• şimdi karşıma çıktı; foucault da almış bu izni. 1971'den öldüğü tarih olan 1984'e kadar aralıksız çalıştığı college de france'dan sadece 1977'deki sabbatical leave için ayrılmış.
  • mayıs birden bu yana içinde olduğum şeydir.

    aynı kurumda yedi yıl çalışma sonrası elde edilen üç ay ücretli izin, gelişme, donanma, yenilenme molası.

    buna bir de yıllık iznimi ekledim. 1 mayıs - 5 eylül

    böyle bir ülke için mucize gibi bi' şeydir.

    çok da güzeldir, pek de güzeldir.
  • (bkz: sabbatical)

    kisi bir yillik ucretli izne ayrilir. genellikle akademik ortamlarda gorulur. akademisyen bu bir yillik sureyi cogunlukla baska bir arastirma ortaminda degerlendirmeyi secer (simdiye kadar "hanimi cocuklari aldim, safariye goturdum azizim" diyeni gormedim, sanindan degil herhalde akademik kimligin), bilim insani kimligini gelistirir.
  • genelde 2 aydan 1 seneye kadar süren, *iş garantisinin korunduğu bir kafa izni olarak tanımlayabiliriz. ya da daha karamsar bakmak isterseniz efendinizin, sizi uzun yıllar süren hizmetleriniz karşılığında, belirli bir süre boyunca özgür bırakması, dönünce de tekrar köle olarak işe alacağını garanti etmesi diyebilirsiniz.

    sınırları ülkeden ülkeye, şirketten şirkte, kişiden kişiye değişiyor. genelde üzerinde düşünülmesi gereken değişkenler şöyle:

    - ücret politikası: bazı şirketler ücretli, bazıları ücretsiz sabbatical imkanı tanıyor. limitli ücretli sabbatical da mümkün. bazı şirketler de sabbatical öncesi sizden ek mesai istiyor, o mesai ücretinin ödemesini sabbatical esnasında size yapıyor.

    - süre politikası: kimisi 6 ay, kimisi 1 sene veriyor. bunun sınırını ücret politikası da etkiliyor.

    - amaç: kafa izninin çeştili amaçları var: kariyerin bir alanı için ek çalışma/araştırma yapmak, dil öğrenmek, gönüllü çalışmak, seyahat vs. yalnızca bazıları için şirketlerin onayı, bazı alanlar için ise teşvik bile olabiliyor.

    - sıklık ve min çalışma süresi: hangi sıklıkta insanlar böyle bir kafa izni alabileceği ayrı bir konu. bazı şirketler 6 senede bir bu hakkı veriyor çalışanına.

    - sabbatical sonrası: burada şirket sizin iş garantinizi hangi şartlar altında koruyacak onu kararlaştırıyorsunuz.

    - ihbar süresi ve başvuru: şirketin böyle bir politikası varsa bir başvuru süresi de olacaktır. aynı şekilde bir ihbar süresi de oluyor. pozisyonunuza göre 6 ay önceden haber vermeniz gerekebilir.

    - özel şartlar: sabbatical boyunca şirkete karşı bazı yükümlülükleriniz olabilir. misal haftada 1 gün toplantıya katılmak, aylık bazı işleri üstlenmek gibi.

    2 senelik, hiç özel şartı olmayan, dönünce de önceden anlaştığım bir pozisyonda tekrar çalışma imkanı sunan bir sabbatical var hayalimde.
  • yurt disindaki firmalarda bu hakkini kullananlara cokca rastlanilan ilgincliktir. kisi 3 yada 5 yil kesintisiz calistiktan sonra, max 3 ay ucretsiz tatile gider ve hic bir hakkini kaybetmeden dondugunde isine devam eder. bir arkadas asya turu yapti, bir digeri amerika turu, bir taneside avustralya-yeni zellanda civarina vurdu kendini.
  • kariyer molası olarak da adlandırılan 'sabbatical leave'in en basit tanımı kişinin yenilenmek amacıyla iş hayatına molası vermesidir. sabatical adı, musevilik’teki şabat gününden gelmektedir. (cuma günü güneşin batışıyla başlayıp, cumartesi gün batımında biten bu günde değil çalışmak herhangi bir şey bile yapmak günah sayılmaktadır.)

    aslında daha çok akademisyenlikte yaygın olan kariyer molası (yedinci yıl izni uygulaması) önemli bir motivasyon aracı olduğu için, birçok uluslararası şirket tarafından benimsenmiş durumdadır. fakat türkiye için hâlâ çok yeni bir kavramdır. ve pek çok şirketin kariyer molasından haberi bile yoktur. bu yüzden böyle bir molaya ihtiyaç duyan çalışanlar mola verebilmek adına maalesef işlerinden ayrılmayı göze alabilmektedir.
  • ülkemizde nadir de olsa bazı şirketlerin sağladığı izin türü, çok yaygın olmadığını zaten bu başlıktaki entry sayısından görebiliriz.

    aslında en basitinden 1 aylık ücretli kafa iznidir. sağlıklı bir iş ortamı ve sağlıklı bir çalışan için çalışanların her 3 senede bir yapması lazım bence. genelde o şirkette çalışan kişilere 5 senede 1 verilir.

    iş değiştiren çalışanlar anca birikimleri varsa kendileri yapabilir, malum hayat şartları kira fatura filan.
  • geçenlerde aragaz programında kadir çöpdemir'den duydum bu kavramı. resmen olmasa da fiilen türkiye'de bunu yapabilecek tek çalışan zümresi devlet memurlarıdır. istifa et, 6 ay sonra geri dön. o arada varsa birikmişin, kafa mı dinliyorsun dünyayı mı geziyorsun ne yapacaksan yap. ha bu olay devlet memurları için ihtiyaç mı? tartışılır.
    sonuçta bunun adı "kariyer molası", yani bunu yapmanın esprisi şu: yoğun bir çalışma neticesinde bilhassa zihnen yenilenmek için zaman ayırıyorsun kendine.

    not: devlet memurlarına bok attığım yok, onlar başımızın ve bürokrasimizin tacı(!)
    not2: hiç kpss'ye girmedim.
  • yahudilikteki sabbath (şabat) gününden gelmektedir bu isim.
    (bkz: #2156779)
hesabın var mı? giriş yap