• organın kendi dokusundan köken alan, normalde bulunmaması gereken fazla doku parçası. kanser riski olması nedeniyle mutlaka kesilerek çıkarılması gerekir. en çok mide, kalın barsak, safra kesesi, burun sinüslerinde görülür. ileri tetkik ve tedavi bulunduğu organa göre değişir. (bkz: gastroentoloji)
  • ses tellerinde oluşumu, önce subepiyatel ödemle birlikte reinke bölgesinde kapillerin duvarlarında bozulmalar, sonra da epitel dokunun değişmemesi ile birlikte bölgesel mukoza tahribatı şeklindedir. ya derin ya da yüzeysel oluşmaktadır. saplı polipler solunum sırasında nefes borusuna sarkar ya da ses telleri arasına sıkışabilirler.
  • rahim icinde de bulunabilir ancak ameliyati cok kolaydir, korkulacak bisi yoktur.
  • (bkz: endoskopi)
  • gizli gizli büyüyeni de var olup bambaşka bir şeyden dolayı hastaneye gidip ultrason çektirdiğinizde farkedilmektedir. doktorlar 5 mm'ye kadar olanlarının altı aylık periyodlarla takip edilmesi gerektiğini söylerken bu durumun daha büyükleri için ameliyata varacak kadar ciddileşebildiğini belirtiyorlar.
  • hastaneye gitmeyi seven bir insan değilim. sanırım doktorlarımızın triplerinden dolayı.
    bir gün inanılmaz bir acıyla uyandım gecenin bir yarısı. sanki bir şey çürümüştü içimde o nasıl bir ağrıdır... -kardeşim küçükken de bir gece bağırarak uyanmıştı aramızda bir yaş olduğundan bende hayal meyal hatırlıyorum o geceyi. hemen acile götürmüşlerdi pankreasında bir sorun vardı. doktorlar herşeye hazırlıklı olmalarını söylemişti aileme, babamın saçlarını ilk ak düştüğü zamandır bu zaman-
    neyse bu durumdan dolayı evdekilere de bir şey belli etmemeye çalıştım ama bir gün sürmedi bu durum. ama bir buçuk hafta direndim bu duruma, en sonunda anneme " dayanamıyorum hastaneye gidelim" dediğimde yüzünde güller açmıştı. bayağı bir tahlillerden geçtikten sonra doktor safra kesemde polip olduğunu söyledi. ilk defa duymuştum polibi.
    polip bir et parçası ve vücudun belli yerlerinde olabilirmiş. doktorlar çapının 10mm olmadığı takdir de almıyorlar ve ameliyata gerek duymuyorlar. benim polibim de şu anlık 6mm. ilk zamanda bu boyutdaydı. antibiyotiklerle falan geçirdik ağrıyı çok şükür. ama arada halâ ufak ufak ağrıyor.
    6 ayda bir ultrasona girip kontrole gidiyorum. 3 yıl oldu boyutu hiç değişmedi ve onunla yaşamaya alışacağım sanırım.
    unutmadan polip tehlikeli bir şey; eğer 10mm üzerinde ve teşhis gecikirse kansere dönüşebiliyor.
  • uterus* içinde de oluşabilir. endometrial polip adını alır. rahim iç tabakasından yani endometriumdan kaynaklanır. nedeni tam bilinmiyor ama yüksek östrojen düzeyleri sorumlu tutulmuş. anormal vajinal kanama şikayeti yapar. fazla miktarda adet görme, adet dışı ara kanama, lekelenme gibi. rahim içinde kapladığı yere göre ve büyüklüğüne göre infertiliteye ya da gebelik oluşmuşsa düşüğe sebep olabilir. ultrasonografi ile tanısı koyulabilir. kesin tanısı tanısal histeroskopiyle koyulur. tedavisinde de operatif histeroskopi kullanılır.
hesabın var mı? giriş yap