• erkan oğur'la birlikte çaldıkları ve kendisinin o sevimli türkçe'siyle söylediği bodrum bodrum şarkısı, başka bir güzel olmuş sayesinde. arşivlik bir kayıttır. ayrıca anadol carsadındaki 39 saniyelik kaydı da harikadır.
  • kısacık ömründen geriye az ama sağlam eserler ve bir kaç siyah beyaz fotoğraf bırakmış, kendinden sonraki birçok sanatçının örnek aldığı blues sanatçısı
  • oyle boyle efsane degil. blues kismi bir yana*, rock muzik icin daha elvis unlu olmadan neredeyse 20 yil once olmesine ragmen cok onemli bir isim. mesela bob dylan'in 1965 tarihli bringing it all back home album kapaginda bulunan esyalardan biri robert johnson'un plagi.* eric clapton 15 yasindayken robert johnson'in muzigini ilk duydugu ani soyle anlatir: "bu kadar guclu bir seyin varligi bende gercek bir sok etkisi yaratmisti... aslinda insanlar icin filan calmak istemeyen bir adam oldugunu, elindeki seyin neredeyse ondan utanc duyacak kadar yasamini katlanilmaz kildigini dusunmeme neden olmustu. bu benim cok ama cok buyuk bir hevesle tutunmak istedigim bir imajdi". eric clapton daha sonra gerek grup gerekse de solo kariyerinde robert johnson'dan beslenmeye devam etmis.

    keith richards, brian jones'un evinde robert johnson'in muzigiyle tanistigi gun icin: "brian'la henuz tanismistim. evine ugradim. gecici bir evdi. iceride sadece bir sandalye, bir pikap ve iclerinde robert johnson'in da bulundugu birkac plak vardi. plagi yerlestirdi, carpici bir seydi... kafama daaan diye dusen bir kuyrukluyildiz ya da meteor gibiydi. birden citayi yukseltirdi, sizin de o kadar yuksekten ucmaniz gerekirdi" demis. grup ismini de kendisine robert johnson'i ornek alan baska buyuk muzisyen muddy waters'in "rollin' stone" adli sarkisindan aliyor.

    led zeppelin'den fleetwood mac'e oradan jimi'ye bircok grup ve muzisyen robert johnson sarkisi coverlayip robert johnson'in onemi hakkinda konusmuslar.

    heavy metal'de bile -rock n roll'un onculerinden olmasinin yani sira tarzi (efsanesi) dolayisiyla- robert johnson'in etkili oldugu savunulur. robert johnson'la butunlesmis seytan imgesi, rolling stones'un symphaty for the devil'inda ama asil olarak ozzyli black sabbath'ta, sonrasinda van halen'da ve daha sonra da metallica'da kendine yer bulmus.

    sanki faust... 27 kulubu denilen 27 yasinda olmus brian jones, jimi hendrix, janis joplin vb buyuk isimleri de iceren kulubun "kurucusu"dur ayni zamanda.

    seyirciye arkasi donuk calarmis. kimse gitarini akor ettigini gormemis... neler neler.

    anca oldukten 23 sene sonra bir sekilde 1961'de cikan king of the delta blues singers albumu populer olunca unlenmis. oldukten sonra unlendigi icin de efsanelerle gercek hayati birbirine karismis. zehirlenerek olduruldugu kabul edilse de bu bile kesin degilmis.

    http://www.youtube.com/watch?v=hleltn60bxe
  • efsane. ruhunu şeytana sattığından mıdır bilinmez (bkz: neler diyorum) çaldığı gitarı ağlatır.
    dinlerken keyif almakla garipsemek arasında gidip geliyorum. değişik gitarının değişik bir tınısı var sanki ya da o kadar zorluyoruz ki hem kalbimizi hem de kulağımızı bütün gün (bkz: popüler müzik)
    onu dinlerken büyülenmemek elde olmuyor.
    http://www.youtube.com/watch?v=yd60ni4sa9a
  • kısa hayatı boyunca yalnızca 20 şarkısı kaydedilebilmiştir. gitarı mükemmel çalabilmek için ruhunu şeytana sattığı miti (bkz: crossroad)her zaman dile getirilir . jimmy page, jimi hendrix , eric clapton gibi usta gitaristlerin en çok örnek aldığı ve etkilendiği gitarist olması göz önüne alınırsa şu an rock müziği dediğimiz olgunun mimarlarından biri olarak kabul edilmesi çok doğaldır.
    zatları blues gitarı şöyle çalar.
  • 27 yaş lanetinin ilk kurbanıdır . ondan sonra gelenlere her şekilde yol göstermiştir. sınırlı sayıdaki parçalarını sınırsız sayıda sanatçılar çalmıştır,coverlamıştır. blues'un bu amcamızla başladığı söylenmektedir.tam bir efsanedir hatta ötedir.ayrıca şeytanla anlaşma yaptığı dedikodusu süre gelmiştir 1930 lu yıllardan bu güne.şarkı isimleri de bu dedikoduyu destekler niteliktedir ; "crossroad blues" hellhound on m trail"
    tarihte geri dönme imkanım olsa göremk isteyeceğim insanlardan biridir.şu an piyasada bulunan çok am çok eski kayıtlarını dinlerken insanda nihilst , çok da siklemez bir tavır uyandırmakta rahat hissettirmektedir.
  • şeytanla bir anlaşma yaptığı doğrudur. bundan pişmanlık duyduğu için erken yaşta gitmiştir. çünkü yeteneği ile ruhunu kurtarma ihtimali vardır.
    yaptığı müziğin bugün sınıflandırılıyor olması pek çok müzik akımının kökeninde hatta en başında bulunmasından dolayı saygıdeğer müzisyen..
    gecenin ilerleyen saatlerinde sıkı bir dost ve bira eşliğinde dinlemesi en fazla keyif veren üstad.
  • dün kendisiyle ilgili çok enteresan bir haber okudum. aslında haber 5 sene öncesininmiş ama yine de çok enteresan.

    diyor ki haberde; 30lu yıllardan kalma robert johnson taş plak kayıtları günümüze aktarılırken tam olarak bilinmeyen bir sebepten (ya kazara, ya da daha güzel olduğu düşünüldüğünden) normalde olduğundan daha hızlı bir devirde aktarılmış. youtube kullanıcıları da boş durmayıp kendisinin aynı kayıtlarının olması gerektiği gibi hallerini paylaşmış. gerçekten de bilindik kayıtlar daha yavaş çalındığında ortaya çok daha doğal, muhteşem çalışmalar çıkıyor.

    haber:
    http://www.theguardian.com/…27/robert-johnson-blues

    bu şekilde yüklenmiş bir love in vain:
    https://www.youtube.com/watch?v=3yczufx6evy

    hızlı devirdeki hali:
    https://www.youtube.com/watch?v=07t3h0b93rg
  • robert johnson (8 mayıs 1911 - 16 ağustos 1938), mississippi'nin kırsal bölgelerinden hazlehurst'ta dünyaya gelmiştir. çocukluğu donemin birçok zencisinin olduğu gibi göçmen kamplarında ve çiftliklerde çalışarak geçmiştir. çocukluğunda geçirdiği bir göz rahatsızlığı sonucu bir gözü neredeyse kördür. 16 yaşındaki karısı doğum sırasında ölünce kendini tümüyle müziğe vermiştir. zamanının bir çoğunu köşeye çekilip kendi kendine gitarını tınlatarak geçirmiştir. bir gece yarısı öylesine fidanlığa gittiğinde burada şeytanla karşılaştığı ve ruhunu ona sattığı söylenir. şeytanın ise, ruhuna karşılık, gitarının akordunu değiştirip ona geri verdiği söylenir. 1990'da yapılan bir araştırmaya göre ise robert johnson'ın gitarı gerçekten de farklı bir şekilde akordluydu ve bunu asla kimseye öğretmiyor ve onu kendi başına gitar akordunu yaparken gören olmamıştı. sahneye ilk çıktığında dönemin ünlü bluescularıdan lonnie johnson'dan etkilenerek sahnede robert lonnie adını kullanmıştır.şarkılarını coverlayan ünlülerden bazıları ise; blues brothers, canned heat, cream, eric clapton, bob dylan, fleetwood mac, grateful dead, john hammond, jeff healey band, rolling stones, red hot chili peppers, elmore james, b. b. king, led zeppelin, robert lockwood, taj mahal, cassandra wilson, zz top ...

    16 ağustos 1938'de ise çalıştığı barın sahibi tarafından karısıyla yattığı için zehirlenerek öldürüldü. kayıtlı olan 27 parçası olduğu söylenir ama yakın zamanda 42 yeni parçası daha bulunmuştur.

    uğursuz yaş 27 efsanesini başlatan isimdir.
hesabın var mı? giriş yap