• amerika'da 1980 lerde kamyonlar hatta tırlarda bile otomatik varken , bmw 2012 sonrası manuel üretmeyi durdurmuşken , hissetmek lazım gibi ifadelerle sacmalamayin amk

    eğer altındaki araba min 3000 motor ve turbosuz ise manuel nispeten kabul edilebilir . (bunu ben demiyorum duayenler diyor)

    ama 1.2 clio yada 1.6 lpg li araba manuel olsa neyi hissetcen
  • en geç 10 seneye kadar türkiye piyasasını tamamen ele geçirecek olan vites çeşidi. şuan sıfır otomobillerde, %65 otomatik vitesli araçlar satılıyor. zamanla manuel versiyonlar ithal edilmeyecek, piyasada sıfır olarak sadece otomatik vitesli versiyonlar yer alacak. bunun sonucu olarak 2. el piyasası bu doğrultuda etkilenecek.

    odd (otomobil distribütörleri derneği) satış rakamlarına bakarsanız, otomatik vitesli araçların manuel vitesli araçların satışını ilk kez 2015 yılında geçtiğini göreceksiniz (%51) 2017 için %65 seviyesine gelmiş. 2018 yılını için ise %70 üzeri bir oran tahmin ediyorum. satış rakamları açıklanınca ayrıca burayı editlerim.

    yani burada sövüp, sayılan "otomatik vites araç kullanan erkek" sınıfına, eğer bir yüksek performans aracı almazsanız siz de dahil olacaksınız. sonra buraya gelip, "boşa sövmüşüz abi yeaa" demeyin.
  • standart donanım olması gerekendir. bu devirde, bu teknolojiye sahipken hala neden manuel araç üretildiğini anlayamıyorum.
  • 15 dk gibi bir sürede işe gidip gelen biri olarak ve hayatımın büyük çoğunluğunda istanbul trafiği gibi bir trafiğe girmediğimi varsayarsak 2016 ocakta teslim aldığım c4 için söylenen yaklaşık 15bin tl otomatik vites farkı bana gereksiz gelmişti. kalitesini geçiyorum, sorun çıktığı zaman yaşanacak maddi kayıpları da düşününce eğer çok yoğun trafikte değilseniz, alacağını aracın düz vitesli olanı ile fiyat farkı bu kadar büyük değilse otomatik vites almamak aptallık olabilir.

    hele hele elektrikli otomobiller ile içten yanmalı motora sahip otomobilleri kıyaslamak abes, zira -bilmeyenler için söylüyorum- elektrikli otomobillerde vites dediğimiz mekanizma yok.

    önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde elektrikli otomobillerin iyice yaygınlaşacağını varsayarsak otomatik vites ile düz vites karşılaştırması komple çöp.

    otomatik vites olayı da sandığınız kadar yeni bir teknoloji -konsept olarak- değil. 1940'lı yıllarda yapılmış otomobiller mevcut https://www.youtube.com/watch?v=viwqidcr3bs

    ülkemizde yaşanan durum ise teknolojilerin geç gelmesinden ve pahalı olmasından kaynaklı bir olay başka bir şey değil. eğer önümüzde ki 5-10 sene içerisinde türkiyede elektrikli otomobiller hatrı sayılır bir şekilde artarsa belki de hiç otomatik vites üstünlüğünü göremeden o devir kapanacak. kendimden pay biçersem bir sonraki otomobilimi -beklenmedik bir durum olmaz ise- elektrikli düşünüyorum zira mevcut aracımı bi 10 yıl kullanırım rahat.
  • her geçen gün daha fazla yaygınlaşan , toplumun manuel tabusunu yıkmayı başarmış bir vites kutusudur. ilk kez yarı otomatik tek kavramalı bir dişli kutusu tecrübesi ile uzun küfürlerime sebep olmuştur. tek kavramalı yarı otomatikler yakıtta güldürür , konforda öldürür. çift kavramalı yarı otomatikler yakıtta da güldürür , konforda da güldürür ama narindirler zamanla kavrama bitimi ve mekatronik beyin arızaları ile üzerler. cvtler ise atmosferik motor ve düşük tork ile konforunuza konfor katar. japonların sık kullandığı bir şanzumandır. toyota bu işin ehlidir. performans beklemeyen , sakin kullanan birinin vazgeçilmezi olabilirler. arza pek vermezler ama verdiler mi de tam verirler. geleneksel tork konvertörlüler nam - ı diğer tam otomatikler ise favorim olmakla beraber en sorunsuzlarıdır. unutulmamalıdır ki araba şans işidir. yüksek km görmüş dsgler de on bin km de patlak veren zf ler de görülmüştür.
  • insanların hakkında son yıllarda gelişen bir teknoloji olduğu yönünde hatalı bir bilgiye sahip olduğu güç aktarma çeşidi. e tabi normal, ülkemizde son yıllarda yaygınlaşmaya başlayınca yeni bulunan bir teknoloji sanıyor millet. halbuki bu şanzıman ilk defa 1932 yılında tasarlanmış, (bkz: general motors) ise ilk defa 1940 yılında (bkz: oldsmobile) marka arabalarda kullanmaya başlamıştır. ülkemizde ve avrupada amerika kadar yaygın olmamasının sebebi (bkz: opec krizi) nedeniyle krize giren otomotiv endüstrisinin maliyet azaltma yöntemi olarak araçlardaki bir çok özelliği opsiyonel olarak sunmaya başlaması ve maliyet düşürmesi olarak açıklanabilir.

    şu ılıklık meselesine gelirsek; ben son on yıldır falan otomatik araba alıyorum. yani fena halde ılık olmam gerekmekte ama bana ılık diyen adamların kullandığı manuel viteste debriyaja kuş tüyüne basar gibi basıyorsun, baskı sorunsuz ayrılıyor, kemik vitesi lak diye yerine oturtuyorsun ki çoğunda hata yapma şansın da yok, yanlış vitese takamazsın, debriyajı ne kadar sert bıraksan da arabadaki teknoloji bunu bir şekilde telafi ediyor, arabayı kolay stop ettiremiyor ya da sarsamıyorsun. benim araba kullanmayı öğrendiğim araç (bkz: peugeot 404), 1962 model ve koldan vitesli. doğru devirde doğru hareketle vitese takmazsan şanzımanı yiyorsun, caaaart diye bir ses geliyor. bu arada diğer elinle de taş gibi direksiyonu idare ediyor olman lazım. bunun dışında kullandığım diğer manuel araçların listesini aşağıya veriyorum:

    man 22.190 ve 5.20 temsili resim (iş yerimin taşınması esnasında ve köyde kuzenlere buğday ve pancar hasadında yardım ederken)
    ford 1210 temsili resim (yine iş yerimin taşınması esnasında)
    reo man şuna benzer bir şey (askerde yeni modellerden birisi arıza çıkarınca atışlara giderken mühimat taşımak için garajda yatan bu araçlardan bir tanesini kullandım. yanımdaki uzman çavuş donuna sıçtı öleceğiz diye. lüleburgaz - kaynarca arasında 2 sefer yaptım)
    yeni model man askeri kamyon (bkz: https://sc01.alicdn.com/…man-kat-1-4x4-military.jpg) (tam modelini bilmiyorum, bir yukarıdaki nuh nebiden kalma aracı kullandığım görülünce iki üç defa bunu da itelediler bana)
    man f 2000 temsili resim (yine buğday hasadı, (bkz: fuller) şanzımanlı, üç kademeli olanı.
    bmc fatih temsili resim (ankara düzce arası)
    massey harris 1952 model traktör temsili resim (bahçem için ilk aldığım traktör)
    fordson süper major 1964 model - takviyeli temsili resim (bahçem için aldığım ikinci traktör)

    şimdi bir otomatik kullanıcısı olarak ben ılığım, günümüzün manuel vitesli modern oyuncaklarını kullanan yeni yetmeler erkek öyle mi??

    otomatik vites hakkında bilinen üçüncü yanlış mesele: "aabi araba karar veriyo hangi viteste gideceğine, sen müdahale edemiyorsun" bokumu edemiyorsun. işin kötüsü bir çok otomatik vites kullanıcısı da öyle düşünüyor. çünkü bu adamlar gaz pedalını klavyenin ileri ok tuşu, otomatik arabayı da akülü araba zannediyorlar. şimdi size oturup burada on saat otomatik vites kullanma tekniği anlatamam, ama otomatik viteste de hangi viteste hangi devirle gideceğine sen karar verirsin. bunun için devir, tork gibi şeyleri biliyor olman lazım sadece. bir de nadir de olsa o sağında duran vites kolunu kullanman gerekebilir ki debriyaj olmadan çok da bir iş yükü ifade etmez bu işlem.

    eyyorlamam bu kadar. kal sağlıcakla sözlük..
  • zenginin tek ayak ile kullandığı fakirin hayalini süsleyen şanzıman tipi.
  • otomatik vites biraz şans işidir. ikinci el otomatik araba alırsın yıllarca sorunsuz binersin. gider sıfır araba alırsın ikinci ayında dsg arızası verir.
  • teknolojik gelişmesini tamamlamış ve daha fazla geliştirilmeyecek bir sistemdir.
    içten yanmalı motorların verimsizliğini örtmek için kurulan bir teknoloji olduğu için elektrik motorlarının gelmesiyle son 30 senelerini yaşıyorlar.
    100 sene sonra müzelerde sergilendiklerinde insanlar bunlarla bakıp bizim neslin azmine hayran kalacaklar. bu kadar beceriksiz bir motoru adam edeceğimize çok çok karmaşık güç aktarım ünitesi oluşturmuş olmamız komik bile gelecek.

    2120 yılında sözlük ve istanbul türkçesi kalırsa: evladım, bir teknoloji bir anda terk edilmiyor. yere göğe benzinci kurduk. bu kadar alt yapıyı neremize sokcaz?
    bir de pil teknolojisini geliştirmemizi gerektirecek bir ürün de yoktu 1995 senesine kadar. yani sırf arabada kullanmak için teknoloji argesi yapılmaz. önce bilgisayar, ups ve telefon için geliştirdik. baktık fazla gelişti, arabaya koyduk.
    dedeler bir şey biliyordu yani. artistlik yapmayın mezardan çıkar karabasan oluruz.
  • manuel vitesli arabalar müzede sergilenmeye başladığında, otomatik vites ne ilkel olduğu konuşulan konu
hesabın var mı? giriş yap