• profesör doktor sabri erdem, yaşadıklarını sıralı tweetinde anlatıyor:

    https://twitter.com/…dem/status/1430834601799335939
    çocuğum dolayısıyla yaşadığım deneyimlerden:
    şu özel ilköğretim her yanıyla koskoca bir soru işareti!

    çocuğum ana okulu da dahil 3 yıldır izmir'in sayılı kolejlerinden türkiye'nin de dernek statüsündeki sayılı zincirlerinden birinin öğrencisi.

    vaatler çok, gerçekler bambaşka:
    3 yıldır haftada 14 saat ingilizce dersi görüyor, hala ingilizce konuşamıyor, yazamıyor, temel ifadeleri anlayamıyor.
    bu arada sınıfın başarılı-zeki(!) öğrencilerindenmiş(?).
    (eğitim kaynaklarına ve lisanslı diye kitaplarına akıttığımız paralar cabası, benim üniversitede okuttuğum kitapları 8e 10a katlar fiyat olarak.)
    okulun kapalı yüzme havuzu ve anaokulundan beri haftalık yüzme dersleri var.
    pandemiyi hariç tutuyorum ama çocuk yüzme de bilmiyor, suyun üstünde duramıyor(du).
    ayrıca okuldaki özel kursa yazdırmamız gerekiyormuş.
    her hafta resim dersleri var, iyi de öğretmenleri var gibi ma çocuk çöp adamın ötesine geçemedi hala! sanat akademisi varmış ona yazılabilirmiş
    müzik desen yine aynı şey! sanat akademisi ve okuldaki piyano kursları çözüm!

    ben zaten akademik başarısında değilim çocuğun, okulun sosyal yönleri iyi diye burada ama, iyisi buysa gerisini siz düşünün!
    sonuç mu:
    çocuğumu özel jimnastik okullarına hafta sonu ben götürüyorum, bir dönem muzik-piyano dersi aldırdım, önceleri orf mizik-drama eğitimi aldırıyordum, yüzmeyi kendim öğrettim (ben ne kadar biliyorsam artık),
    resim için, boya, kağıt, tuval vs aldım youtube.dan baka baka kendimiz bişeyler yapmaya çalışıyoruz. teknik meknik hak getire. ne güzel satranç öğretmiştim, satrançtan soğudu çocuk derste!
    yapan mı nasıl yapıyor? okul dışı özel çaba ile. çocuğun ve kendi hayatlarınızdan çalarak!
    okulda haftada 35-40 saatte yapılamayanı okul dışında kısıtlı zamanlarda yapmaya didinerek!

    çözüm mü? diğer okullar mı? hepsi aynı! herşey lafta sözde. okul değil yarış atı kulübü pek çoğu:

    a'mı b'mi c'mi d'mi?

    öğrenme hedefleri ton ile, öğrenme kendisi ortada yok!

    sabri erdem baykuş

    mesele eğitime bakış.
    mesele ülke meselesi!
    edit: ekleme
  • şahsen sayısal dersleri çocuğuma birçok öğretmenden daha iyi anlatabileceğime inanıyorum, zira bazı öğretmenler ezberletme yöntemini tercih ediyor çünkü kendileri de o şekilde öğrenmişler. tabii bir matematik öğretmeni için matematik formüllerini ezberlemek zor olmasa gerek ama aynı anda birçok ders alan öğrencinin o kadar formülü ezberlemesi çok zor. ben matematik sevmiyorum diyen öğrenciler aslında formül ezberlemeyi sevmiyorlar. mantığı ile öğretince çok kısa sürede kavrayabiliyorlar.

    şayet çocuğunuza sayısal dersleri öğretebilecek durumda değilseniz, özel hoca tutmak yerine iyi üniversitelerde okuyan başarılı öğrencilerden destek alın, hem daha az para ödersiniz, hem de sonuç alma şansınız bir kaç kat artar, zira başarılı bir öğrenci matematiğin ezberlenerek öğrenebilecek bir şey olmadığını çok iyi bilir. bilmese başarılı olamazdı zaten.

    spor ve sosyal alanlarda ise ultra herşey dahil okulları tercih etmek yerine devlet okuluna yazdırıp çocuğu ayrıca spesifik kurslara göndermek yine hem daha faydalı, hem de daha hesaplı olacaktır.

    edit: yukarıdaki yazımdan rahatsız olan öğretmenler olmuş. elbette bu işi yapan oldukça başarılı öğretmenler de vardır, ben sadece kendi deneyimimi paylaştım.
  • ticari kaygı ile yapılan hiçbir iş asıl görevini yerine getiremez. maalesef birçok veli fazla parasını saçmak için bu yola başvuruyor. o marka marka reklamlar yapan, milyarlarca lira fiyat çeken okullarda çalışan öğretmenlerin birçoğu tecrübesiz aynı zamanda da aldıkları ücret sebebiyle mutsuz. bu ortamda okul sadece adını size satar. siz de çocuktan başarılı olmasını beklersiniz. maalesef dönem ortasına gelmeden 3-4 dersin öğretmeni değişmiştir. kısacası geçmiş olsun. hala hakkınız var iken evinize en yakın devlet okuluna verin çocuğunuzu. yemişim yabancı uyruklu öğrencisini, kalabalık sınıfını. bırakın da biraz piremses çocuklarınız temelden ülkenin gerçeğinin farkına varsın. yoksa ilerde 30 yaşında hala daha cebine harçlık koyacak çocuğunuz olur.
  • yallah finlandiya'ya.
  • ülkemizde, eğitim ve sağlık sektöründe ki sömürü dünyanın hiç bir yerinde yok... hocanın da dediği gibi... vaatler çok ballandırılıyor, ama gerçekte ulaşılamıyor. hadi okullar kar maksatlı olduğu için yüksek sözlere anlam verebiliyorum. koca koca eğitimli insanlar bu yalanları nasıl bu kadar geç fark edebiliyor onu kafam almıyor...
  • bir cocuga bu kadar yuklenip bu kadar sorumluluk yukleyip basari beklemek ayri bir avelliktir. oyun cocuklari oyun oynasin. cocugunu oyun oynat ruh hastasi iblis. sen o yasta lazimliga sicmaktan baska napiyordun acaba?
  • hocam sizin çocuk doğuştan ırgat. sanayiye gönder daha çok verim alirsin. 1 haftaya kalmaz evde bozuk ne varsa elden geçirir; yetmez konu komşunun arabası, mobilyası, musluğu boku püsürü tamir eder. 3 aya kendine altın kolye alır ve anasına harçlık bırakır. 1 seneye kalmaz kamisa su yurudu mu; ever gitsin.
  • bizim çocuklar gidiyor özel okula. özel okulların devlet okulundan tek farkı güvenlik ve sınıfta az öğrenci olması. eğitim ve öğretimden pek fazla bir şey beklemeyin artık üzülür, örselenirsiniz.
  • her şey çocukta bitiyor.
  • ?köklü eğitim geçmişleri, tecrübeleri ile franchise a bulaşmamış bazı vakıf okullarını bir kenara koyarsak,?
    ?apartman dairesinden bozma okullarda oturma odasının 1-a şubesi, salonun müdür odası olarak kullanıldığ?ı, bahçenin ise hak getirdiği,
    öğretmenlerin vasıfısız, yöneticilerin isteksiz olduğu,
    çalışanın maddi, manevi, özlük birçok hakkının gasp edildiği
    velhasılı okul taklidi yaparak velilerin cebinden para söğüşlemeye çalışan iğrenç okullar ülkenin geleceğine indirlmiş birer darbedir.
    özel okulda en basit ölçüt şu olmalı,
    öğretmenin kulağına eğilip, “hocam atandınız. yarın bingöl yayladere ilçesinin bir dağ köyünde şu okulda görev başı yapmanız gerekiyor. 8 de orda olmanız şart” dediğinizde topuklarını kıçına vura vura bayrak bile dalgalanıp dalgalanmadığı şüpheli vatan toprağına varmak için yola koyulan öğretmenler çalışıyorsa o okuldan uzak durulmalıdır.
hesabın var mı? giriş yap