• bunların siyah olanı da piyasada bulunmaktadır. kullananların yorumlarıyla yeşillendirmesi pek bir hoş olur.
  • projeksiyon cihazından çıkan ışığın yansıtılarak görüntünün oluşturulduğu yüzey. bu perdelerin yüzeyleri ışığı en iyi şeklide yansıtacak titanyum dioksit alaşımları ile kaplanmıştır ve arkaları da ışık kaybı olmaması için mat siyah bir madde ile kaplıdır.
    iyi bir görüntü almak 3 yönlüdür. öncelikle projeksiyon cihazımızın kaliteli bir cihaz olduğunu varsayıyoruz. sonrasında perde kalitesi ve ortamın uygunluğu gelmekte. bu şartlar tamam değil ya da birisi eksikse görüntü tırttır arkadaşlar.
    parayı bastırdın gittin en kallavisinden projeksiyon cihazını aldın, perdeye de bir dünya parayı bayıldın, zannediyor musun ki şahane bir görüntü alacaksın? ışıkları söndürdün, projeksiyonu çalıştırdın, ya o perdeden tavana ve duvarlara yansıyıp tekrar perdeye üşüşen ışıklar ne olacak?
    evet bu kaçınılmaz arkadaşlar, projeksiyon cihazından çıkan ışık perdeye yansıdıktan sonra gözümüzle birlikte tavana ve duvarlara da yansıyacak, oradan tekrar perdeye dönüş yapacak ve görüntü kalitesini bozacaktır. bu durumda özellikle siyahlar aşırı deforme olacaktır zira projeksiyon cihazı siyah renk göndermez, siyah senin perdenin rengidir ve perdeden yansıyan ışık tavan ve duvarlardan tekrar perdeye hücum ettiği için ışıkları söndürmüş dahi olsan perden aydınlanacak, siyah kaliten düşecektir. (bkz: siyah kalitesi)
    peki bunu nasıl önleyebiliriz, elimize fırçayı ruloyu alıp tavan ve duvarları mat siyaha mı boyayacağız diye sorarsan vereceğim cevap "evet"dir. ama herkesin evde bir sinema odası yapma lüksü yok elbette. salonu bu şekilde boyamak boşanma sebebidir ve bu işe kalkıştığın anda kendini hakimin karşısında bulursun orası da açık ve net. bu durumda gri kontrast perdesi denen perdelere yönelmekte fayda var en azından siyahları bir nebze olsun toparlayacaktır. eğer perde almaya bütçe yoksa, mat tavan boyasına biraz siyah pigment katıp (tüm nalburlarda vardır) açık bir gri yakalamak ve bununla yansıtılacak duvarı boyamak iyi bir sonuç verecektir. içerisine hobi boyaları satan yerlerden temin edilebilecek su bazlı sedefli boya katmak da güzel sonuç verir. dikkat edin yalnız sedefli diyorum sakın simli kullanmayın yoksa perdede parıldayan bir sürü sevimli yıldızlarınız olur. sedefli boyayı aşırı katarsanız bu sefer de projeksiyon lensinin vurduğu bölgede hor spot dediğimiz aşırı parlama olacaktır bu da özellikle maç izlerken çok rahatsız eder.
  • kurumsal sitesi screeninnovations.com olan perde.
    farkı videoda izlenebilir. servet fiyat çekilmektedir. amacı ışıklı ortamda yüksek kontrast alabilmektir.

    piyasada çok çeşitli projeksiyon perdesi ve kumaşı satılmakta. arkası siyah olanlar tercih edilmelidir, bu perdelerde ışık geçirgenliği ve buna bağlı kayıplar önlemiştir. diğer yüzey hemen hemen tümünde aynı özellikleri taşır. çeşitli kalite ve fiyatta piyasada bolca bulunur.

    kendi perdemizi yapabilir miyiz, yaparsak nasıl sorusunu sorarsak;
    diyelim salonunuzda uygun bir köşe ya da sinema odası yapabileceğiniz bir odanız var ve kaliteli bir perdeye tonla para vermek istemiyorsunuz ya da ölçüler işinizi görmüyor. evet iyi bir perde yapabilirsiniz. ben şahsen kendi perdemi kullanmaktayım.

    bunun için 8mm mdflam aldım. ebatları 280x210 ve 360x180 olmak üzere iki çeşittir. ben 280x210 olanını tercih ettim.

    boya olarak yurt dışında projeksiyon perde boyaları satılmakta ama fiyatları çok yüksek ve getirtmesi riskli. bu yüzden kendi boyamı kendim hazırladım. bu esnada değme kimyagerlere taş çıkartan karışımlar denedim. çok uğraştım denemediğim yöntem kalmadı diyebilirim. geldiğim son nokta;

    öncelikle asla parlak boya kullanamayız zira ışığın vurduğu bölge bembeyaz patlayacaktır (hot spot) ve en istenmeyen durumdur. boyamız beyaz olacak ve mat olacak. mat tavan boyası ya da silikonsuz tam mat plastik boya olabilir. ben mat tavan boyası kullandım.

    burada önemli bir nokta var. beyaz renkli boya içerdiği titanyum dioksit ile ışığı yansıtması bakımından iyi sonuç verse de, siyah kalitesini bozacaktır. projeksiyon cihazı perdeye siyah renk göndermez. perdede gördüğün siyah, senin perde rengindir. ışıkları kapattığında odan siyahtır perden de siyahtır. cihazı çalıştırdığında oda ile birlikte perden de ister istemez aydınlanacak, siyah kaliten düşecektir. burada siyah kazanımı için perdeyi çok fazla olmamak kaydı ile griye yakın bir tona getiriyoruz ki, kontrast kazanalım. bunun için mat tavan boyasına her nalburda satılan siyah pigmenti kontrollü bir şekilde kattım ve iyice karıştırarak metale yakın bir gri renk elde ettim.

    mdflam'e uyguladım, sonuç güzeldi.

    daha önce metalik bazı boyaları tek başına uygulamıştım ama sonuç kötü olmuştu, orta alan canlı, kenarlar donuk oluyordu ve vazgeçmiştim. son hazırladığım bu karışıma polisan'ın decoart sedef boyasından katarak görüntüyü daha canlı hale getirmeyi denedim. sedef boya. çeşitli tonları vardı ben beyaz olanını tercih ettim.

    evet görüntü daha canlı oldu ama gene orta alan daha parlaktı ve özellikle maç izlerken sahanın ortasının daha parlak olması keyif kaçırıyordu. karışımı tekrar yaptım. bu sefer sedef boyayı daha az kattım ve tekrar boyadım. sonuç güzeldi, parlaklık homojen olmuştu. kontrollü bir şekilde sedef boyayı arttırdım ve doğru kıvamı yakaladım.

    bu sefer de perdeden tavana ve duvarlara yansıyan ve tekrar perdeye dönen ışık beni rahatsız etmeye başladı. bu yansıyan ışıklar odayı ve dolayısı ile perdeyi aydınlatıyor ve siyah kalitesini düşürüyordu. bunu önlemek için tavandan ve duvardan yansıyan ışığı engellemeliydim ama nasıl? benim bu konuda bir avantajım vardı, o da perdeyi konumlandırdığım yerin eskiden mutfak olması ve sonradan salona katılmasıydı. cep gibi bir şeydi özetle. o bölgenin tavanını ve duvarlarını koyu mat antrasit renginde boyadım. sonuç harikulade olmuştu.

    perdeyi söktüm, alçıpan satıcılarında bulunan enli alüminyum profiller var onları duvara montajladım, perdenin arkasına mavi led döndüm ve perdeyi bu profillere monte ettim. ledleri yakınca arka duvardan yansıyan tatlı bir mavi background elde ettim.
  • projeksiyon cihazı alırken ki araştırmamı; birde burada yapmak durumunda kaldım. elinizin altında oldukça fazla seçenek var ve en uygunu olanı bulmanız gerekiyor.

    en iyi fiyat performans olarak "codegen"markasını önerdiler. şimdilik memnunum, gelişmelerde buradan yazımı editleyeceğim. (hatta bir tane de resim çekip koyacağım)

    ürünü büyük alışveriş siteleri yerine, google'da görüp isminden dolayı güvenilir gelen bir siteden aldım ve sorunsuz geldi. ahanda burası, mağazalardan daha uygun. tavsiye ederim.
  • izlediğim birkaç karşılaştırma videosu sonrasında perde ile büyük duvara yansıtılan görüntü arasında görüntü kalitesi açısından uçurum olmadığını fark ettim. bu nedenle bir perde almaktan vazgeçtim. çünkü şu an odamda yeterli ölçüde bir duvar var. fakat eğer evinizde görüntüyü yansıtabileceğiniz ölçülerde boş bir duvarınız yoksa, ya da bu duvar açık renklerde değilse alabilirsiniz. tabi ki bu biraz da zevk ve bütçe meselesi. yeterli bütçeniz varsa elbette küçük da olsa perde sizi bir adım öne taşıyabilir. bilemiyorum.

    karşılaştırma videoları:

    https://www.youtube.com/watch?v=s2sv-fv9hkk
    https://www.youtube.com/watch?v=rqhs8fp1jny
    https://www.youtube.com/watch?v=pv8k0zyxiea
  • fatih projesi uğramamış okullarda projeksiyon ile ders yapan okullarda hâlâ ihtiyaç olan materyal. atıl durumda kullanmadığınız eski projeksiyon perdesi ve projeksiyonunuz varsa bir okula ulaşması için bir mesaj kadar uzağınızdayım.
  • elimde bir tane var ve ben bunu stüdyomda greenbox perdesi olarak kullanmak istiyorum fakat ne ile boyanır bilmiyorum(plastik, su bazlı vb) bilen varsa ve yönlendirme amaçlı mesaj atarsa cennetten üç parsel yerini garanti etmiş olur.
  • ultra kısa mesafe projeksiyon cihazı ile motorlu perde kullanmak isteyen bir arkadaşımı, düşüncelere sevk etmiştir, motorlu perdenin gergisi olmaz, her dalgayı ekranda görürsün diyollar...
  • hep boyamak istediğim beyaz sayfa :)
hesabın var mı? giriş yap