bunu kuran'da bulmaya çalışır.

    ergi deniz özsoy: doçent doktor. ateist bilimadamı olarak olayları sebep-sonuç çizgisinden anlatır. diğer din adamlarıyla tartışır. tivitler bazen abuk subuk sorularla bunu troller.

    tufan gündüz: profesör tarihçi. özellikle son dönemde olan olayların tarihsel background'ını verir. suriye meselesi, rusların türklerle ilişkisi, balkanlar, iran, vb. konularda konuşur. reytingi boldur ve twitter'da çok tartışılır. son dönemde gündem çok yoğun olduğu için sıklıkla çağrılır.

    emre dorman: yardımcı doçent akademisyen. genellikle caner taslaman'la birlikte katılırlar. kur'anla ilgili ilginç isimli kitaplar yapmıştır. caner taslaman'la aynı çizgide olup onu tamamlar.

    ekrem buğra ekinci: profesör tarihçi. osmanlı konusunda bazen çağrılır. özellikle harem ve padişahların hayatları söz konusuysa çağrılır. şeker gibi konuşur.

    şimdilik öteki gündem universe'ünün ana karakterleri bunlardır. zaman zaman başka küçük karakterler de programa gelir. bazısını da aklıma geldikçe buraya eklerim. universe tv programı olarak başlamış olup katılımcılara herhangi bir ödeme yapılmaz. katılımcılara genelde kitapları vs. tanıtılarak destek olunur. yani genel olarak konular: islam, din, ilüminati, tarih, bilinmeyen olaylar, bilimsel gelişmeler vb.'dir.

    son günlerde ise yukarıda bahsettiğim gibi öteki gündem/gündem ötesi kitapları çıkmaya başlamıştır.

    pelin çift-erhan altunay: ayasofya'nın sırları
    talha uğurluel-cansu canan: osmanlı'nın şifreleri

    (enteresan bir şekilde aynı tarihlerde çıkan isimleri bile benzer kitaplar)

    bu kitaplarda genelde o kitaptaki ana karakterlerle soru/cevap şeklinde konular yazılır. pelin çift ve cansu canan'dan anladığımız kadarıyla kendileri kütüphane kurmak istiyorlar. yani belli periyotlarla bu tür kitaplar devam edecek.

    benim tahminim ilerleyen günlerde bu universe belgesel vb. oluşumlarla devam edecektir. bu belgeseller televizyonda yayınlanabileceği gibi belki de sinemalarda bile yayınlanabilir. en azından 250 bin gişe bulabileceklerini düşünüyorum. daha sonraki günlerde turlar da düzenlenebilir ki bunun da sinyalleri verilmeye başlandı (öteki gündem'le ümre turu, gündem ötesi'yle istanbuldaki yalılar vapur gezileri gibi).

    tabii olağan gündeme giren konulara göre yeni karakterlerle birlikte bu universe de genişlemeye devam edecektir.

    burada mizahi bir şekilde anlatmaya çalıştığım bu tarz programlar bence tv'de izlenebilecek en faydalı programlardan biri. kaldı ki son dönemde bu konularla ilgili farklı programlar yapılmaya başladı (misal fatih altaylı bile bu tarz program yapmaya başladı, ülke, 24, trt haber vs. gibi kanallar bu universe'ün karakterleriyle aynı konularda çok daha fazla program yapmaya başladı). en azından kitap okumaya teşvik etmesi, bilim, tarih, evren vb. bu tür konularda insanların kafa yormalarını sağlamaları bence türk televizyonculuğu açısından değerlidir. sonuçta dizi ve realite şovların hiçbir şekilde insana katkısının olmadığını düşününce yolları açık olsun diyorum.

    edit: gelen mesajlar üzerine adettendir: belki universe olmadı, diyelim ki franchise. o da olumlu.
  • iyisiyle kötüsüyle televizyonda, belgeseller haricinde en yararlı programları ve kişileri(hepsinden bahsetmiyorum) içerisinde bulunduran oluşum. fatih altaylı'nın yeni formatındaki (celal şengör ve ilber ortaylı) teke tek ile birleşirse yeni tadlar oluşabilir.
hesabın var mı? giriş yap