• alman işgalinden sonra roma, città aperta (1945), paisà (1946) ve germania, anno zero (1948) isimlerini taşıyan film üçlemesini ortaya koyarak savaşın insanlar üzerinde bıraktığı yıkımı anlatmıştır. filmlerin iyi olmasının en büyük sebebi de işgali yaşayan mekanlarda çekilmeleridir.
  • federico fellini'nin hakkında şunları söylediği kişi; "rossellini sinemayı yaşamın en doğal olgusu olarak sevmeyi öğretti bana. o benim gözümde sinemanın tek yaratıcısıdır. özgür düşünüp hareket etme ve olanaksızlıkları duygularla yenme yeteneğini ondan öğrendim." (bkz: cinema parodiso italiano)*
  • 1906-1977 yillari arasinda ya$ami$ unlu italyan yonetmen ve yapimci. ingrid bergman ile isabella rossellini'yi hayata getirmi$, ancak donemin yasalari geregi karisindan bo$anamadigi icin bu hadise kendisi icin pek de hayirli bir hareket olmami$tir.

    ancak roberto yilmami$, azmetmi$ ve bir $ekilde ingrid bergman ile sonunda evlenmi$tir.
  • yani yeni gercekcilikle kalsa iyi, ardindan gelecek yeni dalgayi da ufurmustur. oyle boyle bir put degildir. italya yolculugufilmi bazin ve godard'i ayni yerlerinden yakalamis, istiklal marsi soyletmistir. yeni dalga'nin dalgametresini de kurmustur hani. antonioni'nin kadin kuyumcusu tafralarina tafra diyenleri de bu filmi izlemeye davet ediyorum. davete gelecekler gelirken bakkaldan birkac punch rothschild kapsinlar.
  • tv filmleri döneminde çektiği rönesansta italya konulu üçlemesi muhteşem olan italyan yönetmen.
  • federico fellini nin bir dönem asistanlığını yaptığı, yanında çaylaklık dönemini geçirdiği neorealist yönetmen.bergman la beraber yaptığı filmler daha kişisel filmlerdir ve neorealist dönemi filmleri kadar beğenilmez.
  • her devrin adami olmaya en iyi ornek.(bkz: pragmatizm) once italya'ya giren almanlara ve fa$izme ovguler duzen belgeseller ve filmler yapmis (bkz: the fascist triology) (bkz: luciano sera pilota)
    (bkz: un pilota retorna)
    (bkz: l'usmo dalla croce) (bkz: man with a cross)
    ardindan hristiyan demokratlari ve komunistlerin gucunun arttigi sirada, sanki eskiden almanlari yere goge sigdiramayan kendisi degilmis gibi "yasasin komunizm, kahrolsun fasizm, kahrolsun fa$ist almanlar" temali filmler cevirmistir.
    yine de italya'nin gelmis gecmis en basarili neorealistlerinden biri olarak kabul edilir. hatta 1945'te cektigi roma,citta apperta (bkz: rome, open city) filmi, mussolini fa$izmine ilk direnen topluluk olan sinema endustrisinin `neorealizm'e gecisindeki ilk filmdir.
  • bugün doğum günü olan italyan yeni gerçekçilik akımının önemli yönetmenlerinden. tam ismi roberto gastone zeffiro rossellini'dir. babası da roma'daki ilk sinemanın kurucusuymuş. françois truffaut tarafından "fransız yeni dalgası'nın babası" olarak nitelendirilmiştir. ingrid bergman rossellini ile çalışmayı çok istemiş ve kendisine bir mektup göndermiştir:
    "sevgili bay rossellini,
    open city* ve paisan* filmlerinizi izledim ve çok beğendim. çok iyi ingilizce konuşan, almancasını unutmamış, fransızca'sı pek anlaşılır olmayan, italyanca'da sadece "ti amo"yu bilen bir isveçli oyuncuya ihtiyacınız varsa gelip sizinle bir film çekmeye hazırım."*
    hakkında yazılan bir yazı:
    roberto rossellini:yeni gerçekçiliğin babası

    edit:imla
  • rossellini'nin stromboli'si, roma citta aperta'sı ve viaggio in italia'sı duygusal açıdan en yıkıcı üç filmidir. varoluşun asıl noktasını sorgular gibi görünen savaş sonrası oluşan boşluğa atılan, toplumların acılı çığlıklarını temsil eder. modern dünyada ruhani arayış içerisindeki halk, giderek daha fazla insanlıktan çıkaran bir toplum karşısında bir amaç ve bir yer duygusu bulma ümidindedir.

    "hangi yolu seçeceğinizi bilmiyorsanız, en zor olanı seçin." – roberto rossellini
hesabın var mı? giriş yap