• gizli renault reklamı yapılan bizimkiler dizisinde zengin patron amcanın kullandığı araçtır.
  • renault'nun, bmw ve mercedes'le dalga gecercesine sinirli sayida urettigi asiri luks, sahane bir otomobildi. 80-90'li yillara gore mucizevi idi.
    mesela sol arka kapi acik mi kalmis, 'dikkat, sol arka kapi acik' sesi ile anons yapardi (konusurdu)
    inanilmaz teknolojik idi, far bozuldugunda bile 'dikkat, on sag far calismiyor' anonsu yapardi.
    disket gibi birseyi arabaya takinca yol bilgisayari ve otomatik direksiyon devreye giriyordu. oyle ki, o donemlerde peygamber mucize yapsa bu kadar sasirilmazdi.
  • turbo-dx modelinin bugün bile gideri olan süper bir sürüş aletidir.
  • baccara versiyonunun içindeki koltuklara bakıldığında uyku getiren, tercihe göre şişme özellikli olan, içi adeta 3 oda 1 salon kıvamındaki bir evin rahatlığında olan aşmış otomobil. arka koltuklarının diz mesafesinde halay çekilir, o derece.
  • kalorifer konrol düğmeleri başka hiç bir arabanınkine benzemez.
  • galiba konuşuyordu bu araba.ama herzamanki gibi reno'nun iddialı olamayacağı bi sınıf ta şansını denemişti.
  • arada konuşuyor bendeki. kontağı birkaç dakika açık bırakınca, kapatırken fransızca döktürüyor kendileri.
    hele bi ağteğnatööğğğ ( alternatör demeye çalışıyor) demesi var ki evlere şenlik.

    henüz başka bir sebeple ve başka şeyler dediğini duymadım ama eski sahibi olan arkadaşım ''yağmurda dinle sen onu'' diyor.

    neler söyleyecek bakalım. bekliyoruz.

    ara edit:
    şarj dinamosu ile ilgili bir sıkıntı olursa anlatıyor.
    fren hidroliği azalırsa onu da anlatıyor.
    elektriksel başka sıkıntılardan da haber veriyor bu fransız arkadaş.
    halen çözemediğim bir iki anlatısı daha var.

    2.1 gtd olanı ile eskişehir git gel yaptım. bu araba rampa tırmanmak için birebir. kesilme, tıkanma yok. rampada alıp başını gidiyor. 86 model olduğundan biraz duman da atıyor haliyle.

    fena rahat. yerden alınan darbeler salınıma dönüyor. sandal gibi gidiyor.

    ön iki kapıda olan cepler, çekme kolu ile kapanıyor. ilk bakışta cep yok gibi. çekme kollarını açınca her iki kapıda da içine 4er adet kutu kola sığabilecek kadar cepler olduğu anlaşılıyor.

    arka kapılarda da su, meşrubat vs koyulabilecek gözler var.

    gtd versiyondaki 2.1 turbo dizel motor, cherokee'de de kullanılmış. kuvvetli bir motor. 5 kişi ve bagaj dolu olsa bile fark etmiyor. gidiş hep aynı.

    phase 1 denilen ilk r25 kasası bendeki.
    ön cam elektrikli, ayna kumandası içten ve mekanik. far yükseklik ayarı kumandası var fakat farlarda ayar motoru yok. direksiyon yükseklik ayarı var. arka cam sileceği var fakat su fıskiyesi yok, fabrika koymamış.

    phase 1'de, gösterge güneşliği ince bir şekilde konsole bağlanmış. zamanla titreme yapıyor. dipten dyson gibi yoğun ve sert bir dolgu ile besleyince sorun çözüldü. sonraki modellerde güneşliği daha destekli hale getirmiş renault. onlarda sallantı titreme olmuyor.

    phase 1'de elektrikli kilometre kullanmış renault. şanzımanda bir sensörden kablo ile bilgi alıyor km saati. sonraki modellerde telli kilometreye dönmüş.

    iç dikiz aynasının üzerinde ufak plastik bir güneşlik var. her iki güneşlik açıkken, aradan bakan güneşi engelemek için akıllıca.

    hidrolik direksiyon kolay dönüyor.
    gaz pedalı yerden bağlantılı olanlardan.
    debriyaj az sert sayılabilir.
    fren pedalı hafif ve frenler oldukça etkili.

    uzun yolda çok abanmayınca dizel sesi içeri gelmiyor.

    istanbul eskişehir git gel 700 km de 150 tl'yi bulmadı yakıt.

    güçlü, büyük, hızlı sayılabilecek bir araba.

    tüm ışıklandırması çalıştığında, etkileyici bir dashboard'ı var.

    bir zamanlar sabah gazetesinin verdiği meşhur müzik setine benzer bir teybi var. kocaman bişey. arabaya takılı değildi, bagajda geldi. onu söküp normal teyp takmış eski sahibi. bu eski teyp, direksiyon altındaki kol ile kumanda edilebilir.

    dijitalleri bozulduğundan ekranda herşeyi
    88888 8888 8888 şeklinde gösteren bir de yol bilgşsayarı var. sağlıklı çalışsa ne gösterir bilemiyorum. çok çok radyo frekansı, dış sıcaklık falan herhalde.

    araba büyük ama bagaj o kadar değil. normal bir bagaj var. koltuklar yatınca ciddi ciddi bagaj oluyor.

    arka diz mesafesi gerçekten fazla.

    içten ayarlı dış dikiz aynalarının sağda olanının kumanda joysyiği sağ kapı üzerinde. garip biraz.

    * entriye ek.

    şarj dinamosunu dışarı almak için önce radyatör sökülmeli. aksi halde dinamoyu araç üzerinden alamazsınız.

    sinyal ve silecek kolları, şeklen birbirine benzemese de, r9, r19, r21 modeleri ile ortaktır. birbirlerine takılabilir bu araçların sinyal ve silecek kolları.

    bagaj için büyük değil, normal demişim önceden. laguna bagajı gördüm ve arttırıyorum. laguna bagajının iki katına yakın r25'in bagajı.
  • ilk versiyonda, km göstergesi bilgiyi bir sensör aracılığı ile şanzımandan alıyor demiştim. kendi şanzımanı dağılınca çıkma şanzıman bulup taktım. bulduğum şanzman daha üst modele ait, tamamen uyumlu fakat sensör yok. bildiğimiz km teli ile göstergeye bilgi veriyor.

    bu sebepten km göstergemi çalıştıramamıştım. telle çalışan bir gösterge gerekti. çıkma gösterge bulduysam da, km sayacı çalışmadığı için takmamın anlamı yoktu. başka bir km göstergesini gösterge tablosuna entegre ettik. ne derece doğru göstereceğinin önemi yoktu. ibre hızla orantılı olarak yükselsin, km sayacı da çalışsın yeterdi, amaç muayeneden geçmek.

    km telli göstergeyi tabloya monte edince, tel bağlantı kafası, gösterge yuvasının arkasındaki hava menfez kanalına temas etti. sol kapı camına kalorifer havası üfleyen menfeze bu kanaldan hava gidiyor. tela kafası buraya sıkışınca menfez kanalı üzerinde tadilat yapmam gerekti. plastik olan kanalda telin sığacağı kadar bir açıklık yaratıp, içinden geçen havanın bu açıklıktan üflenmemesi, menfeze ulaşması için de ayrıca tıkanması gerekti.

    yani bu araca sahip olanlar şanzıman değiştirmesi gerektiğinde, eğer ilk versiyon kablolu şanzımana sahipse işi biraz zor çünkü kablolu şanzıman kolay bulunmuyor artık.

    telli şanzımanı da göstergeye uydurmak ayrıca bir dizi inşaat gerektiriyor.

    ayrıca kablolu şanzımanı telli olanla değiştirecekseniz, şanzımanı alacağınız çıkmacıdan, varsa aynı aracın gösterge tablosunu da alın. çalışıyorsa tabii. bu sayese hızınızı doğruya yakın görürsünüz ama yerine oturtmak için tadilat yine de gerekli.

    ara edit: çıkma gösterge paneli almayın. makyajlı ve makyajsız kasada birkaç kaporta motifi ve far sinyal değişmiş. ama teknik değişiklikler çok fazla. birinin gösterge tablosunu digerine takamadık, makyajlının soketleri farklı, oysa gösterge tablosunda ufak tefek farklar var. fren limitörü iki kasada da farklı, birininki digerine olmuyor. antin kuntin birçok farklı parça var. bizdeki gibi iki far değiştirip piyasaya sürmemiş adamlar.

    başka bir araç göstergesini tabloya monte ettim. yani aynı gösterge tablosunu kullandım ama içine başka bir arabanın km mekaniğini yerleştirdim. dışardan görünüş yine aynı ama hız yüzde olarak hatalı gösteriliyor. göstegede hız 40 iken gerçekte 54, göstergeden70 iken gerçekte 100 ü geçmiş oluyor.
  • ilginç bir egzoz yapısı var. arkada, birkaç noktada şasi içine girip çıkıyor, yılan gibi dolanıyor.

    tüm bağlantıları sökülse bile, egzoz yerinden alınamıyor. keserek ayırıp dışarı alınıyor fakat yeni parça eklendiğinde, üzerinde kaynak edilmesi gerekiyor, bu durumda boru etrafında kaynak için calışma alanı kalmıyor.

    reklam olarak algılanacak belki ama, eski ve garip teknikli araçlar kullananlar, bazı spesifik çözümlerde uygun tamirci bulmakta zorlanır. bu anlamda bir faydam olsun. bu egzoz için istanbul'un çeşitli sanayilerinde usta aradım, egzozu görenler hep aynı yeri tarif etse de, inat edip gitmedim. sonunda inadım kırıldı ve ağar oto egzoz'un yolunu tuttum.

    egzozun şasi içinde dolaşan parcalarını söküp takılabilen bir hale getirdiler. artık son susturucu ya da orta ve son susturucu arasındaki boruya bir zeval gelirse, kesip kaynatmalı değil, civata ile söküp takmalı olarak değiştirilecek.
hesabın var mı? giriş yap