• bir ingiliz firmasından ingilterede satın aldıgınız misal telefon hattınızla ilgili bir problem için call center aradıgınızda hindistandaki gorevlilerle konuşmanıza neden olur. cunku hindistanda ortalama ingilizce konuşan call center calışanları ingilteredekinden cok daha az para istemektedir.
  • fikir olarak iyi, reel anlamda iyice saçma bir hale dönüşmüş olan çalışma modelidir. outsourcing fikir olarak ne der buna bakalım. örnek olarak bir pastanemiz olsun, outsourcing modeli der ki "kardeşim, senin esas işin pasta yapmak; sen niye gerizekalı gibi kutu yapmayla falanla filanla endişeleniyorsun. sen pastanı yap, kutuyu başkasına yaptır sen kazan, o kazansın, hepimiz kazanalım".

    ancak özellikle abd önderliğinde giden, ve reelde olan, outsourcing ise "ya kardeşim sen firmasın. senin derdin kar etmek; sen kendi işçilerinden daha ucuza bir yerlerde üretim yapabiliyorsan git orada yaptır." şeklinde bir söylemle ortaya çıkar. iyi de bunun kendi ülkene olan işsizlik dönüşü ne olacak? bir de bu sektörde işsizlik olduğu bilindiği için insanlar bu alana girmek konusunda çekimser davranacaklar. yani diyelim ki sen ve diğer firmalar 5 sene sonra outsource etmekten vazgeçtiğin anda yerine koyacak yerliyi - pahalı ucuz demeden - bulamayacaksın.

    dahası bunu böyle yaptığında sen kendi ürettiğin ve ana işinin merkezinde yer alan know-how'u dışarı vereceksin. "daha ucuz" diye yaptırdığın adamın da ne kadar kaliteli iş yapacağı da ayrı bir soru. ki zaten outsourcing'in bu versiyonu kaliteyi maliteyi çok sallamayan bir kafada; derdi yıl sonunda kar göstermekte bu arkadaşın.

    kısacası kısa vadede çok güzel görünen ama uzun vadede bu şekilde bir pratik izleyen sektörü dışa bağımlı hale getirip öldüren bir üretim modeline dönüşen bir şeydir outsourcing.
  • dişkaynaklardan yararlanma
  • şirketlerin kendine has, başka şirketlerce taklit edilmesi zor olan öz yeteneklerini daha verimli kullanabilmeleri için özellikle süreden avantaj sağlamak adına, öz yetenek dışı işlerini başka firmalara ya da kişilere yaptırmasıdır. kendi bünyesinde departman kurmak vb yerine dışarıya yaptırmaları maliyet açısından da karlı bir durum olmaktadır. örneğin, bir firmada toplu iş alımı söz konusu olduğunda, bunu insan kaynakları hizmeti veren bir firmaya yaptırdıklarında, hem alanında uzmanlaşmış kişilerle kaliteyi yakalama fırsatı oluşur, hem de o süreci başkaları yaparken kendi insan kaynakları çalışanları, zamanlarını şirketin performans, verimlilik vs gibi başka konularında çalışarak geçirirler. dış kaynak kullanımının bir şirket için avantajlı olabilmesi için, şirketin kendini iyi analiz etmesi gereklidir, kullanacağı dış kaynağı iyi seçmesi önemlidir ve durum değerlendirmeleri yaparak maliyet konusunda zarara uğramadıklarından emin olmaları gereklidir.

    (bkz: öz yetenek)
  • kktc eski başbakanı sn. dr. derviş eroğlu'nun çok güzel açıkladığı teknik. buyurun izleyin öğrenin:

    http://www.youtube.com/…gtj86v9kn7m&feature=related
  • bu başlık altında verilmiş bir taşeron bakınızı var ama durum tam olarak karşılamıyor onu.

    taşeron sistemini outsourcing olarak görmeniz için önce taşerondan ne anladığınızı netleştirmeniz lazım. resmiyette taşeron ve alt yüklenici farklı şeylerdir. birbirinden ayrışan en önemli kısmı ise birinin sahip olduğu know-how'dır. yani taşeron sadece senin verdiğin bir işi, anlattığın yöntemle, senin denetiminle yaparken alt yüklenici kendi bilgi birikimi, deneyimi, teknolojisiyle yapar. çoğu zaman da uzman olduğu spesifik bir konu vardır, o konuda çok iyidir, onun üstüne çalışır vs.

    outsourcing denen şey de kaynakları verimli kullanmak ve şirketin asıl varoluş amacına yoğunlaşabilmesi adına diğer bazı alan dışı işleri o konuda uzman farklı organizasyonlara yaptırmak olduğundan işte burada anlaşılıyor taşeron - alt yüklenici farkının önemi. çoğunlukla bu kavramlar birbirinden ayrılmaz, aynı sayılır halk dilinde ama dediğim gibi ''halk dilinde''. eğer bu başlığı okuma sebebiniz daha teknik, akademik bir nedenleyse bunları da dikkate almak gerekir. zaten outsourcing mevzusuna direkt taşeron örneği vermek çok sakat bir durumdur, hele işin esaslarına çok daha uygun, açıklaması kolay yüzlerce örnek varken.
  • en çok kullanılan alanı insan kaynakları yönetimi seçme, yerleştirme, performans değerlendirme, eğitim, kariyer yönetimi, ücretlendirme, danışmanlık (it veya non-it) hizmetleri üzerinden dönen düzen.
  • (bkz: taşeron)
  • kendi enerjinizin, gücünüzün veya zamanınızın yetmediği durumlarda işi paslama durumu.
    duruma göre epey konfor sağlayabilir, hangi konuda olursa olsun. sizin kafanız bir noktaya dek rahatlar, müdahale zamanı gelirse tam oradasınızdır.*
hesabın var mı? giriş yap