• jeotermal enerji ve gunes enerjisi gibi doga ile dost, alternatif enerji kaynaklarindan biri olan ruzgar enerjisinden faydalanilarak enerji ureten; ruzgar tribunlerinden olusan santraldir.

    ulkemizde kurulmus bir santralden, bozcaada ruzgar enerjisi(elektrik) santraline ait birtakim teknik verilerle santralin cazibesini ortaya koyayim isterim :
    -bozcaada ruzgar elektrik santrali, 10 bin nufusa sahip ilcenin tum elektrigini karsiliyor.
    -santraldaki uretimden artakalan enerji de canakkale'nin yuzde 5'lik enerji ihtiyacini karsiliyor.
    -ruzgar elektrik santrali, 17 adet ruzgar turbini ile, 1 yılda, 38 milyon kilovat elektrik uretiyor.
    -tribunlere yil boyunca sadece 4 teneke icerisinde 80 kilogram gres yagi masrafi yapiliyor (daha dikkat cekici hale getirme edasi ile; "4 teneke gres yagi ile bir ilcenin elektrigi uretiliyor.)
    -ruzgar enerji santrali, 30 bin kisinin elektrik ihtiyacini karsilarken, aynı enerjiyi ureten bir komur santralina gore tribun basina 82 bin agaca esdeger oksijen tasarrufu sagliyor. (bir diger ifadeyle; bozcaada ruzgar elektrik santrali, 1 milyon 400 bin agaclik bir orman alani meydana getirmis.)

    ayni sistemle calisan bir baska ruzgar enerjisi sanrali de cesme'ye bagli catalagil'da isletilmektedir. buradan edinilen test verilerine gore; ceşme-alacati-urla-karaburun'u icine alan 40 km²'lik bir alanda tepelere konacak 1.000 adet ruzgar degirmeni sayesinde gunde ortalama "1 milyon dolarlık elektrik enerjisi" elde edebilecegi belirtilmektedir.

    türkiye'deki ruzgar enerjisi kaynaklari teorik olarak türkiye'nin elektriginin tamamini karsilayabilecek yeterliliktedir. fakat ruzgar enerjisinin sisteme girisinin tutarli bir biciminde gerceklesmesini kolaylastirmak uzere gerekli altyapi tasarimlanmalidır. turkiye'nin teknik potansiyeli "83,000 mw" dir. bu, türkiye'nin biran once kullanmasi gereken onemli bir ruzgar enerjisi potansiyeli oldugunu gostermektedir.

    goruluyor ki;
    ruzgar enerjisi, maksimum kapasiteyle kullanilmaya baslanildiginda, her yil petrol icin odenen milyarlarca dolar yurt icinde kalacak netice itibari ile ulkemizin ekonomik ve siyasi cehresinde buyuk degisiklikler yapabilecek bir olgudur.
    ulkemizin icinde bulunduğu ekonomik acmaz icin onemli bir cikis kapisidir. ustelik bu santrallar icin devletin bir harcama yapmasi da gerekmemektedir. ozel sektor icin karli hale gelen ruzgar santrali yapiminin biraz tesvik edilmesi fazlasiyla yetecektir.
    (bkz: bu iste guzel para var)
  • türkiyede var mı nedir ne değildir durum diye merak edenler için :

    http://www.ruzgarenerjisibirligi.org.tr/…r06-05.pdf
  • ilk kurulum maliyeti yüksek olan ama iyi noktalara kurulması halinde yatırım maliyetini makul sürelerde çıkartan enerji santralleridir.
  • türkiye'nin yükselen değeridir. tüm büyük yatırımcılar üçer beşer lisans toplayıp yatırımlara başladılar. 3-5 sene içerisinde tüm tepelerde kocaman pervaneler görmeye hazır olun.
  • res diye kısaltılır. diğerleri de pek farklı değil. res, hes(hidro) ve jes(jeotermal)
  • türkiye'nin 2008 yılında enerji tüketimi 198gwh iken, bu yıl rüzgar santrallerinden sadece 1329mwh enerjiyi elde etmesi, içler dışlar çarpımı yaptığımızda bu enerji kaynağının geleceği hakkında pek de umut vadetmemektedir. bu sayı ile avrupa ülkeleri arasında 11. uluşumuz da pek sevindirici değil.
  • çok estetik yapılar bunlar. mis gibi pervaneler var sıra sıra.
hesabın var mı? giriş yap