• yuksek lisans hakkı elde etmeden, yüksek lisans programından ders ücreti yatırma karşılığında ders alınabilmesi durumu. asıl merak edilen soruyu cevaplıyorum hiçbir şekilde askerliği ertelemede kullanılamamaktadır
  • sadece lisansüstü prgramlarında değil, lisans programları öncesinde de kaydolabilirler üniversiteye. örneğin, ingilizce eğitim yapan bir özel üniversitede okumayı kafasına koymuş bir öğrenci gelip "özel öğrenci" statüsüyle hazırlığı okur. öss aracalığıyla yerleştiğinde de hazırlıkta vakit kaybetmemiş olur.
  • genellikle özel üniversitelerde bulunan bir statü. örneğin master için yök'ün belirlediği les, vb. yükümlülükleri tamamlamayan kişilere bu statüde birkaç ders verilip, yükümlülüklerini tamamlamalarının ardından kayıtlı öğrenci statüsüne geçirilirler.
  • lisansüstü programları kazanamayan adayların programlardan soğumaması ve öğretim üyeleriyle iletişim halinde kalmalarını sağlayan fırsattır. çoğu üniversite belirli bir kredi (örneğin 6 kredi) üzerinde dersin alınmasına müsaade etmezler. böylece aday özel öğrenci olarak bütün dersleri alıp tez aşamasına geçemez...
  • sağlıkla ilgili versiyonu da varmış, bu sayede hangi şehirde okursan oku kendi ilindeki üniversiteye gidebiliyorsun. bildiğim kadarını anlatim, ayrıntısını ihtiyacı olanlar bir şekilde öğrenir.
    kendi kütüğünüzün kayıtlı olduğu şehrin dışında bir üniversiteye okumaya gittiniz. fakat sağlık sorununuz var (benim gördüğüm örnekte, çocuğun bir gözü nerdeyse görmüyor, bir kulağı da çok az duyuyor). kayıtlı olduğu okula başvuruyor, "sağlık sorunlarım var kendi ilimde okumaya devam etmek istiyorum" diye. böylece problemli olması mümkün bir süreç başlıyor.
    anladığım kadarıyla doktor heyeti toplanıyor ve onlardan rapor alıyorsunuz. raporu alınca kendi şehrinizdeki üniversitede aynı bölümde özel öğrenci statüsünde okumaya devam ediyorsunuz. bu sırada esas okulunuzdaki kaydınız silinmiyor. yine doğru anladıysam bu raporu ya da doktor heyetinden rapor alma işini her dönem tekrar ediyorsunuz (olur ya belki iyileşmiş olursunuz)
    ayrıca bu şekilde mezun olduğunuzda hangi okulun diplomasını almış oluyorsunuz onu da bilmiyorum.
  • zamanında kendim de yararlanmış olsam da işin içine girince bölüme yük olmaktan başka bir işe yaramadığını düşünür olduğum statümsü.

    geçenlerde yaşadığımız bir olayla bu statünün yabancılar tarafından da istismar edilmeye başlandığını gördük. asistan olarak girdiğim doktora dersinde iranlı bir özel öğrenci vardı. kız ne türkçe biliyor, ne ingilizce. doğru dürüst iletişim kuramıyor, konuşulanları da anlamıyor. aldığı dersin ne olduğundan haberi yok. sürekli bir “müessese” diyip duruyor. meğersem iran’da bizdeki özel öğrenci açığını kullanarak milleti kayıt ettiren firmalar türemiş. bunlar milletten para alıyor, bizim üniversitelere özel öğrenci olarak paslıyorlarmış. kızın nasıl dersi ekletebildiği de soru işareti, herhalde hocaların boş anına denk geldi. asıl bomba ise kızın yurt olanakları hakkında soru sorması oldu. kendisinin asıl öğrenci olmadığını, dolayısıyla okul içindeki olanaklardan yararlanamayacağını söyledim, anladı mı bilmiyorum. buraya asil öğrenci olarak geldiğini sanmasından şüpheleniyorum.

    artık net şekilde istismar edildiği ve özel öğrenciliğe doyamayanlara karşı hocaları “lan yazık alak artık!” moduna soktuğu için bu gereksiz statünün kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.
  • bu dönemde alınan derslerden sadece 2 tanesi, kayıtlı öğrenci olunduğunda saydırılabilir. bu yüzden 2 dersten fazlasını almak hem zaman hemde para kaybıdır. çok istiyosan al senin olsun bişey demedik.:(
  • odtü için özel öğrenci statüsünde alınacak ders ücreti 230 tl/kredi'dir. ayrıca 90tl başvuru ücreti alınır. normal başvuru dönemini kaçıran öğrenciler için can simididir.
  • parayla egitim alan her ögrenciye özel ögrenci denilebilir. mesela lise son sinifta okuldaki fizik hocasindan ozel ders alan ogrenci fizik ogretmeni acisindan özel ogrencidir ve muhabbet esnasinda "özel ögrencin var mi?" sorusuna da "evet var, napalim gecinilmiyor salt ogremtne maasiyla" denilerek de bahanesi sunulur. yanlis bir uygulama midir diye tartisirsak hic suphesiz yanlis degil ancak burslu ogrencilere universitede yapilan muameleyi gorunce ahlaki olmadigini dusunuyorum. örnek hababam sinifinda hafize ananin kizi anasindan utaniyordu neden cunku fakirlerdi, digerlerinin yedigi sekeyleyden yiyemiyordu.
  • kesinlikle haksızlıklar silsilesinin bir halkası bu statüdeki öğrenciler. özellikle yüksek lisans ve doktora aşamasında, ales yds not ortalaması ve mülakat puanlarıyla bileğinin hakkıyla kazanan öğrenciye hakarettir. insanlar kırk imbikten geçip doktora öğrencisi oluyor, sonra birileri suya sabuna dokunmadan basit bir kayıt işlemiyle derse kabul ediliyor. 5 kişilik ders kapasitesinin 20'ye çıktığını gördüm kendi öğrenciliğimde. sırf bu sebepten salla pati bir dolu ders aldım. hocalardan gelişimimle alakalı yeterli geribildirim alamadım. onların görüşlerini derinlemesine dinleyemedim. 10 metrekare salonda 10 kişi ders yaptık. sağıma soluma dönemiyordum neredeyse. haa bir de ne oldu? arkadaşlar önceden özel öğrenci olarak kayıt yaptırdıkları için, yeni öğrenci alımlarında hocalar bunları bölüme almalıyız hissiyatına kapıldılar. yani seçimlere subjektivite karıştı. onun için bu sisteme şiddetle karşı çıkıyorum. kazanan alsın o dersi arkadaşım, o zaman not kasan insanlardan ne istiyorsunuz?
hesabın var mı? giriş yap