• aramaya inandım ama bu tarz bir başlık bulamadım.

    bugün siz değerli yazarlara dilim döndüğünce psikolog seçimi hakkında bilgi vereceğim.

    ben kimim: psikoloji mezunu, istanbul da bir üniversitede klinik psikoloji yüksek lisansı yapan, bireysel terapi yapan bir psikoloğum.

    - her psikolog terapist değildir. evet psikoloğunuz psikoloji bölümü mezunu olmalıdır fakat psikoloji bölümü lisans bazında oldukça yetersizdir. lisans eğitimini bitiren ve psikolog unvanı alan bir kişi (dışarıdan eğitim almadıysa) bana göre ortalama yüzde 20-30 psikologdur. terapi yöntemlerini lisansta öğretmiyorlar!

    - psikolog kişisinin terapist olmak için en az bir terapi eğitimi almış olması gereklidir. (bkz: bilişsel davranışçı terapi) (bkz: psikodinamik terapi) vb.

    -sadece terapi eğitimi yetmez. psikolog hangi alanda çalışıyorsa o alandaki gerekli eğitimlerini tamamlamış olmalıdır. örneğin; çocuk alanında çalışan bir psikolog (bkz: wisc-r), (bkz: oyun terapisi), (bkz: çocuk değerlendirme testleri) gibi eğitimleri almış olmalıdır.

    süpervizyon sürecini tamamlamış olmalıdır.

    - tercihen uzman klinik psikolog (klinik psikoloji alanında yüksek lisansını tamamlamış) olmalıdır. bu başta yazdığım gibi tercih sebebidir. psikolog kişisi yüksek lisans yapmadan da terapi eğitimlerini alabilir yani terapi yapabilir. şahsi fikrim klinik psikoloji yüksek lisansı yapmamış terapiste gitmemeniz. lisansla yüksek lisans arasında çok fark var.

    - sosyolog, psikiyatri hemşiresi, yaşam koçu vb. alan mezunu olmayıp terapi işine kalkışan arkadaşların 1 km yanına yaklaşmayın! bu arkadaşlar meslek yasası olmadığı için bu açıktan faydalanmaya çalışıyor.

    - düşünün ki iskender yiyeceksiniz. bir restoran var sadece iskender yapıyor ve bu işte uzmanlaşmış. yanındaki başka bir restoran 30 çeşit yemek yapıyor. iskender yemek için hangisini tercih edersiniz? sosyal medyada çoğu psikolog (bence maddi kaygılardan ötürü) çocuk, ergen, yetişkin terapisi, çift terapisi, cinsel terapi, aile danışmanlığı gibi farklı alanları tek başına yapabildiklerini düşünüyor. arkadaşlar bu alanların hepsi birbirinden farklı. çocuk terapisi eğitimi ayrıdır, yetişkin terapisi ayrı. bu alanların hepsinde çok iyi olmak çok zor. yine tercihen 1-2 alana yönelmiş, mesela sadece çocuk-ergen veya cinsel terapi, aile danışmanlığı, yapan kişileri tercih etmenizi öneririm.

    etik kurallara dikkat etmelidir. (detaylı bilgiye internetten ulaşın yormayın beni şimdi.)

    son olarak, iyi bir psikolog olmak için maddi ve manevi çok fazla çaba sarf etmek gerekiyor. istanbul'da ortalama bir klinik psikoloji yüksek lisans ücreti 65 bin tl civarlarında. diğer eğitimleri saymıyorum bile. yani donanımlı, iyi bir terapist olmak için aşağı yukarı bir araba parası dökmeniz gerekiyor. seans ücretleri size fazla gelebilir ama inanın başka alan seçseydim şuan metrobüslerde sürünüyor olmazdım.

    not: aklıma geldiğince düzeltmeler ve eklemeler yapacağım.
  • üstteki giriye ek olarak, terapistinizin ya kendi terapisinden geçmesi ya da süpervizyon almış/alıyor olması tercih sebebi olmalıdır. seçim aşamasında aday terapistinize bunu sormak asla bir hata değil bilakis kendinize yapacağınız bir iyiliktir.
  • bu konu beni bir hayli zor duruma sokmuş bir durum. 5 farklı kişi ile terapi denemem oldu ancak hepsinde sonuç hüsran. kendimi çok akıllı bulmadığım halde karşılaştığım tüm terapistlere geri zekalı mısın? amk diyerek terapiyi bitirmek zorunda kaldım. kendi inançlarını yansıtanlar mı, kendi ideolojilerini dayatanlar mı, kendi zevklerini öne sürenler mi dersin hepsi ile karşılaştım. ben günde 50 defa ben mükemmelim diyerek kendimi kandırabileceğimi düşünmüyorum mesela. alınan eğitimlerden ziyade sanırım söz konusu bilirkişilerin çok derin çalışmalar yapması gerekiyor fakat benimde o insanı bulmak için param yeterli değil. o kişiyi nasıl bulacağım bilmiyorum ve kendi kendime yardım noktasında bir yere kadar geldikten sonra tıkanıyorum. sorunlarımın farkındayım ve farkında olmama rağmen kontrol edememek aşırı sinir bozuyor. örnek olarak 7 yıldır yutma bozukluğum var ve tüm katı gıdaları sıvı ile yutmak zorundayım aksi takdirde boğuluyor gibi hissediyorum. bunun fizyolojik bir sorun olmadığını teyit ettirdim ancak psikolojik tarafını çözecek birisini bulamadım. kendi kendime telkinlerle 2 gün gelişme gösteriyorum fakat 3. günde her şey eski haline geri dönüyor. özgüven sorununu son 4 yılda en üst seviyede yaşıyorum alkolle gidermeye çalışıyorum. hepsinin temelinin benim iyi niyetli olmamdan dolayı insanların beni salak yerine koymasından kaynaklandığının da farkındayım. ancak baş edemiyorum. salak değilim, zekam ortalama bir insan zekası, iyi bir insan olduğumu düşünüyorum ancak ben salakların özgüvenine, gerizekalıların bilgece tavırlarına, bok çukuru olan insanların iyi insan gibi davranmalarına tahammül edemiyorum ve sonuç beni bu duruma sokuyor. belki bu yazıdan sonra birileri yardımcı olmak için yazacaklar ancak ben sana da güvenmeyeceğim. çünkü asıl sorunu anlamış olan insan bunun nedeninin de farkında olduğu için yazmayacaktır kanımca. al bana iki ucu b*klu bir deynek daha. nasıl bulacağız biz bu doğru terapisti?
hesabın var mı? giriş yap