• kendinden "ı... a universe of atoms, an atom in the universe." diye bahseden fiziğe ve evrene bakış açısı ile hayranlık duyduğum dahi adam.
  • "for a successful technology, reality must take precedence over public relations, for nature cannot be fooled."
    dr. richard p. feynman, rogers commission report, appendix f, 9 june 1986
  • bakan kör olmamayı öğretir.

    " ilerleme sağlamak için bilgisizlik ve şüpheyi kabul etmek büyük önem taşır. çünkü, ancak şüphemiz olduğunda yeni fikirler için yeni yönlere bakma ihtiyacı duyarız. "

    " yeni yönlere bakamayacak olsak veya bunu arzu etmeyecek olsak, bir şüphemiz olmasa veya bilgisizliğimizi kabul etmezsek yeni fikirlere ulaşamayız. " * *

    yani o da bir bakıma " bildiğim bir şey varsa o da hiçbir şey bilmediğimdir. " fikrini savunan sokrates'in izinden gitmiştir ve tüm hayatı boyunca da çevresinde gördüğü ya da işittiği her olaya şüpheyle yaklaşmıştır.

    bu şüpheci, merak eden ve sorular soran kişiliğiyle de tüm yaşamı boyunca dünya hakkında hep daha fazla şeyi anlamak için çabalamıştır.

    " yeni çözümler bulmak için çabalamaya devam etmek her şeyi yapabilmenin yoludur. " *

    ...

    feynman yaşamı boyunca sadece mantığıyla hareket etmemiş; kalbin, insan duygularının ve insan hislerinin öneminden de hep bahsetmiştir.

    " fakat mantık her şey değildir. insan bir fikri takip etmek için kalbine de ihtiyaç duyar. " * *

    ve belki de böylece casablanca filminin yıllardır tartışılan son sahnesindeki o meşhur " here's looking at you kid " cümlesi de bizler için daha bir anlamlı hale gelebilir. çünkü, bakış her şeydir.

    https://www.youtube.com/watch?v=ktimg23zvps

    ...

    düşünmekten, hayâl kurmaktan, çevrenizde olup biten her olaya karşı şüpheyle yaklaşmaktan, merak etmekten, okumaktan, araştırmaktan, anlam arayışınızdan, etrafınızdaki her şeye meraklı gözlerle ve her an yenilenmeye açık bir şekilde farklı farklı bakış açılarıyla bakmaya çabalamaktan ve en önemlisi de dünyayı ve doğayı keşfetmekten asla vazgeçmemeniz dileğiyle.

    çünkü:

    " yaşamın gerçek tadı, potansiyelinizin olduğu herhangi bir alanda ne kadar ileri gidebileceğinizi anlamak için kendinizi sürekli sınamakta yatar. " *

    ... onun gözü sende, evlat. onun gözü sende!..
  • bilim hakkında çok güzel bir tespiti olan nobel ödüllü bir bilim insanıdır. "bilim, kendi kendini kandırmamanın bir yoludur. ilk kuralı, kendini kandırmamaktır. çünkü kandırması en kolay kişi, kendinizsiniz."
  • kendisi hakkında yazılan alfa yayınları'ndan çıkan şu çizgi roman kitabını okuyabilirsiniz. kitabın ön kapağında yazan alıntı şöyle: " dünyanın en zeki adamı buysa, tanrı yardımcımız olsun. bu alıntıının hikayesi de şu şekilde: omni dergisi richard feynman'ı dünyanın en zeki adamı olarak nitelendirmesi sonrasında, feynman'ın annesi lucille feynman tarafından söylenmiştir.
  • " tanrının yok olma ihtimali sivri uçlu bir kurşunkalemim yüksekten atıldığında sıvri ucunun üzerinde durabilme ihtimali kadardır "

    böyle bir cümlesi yoktur. ama şöyle bir cümlesi vardır;

    "evrenle olan ilişkimiz hakkında uydurulmuş özel hikayelere inanmıyorum. çünkü dinler bana çok bölgesel ve yüzeysel geliyor."

    edit: ilk yazdığım alıntıyı yazan bir entry vardı burada. o yüzden boşa düştü yazdığım ama yine de kalsın.
  • sheldon cooper takıktı kendisine.
  • şu adresten bongo çaldığı bir videoya ulaşabilirsiniz.
  • eğitimci kimliği çok üstün olan bilim adamı.

    kitabı olan the feynman lectures on physics ciltlerinden birisini okurken insanı duygulandırır. o kadar iyi anlatır ki olayları, lisede görülen fiziği veren hocayı akla getirir, sözde ikisi de eğitimcidir çünkü. sonrasında da ülkede fizik ya da mühendislik bölümüne gidemeyenlerin fizik öğretmeni olduğunu hatırlatır.

    herhangi bir konu içerisinde verdiği örnek ufuk açar, o kadar iyi bağlar ki örneği konuya, "harbi lan!" dedirtir.

    kitabının içinde sadece sıkıcı formül olmadığını ve kafada yer eden klasik fizikçilerden uzak bir yapıda olduğunu kanıtlayan iki video:
    https://youtu.be/wp5sb8lyb7a
    https://youtu.be/nu_dqh9muii
  • yahudi kökenli nobel ödülü almış fizikçi. beyinlerine hayran olmamak elde değil...
hesabın var mı? giriş yap