• fotoğraf makinelerinde filmlerin kullanıldığı zamanlarda "çekilen fotoğrafları hemen görememe" sorununa cevap olarak çıkarılan fotoğraf makinesi serisidir.

    üretici şirket aslında polaroid corporation adıyla 1937'de kurulmuştur. yükseliş yıllarının dergi ve gazete haberine baktığımızda kurucusu edwin land'ın zamanının steve jobs'u gibi karşılandığı, birçok kişi tarafından bir dâhi olarak nitelendirildiği anlaşılıyor. şirket inanılmaz bir başarı kazanıyor ve şipşak kamera sektörünün lideri oluyor.

    şirketin geçmişini incelediğimde 1976 yılında dönemin diğer bir lideri kodak ile olan davaları ilgimi çekti. 1976'da kodak kendi şipşak kamerasını çıkarınca, polaroid tarafından kendi patentlerine sahip oldukları bir sistemi kullanmaktan dolayı dava ediliyorlar. 1990'a kadar devam eden davayı polaroid corporation kazanıyor ve mahkeme kodak'ı 909 milyon dolarlık bir tazminat ödemeye mahkum ediyor. burada kodak ucuz kurtarmış diyebiliriz, çünkü polaroid corporation'ın 1977 yılında talep ettiği ilk tazminat bedeli 12 milyar * dolar. enflasyon değerleri baz alındığında günümüzde 50 milyar dolardan fazla bir paraya tekabül eden bir miktar.

    tabi fotoğraf endüstrisini takip eden birçok kişinin bileceği gibi dijital kamera çağı geldiğinde film kullanan kameralar hemen terkedilmiş, bu da filmli kamera sektörünün hızla çökmesine sebep olmuştur. polaroid corporation ne kadar dijital kamera üretse de değişen markette yerini alamamış ve 2001 yılında iflas etmiştir.

    sonralarında ise uzun süreli isim hakları davaları devam etmiş. detaylara girmektense günümüze bakalım. sanırım sevenlerini en mutlu eden olay 2008'de kurulan hollandalı polaroid originals şirketiydi. sonralarında the impossible project olarak anılan şirket hem eski model kameralarla kullanılabilecek olan filmleri yeniden üretmeye başladı hem de kendi modellerini geliştirdi. son 5-6 senedir bu makinelere ilgim olduğundan şirketin nasıl büyüdüğüne şahit oldum diyebilirim. çünkü bugün şirket polaroid.com ismiyle kendi sitesini kurmuş ve isim haklarını tamamen satın almış durumda.

    burada ufak bir not da ekleyeyim. impossible project partnerlik kurarak polaroid kamera üretimi yapan diğer bir şirket de mint camera'dır. işleri eski kameraları tamir etmekten öteye götüren bu şirket artık tasarımı klasik polaroid kameralara benzeyen ama birçok profesyonel ayarı bulunan polaroid kameralar da üretmektedir. hikayenin böyle bir dalı da bulunmakta.

    bu güzel kameraları üreten şirketin hikayesi kısaca bu şekilde.

    şimdi de kısaca ürettikleri ve hala piyasada bulabileceğiniz makinelerden biraz bahsedeyim. kronolojik bir sıra izlemeye çalışacağım.

    model 95 tarzı (görseli)

    ilk olarak roll film tarzı içerisinde filmin pozitif ve negatif taraflarının ayrı ayrı yüklendiği makineler üretildi. tasarımından da anlaşılacağı üzere biraz daha ilk fotoğraf makineleri anlayışına yakın bir stili bulunmakta.

    sx-70 serisi (görseli)

    belki de dizayn olarak en güzel polaroid kamera. ilk çıktığında 10'lu, şu anda ise 8'li filmle çalışan bu kamera, katlanabilir olması ile de kullanıcıların sevgisini kazandı. denediğim diğer kameralar içerisinde ise ışığı en güzel yakalayanı bu seridir.

    1000 serisi (görseli)

    en ikonik görüntüye sahip kamera olsa da, model olarak pek geliştirilmemiştir. eğlenceli bir yapısı olduğu aşikar ama biraz geri planda kalması, temiz ve kullanılabilir olan bir tanesinden bulmayı zorlaştırmıştır.

    600 serisi (görseli)

    belki de ülkemizde en çok bulunan modeldir. genelde kutu tipi * olarak adlandırılırlar. pek ergonomik değildir aslında, ama oldukça sağlamdır. sx 70'in yaşadığı narinlik, çıtkırıldılık sorununu kesinlikle yaşatmaz. asfalta düşürdüğümde üzerinde bir çizik bile bulmamışımdır zamanında. çok farklı modelleri vardır. 780, supercolor, onestep close up gibi modelleri ülkemizde en çok bulunanlarıdır.

    spectra serisi (görseli)

    hala kullanmadığım ama en çok merak ettiğim polaroid serisidir. tip olarak 600 serisine benzese de ona kıyasla oldukça incedir. film boyutu ise diğer polaroid kameralardaki gibi kare değil, tepeden basık dikdörtgen şeklindedir. diğer kameralara göre daha az tutmuştur.

    impossible project tarafından çıkarılanlar (görsel)

    geçtiğimiz yıllarda impossible project kendi tasarımları olan onestep+, onestep2 ve en son da polaroid now modellerini piyasaya sürdü. daha modern ve renkli bir görüntünün benimsendiği bu kameralar 600 tarzına yakın olsa da onlara kıyasla daha ufak ve kullanışlı. bir tane alıp kullanmak istesem de sx 70'in ergonomikliğini sağlamadığı için beni ondan henüz vazgeçirebilmiş değiller. ama şu anda en popüler modeller bunlardır. gayet de şirinlerdir.

    i-1 analog (görseli)

    bu sanırım polaroid originals tarafından çıkarılan en profesyonel kullanıma yönelik kamera olabilir. bu yüzden fiyatı biraz yüksek ve kullananı da azdır. bu kamerayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise - tasarımındaki farklılık dışında - kamerayı bleutooth üzerinde telefona yüklenen bir uygulama ile kontrol edilebilmesidir. iso ve shutter speed ayarlarını yapılabilir, telefondan deklanşöre basılabilir. diğer polaroid kameraların aksine bu serinin filmlerinin alt kısmında pil yoktur, dolayısıyla kamerayı kullanmadan önce şarj etmek de gerekmektedir.

    genel olarak modeller bunlar. şimdi bu makinelerden kullanmayı düşünenler, almak isteyenler için ufak birkaç öneride bulunayım.

    öncelikle polaroid makinelerle fotoğraf çekme hissini yaşamak istiyor ama çok para harcamak istemiyorsanız, önerim fotoğrafçılardan 600 serisinden bir kamera edinmeniz olur. 150 lira civarına polaroid 780 modellerinden bulabilirsiniz. taşıması biraz zor olsa da en az problemli ve en kolay bulunan seri 600 serisidir. filmleri de sx 70'inkilerden ucuzdur.

    eğer biraz daha güzel görünen ve yeni üretilmiş bir kamera istiyorsanız da impossible project tarafından çıkarılan ve bugün fotoğrafçılarda rahatlıkla bulunan onestep+, onestep2 yada en son çıkan polaroid now kameralarını tercih edebilirsiniz. kameranın fiyatı biraz pahalı olsa da i-type filmlerle çalıştıkları için, filmleri en ucuz olan seridir. yakın zamanda üretildikleri için de teknolojik olarak en iyisi diyebiliriz.

    eğer kameranın çekici durmasını ve rahat taşınmasını istiyorsanız ise önerim polaroid sx 70 olur. katlanabilir olmasının yanı sıra, açıldığında ise inanılmaz güzel duruyor. kameranın birkaç eksi yani da bulunmakta. bu modellerin flaşları ayrı satılıyor ve filmleri diğerlerinden biraz daha pahalı. aynı zamanda kameranın kendisi de oldukça pahalı ve çalışan bir polaroid sx 70 bulmak zor. ama bu eksi yanları, ışığı çok iyi yakalaması ve biraz daha net fotoğraflar çekmesi ile telafi ediyor.

    son olarak filmleri nasıl bulacağınızdan bahsedeyim. elde temel olarak üç opsiyon bulunmakta.

    ilki türkiye'deki fotoğrafçılar ve internet satıcıları. bunun artı yanı filmlere hemen ulaşabilmeniz. fiyat olarak pek avantajlı olduğu söylenemez ama. aynı zamanda polaroid filmlerin kullanım ömrü 1 yıl olduğu için, üretimi üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmiş filmleri size yollama ihtimalleri var. üretim tarihini film kutularının yan tarafında bulabilirsiniz. 1 yılı geçtiyse pek yaklaşmayın derim.

    ikinci opsiyon polaroid.com üzerinden sipariş vermek. özellikle 4-5 paket film sipariş edecekseniz bu yöntem seçilebilir. filmin tanesi daha ucuza geliyor aslında ama şu anda sitede türkiye'ye sadece express kargo ile yollanıyor ürünler. bu da 20 euro üzeri bir kargo ücreti + gümrük vergisi anlamına geliyor. filmlerin paketini daha ucuza alsanız da kargo ve gümrük ücreti ile iç piyasayla aynı seviyeye geliyor.

    son opsiyon ise amazon. eğer express kargo dışında bir seçenek ile sipariş verebiliyorsanız, 4-5 paket film aldığınızda en uygunu amazon oluyor. şimdiye kadar da tarihi geçmiş film yollayanına denk gelmedim. tarihi geçtiğinde genelde açıklamada belirtiyorlar zaten.

    güzel kameralardır. son 5 yıldır aktif olarak kullanmaktayım, birçok pozu boşa harcasam da, çektiğim bazı pozlar inanılmaz güzel olmuş, güzel anıları saklamak için müthiş bir yol olmuştur.

    debe editi: çok sevdiğim bu kameralarla alakalı entry'nin debe'ye girmesi gerçekten mutlu etti. arada soran oluyor, kendi çektiğim polaroidleri paylaştığım bir sayfa var. takip etmek isteyenler için tık.
  • bu işe herhangi bi şekilde (hediye olur, merak olur) bulaşacaklar için buraya bir rehber koyalım ki insanlar sapıtmasın. bakıyosun adam maksimum 50 liralık aleti 150 liraya satmaya çalışıyor sonra.

    öncelikle neye bulaştığınızı kısaca bir anlatayım. polaroid hepimizin bildiği, gerek amerikan filmlerinden, gerek meraklı amca dayılarımızdan tanıdığı şipşak markası. kendisi dijital dünyaya ayak uyduramadı (aslında çalıştı, ama olmuyor halen daha). ve battı tabii...

    ama bir grup analog sever, nostaljik, hipster ruhlu, maymunkolik, koleksiyoncu ruhlu insan "makinalar sapa sağlam, bize film lazım. ben bunun filmini üretirim arkadaş" diyerek kolları sıvadılar ve impossible projecti oluşturdular. bakıyoruz efendim:

    http://www.the-impossible-project.com/

    bu cinsi sapıklar sadece film üretmekle kalmayıp, refurbished dediğimiz şeytan icadı şipşak kameralar da sundu piyasaya. ancak bizim konumuz filmleri zira makinalar biraz cep yakıyor.

    gelelim bu işe yeni gireceklerin adım adım yapması gerekenlere.

    *** bir adet polaroid edinilir***

    bir yerlerden polaroid bulmanın çeşit çeşit yolları var. öncelikle konuyla ilgili akrabalarınıza sorun "var mıydı böyle tuşa basıyon alttan fotoğraf veren makina?" diye. "vardı" diyecekler, "bebelere verdik oynasınlar, parçalandı" diyecekler. o dakika ilişkinizi bitirin. unfriend ve unfollow edin kendilerini.

    bir diğer yol tabii ki ikinci el bir makinayı internetten bulmak. internet derya maşallah, aradığınız şeyin nerede karşınıza çıkacağı belli olmaz. ama ebay çoğu ihtimali bir noktada buluşturuyor. girin polaroid diye aratın, sonra kategorilerden gitmeye çalışın. çünkü polaroid yalnızca bir marka. bakarsınız siz fujifilmin şipşaklarından istersiniz, belli mi olur?

    polaroid makinaların fiyatları ebayde değişiklik gösterebilir özellikle kargo* eklendiğinde. siz ucuzdan pahalıya sıralayın. baktınız ebayde aradığınızı bulamadınız, ya da bir modeli gözünüze kestirdiniz ama shipping makinadan pahalıya geliyor. gidiyoruz gittigidiyor'a giriyoruz.

    buyrun gittigidiyor. aynı şekilde aratıyoruz polaroid diye. satıcılarla "50 lira verrim o makinaya, zaten 2 aydır satamamışsın, gel ikimiz de kazanalım" minvalinde mesajlaşıyoruz. ya da direk 50 liraya satan birisini bulup onu alıyoruz.

    bu noktada aldığınız risk, dev gibi. çünkü zaten aldığınız makinanın 2. el olması yetmiyormuş gibi, bir de yaşı sizle aynı. yani çalışıp çalışmaması tamamen şans. ancak polaroidler bildiğiniz tank. zaten alet tamamen mekanik, kırık dökük olmadığı sürece bozulmuyor. tek yapabileceğiniz düşürmek. o da dış yüzeyde de bir hasar bırakacağından anlaşılır.

    sonuç olarak her türlü satış sitesinde ve facebook grubunda dolaşıp, makinanızı aldınız. gelelim asıl meseleye, filme.

    ***bir paket film alınır"""

    film meselesi makinadan tamamen farklı. hatta sakın ha aynı yolu izlemeyin. çünkü satılan çoğu şipşak film artık bayatladı, doğaya karıştı. sizin yapabileceğiniz tek şey the impossible project. ancak sorunlar burada bitmiyor. gelişen teknoloji bir bırakmıyor ki kendi kendimize analogumuzla, şipşağımızla, kendi iç hipsterliğimizle baş başa takılalım. impossible'ın türkiyeye shipping ücreti tammmmmı tamına 50dolar. evet zaten 20dolar seviyesinde olan filme 50 dolar shipping ödemeniz gerekiyor. o zaman ne yapıyoruz?

    ebay. ondan önce impossible'da aldığımız kameranın modeline bakıyoruz. yani makinamız onestep 600 ise 600 type olduğunu not ediyoruz. daha sonra yine impossible'ın filmlerle ilgili kısmına giriyoruz ve okuyoruz:

    px 70 color protection is the latest and much improved material for sx 70 cameras.
    px 680 color protection is our latest color film for polaroid 600 cameras.
    pz 680 color protection is our latest color film for polaroid image/spectra cameras.

    her şey ortada. kendi kameramıza uygun film modelini not ediyoruz ve ebaye dönüyoruz. arama kısmına film modelimizi yazıp shipping dahil en ucuzdan pahalıya sıralatıyoruz. tabii türkiye'ye kargolamayanlara da sormakta fayda var daha ucuza getirmek mümkün.

    makinamız ve filmimiz elimize geçtiğinde yine impossible'a dönüp ne yapmamız gerektiğine bakıyoruz. aslında filmin içinden de çıkıyor ne yapmanız ama belki içimizde user's guide bağımlısı vardır.

    film için ödemeniz gereken fiyat 60-80tl arasında olmalıdır. daha fazlasını babanız bile istese vermeyin. makina için de aynı fiyat marjı geçerli, hatta dediğim gibi 50tl'dir piyasa.

    buraya kadar gelmeyi başardıysanız ilk fotoğrafınızı çekip, sonuca göre "voooooooooooooov" ya da "niye yaaaaaaa ışık, flaş, dolap, güneş,açık hava, direct sunlight" gibi cümleler kurmuşsunuz demektir. polaroid hayatınızda başarılar.

    not: bu yazı ankara'da yaşıyan ve istanbul'daki fotoğraf piyasasını bilmeyen birisi tarafından yazılmıştır. impossible filmleri satan bir yer ebayin verdiği fiyatın çok daha üstünde verecektir.*

    not2: fujifilmin makinaları da filmleri de bambaşka. hatta daha kaliteli olabilirler daha yeni oldukları için.
  • amerikalı edwin land'ın 1943’te sahilde küçük kızının fotoğrafını çektiği zaman kızı sabırsızlıkla, “baba! niçin resmi hemen şimdi göremiyorum?” diye sorması üzerine bulduğu sistem.
  • polaroid ile çekilmiş bir fotoğrafı elinizde tuttuğunuz vakit, dünya üzerinde ondan sadece bir tane olduğunu bilmek mükemmel bir duygudur.
  • aslında bu makineler tam manalarıyla insan çekmek üzerine kurulu makineler degillerdir.

    tutup da bununla dağ tepe bayır çimen böcek kuş çekebilirsiniz.

    andrei tarkovsky bu konuda vizyon genisletir;

    link
  • 2008'de üretimi durdurulan analog fotograf makinasi. kendilerine impossible project diyen bi grup polaroid makinalari degil de filmleri üretmeyi amaciyla yola cikip 2010 mart'inda ilk fimlerini piyasa sürmüsler. projelerinin destek görmesi, filmlerinin ucuzlamasi temmennimiz.
    http://www.the-impossible-project.com/
  • hala satabileceği apaçık ortada olduğu halde neden instant film üretimine yavaş da olsa devam etmediğini anlamadığım firma. sanırım ben ticaretten hiç mi hiç anlamıyorum, aklım almıyo şu işi...
  • pahali olmakla birlikte cok ilginc seyler yapilabilecek, aninda goruntu fotograf filmleri ve makineleridir. "sanat" kasintisindan cikmis bir fotograf anlayisi ortaya koymakla birlikte bir yandan da cok "sanatsal" projeler yapilabilir. polaroid transferler, veya walker evans'in polaroidleri buna birkac ornektir. renkleri ilginc oldugu icin amatorlerin de hosuna gitmekle birlikte, kalici olmadiklari icin arsivlemek icin scan etmek veya kopya negatifler cikartmak gerekebilir. farkli turleri de vardir, sx-70, negatifli siyah beyaz olan type-55, type 669, say say bitmez, fakat her biri icin ayri film tasiyici gerekmektedir, bircok makine icin uretilir. turkiye'de bunlarin cogunu bulmak cok zor, en yaygin olani sx-70 sanirim, ama yurt disindan istetilebilir.
  • filmini hiçbir yerde bulamıyorum ben bunun. fabrikası mı kapanmış neymiş. kulislerde birtakım fısıltılar duyuluyor. filmi bulsam da çok acayip fiyatlar veriyorlar, gözüm seyirmeye başlıyor anında. emektar makinem elimde kaldı, bir köşede duruyor öyle. ara sıra göz göze geliyoruz, ağlamaklı oluyorum. ama içimdeki umudu kaybetmeyeceğim dostlar, seni bulacam oğlum.
  • 30 yillik baba yadigari bir gozlugune sahip oldugum marka. oyle bir gozluk ki turkiye gibi yerde takmak yanlis olur tutuklaniriz allah korusun.
hesabın var mı? giriş yap