• sabraj diye okunur.
    napoleon bonaparte icadıdır. sebebi ise onun “şampanya zafer kazananların içkisi olsun” demiş olması ve bir zaferinden sonra bu şekilde açmasıdır.
  • şampanyayı kılıç veyahut benzeri araçlar ile açma sanatıdır. yanlış duymadınız sanat dedim. öyle her eline şampanyayı, kılıcı alan açamaz. mındar eder canım şampanyayı, köpüklü şarabın konumuzla alakası yoktur. (bkz: champagne)
  • köpüklü şarap açmanın en havalı yöntemi hiç şüphe yok ki "sabrage" yapmaktır. izleyenlere şahane bir gösteri sunan bu yöntemi, şarap tadımlarına başlarken kullanmak ortamı hareketlendirir.

    ünlenmesi, genellikle napolyon'un ordusundaki süvarilere veya şampanya dünyasının ünlü siması dul madame clicquot'ya atfedilen sabrage yöntemi, en basit ifadesiyle bir kılıcın (veya nesnenin diyelim) köpüklü şarap şişesinin üzerinden hareket ettirilerek boyun kısmının kopartılmasına verilen isim. içerisindeki yüksek basınç nedeniyle dışarıdan gelen darbe köpüklü şarabın boyun kısmının koparak uçmasına neden oluyor.

    bunu evde/bahçede denemek isteyenler için formülü verelim:

    1) mutlaka klasik/geleneksel yöntemle üretilen ve ikinci fermantasyonunu şişede tamamlayan köpüklü şaraplar kullanmalı çünkü bunların içerisindeki basınç daha yüksektir. (mesela vinkara'nın yaşasın'ını olabilir.)

    2) şişenin özellikle boyun kısmı iyice soğutulmalı.

    3) şişe önceden katiyen sallanmamalı. (şakacı arkadaşlara dikkat!)

    4) şişe ele alındıktan sonra ağız kısmı insanlara tutulmamalı, mantarın fırlama ihtimali göz önüne alınarak şişe ağzı tehlike arz etmeyen bir yere doğrultulmalı.

    5) mantarın üzerindeki folyo çıkarılmalı, tel kısmı gevşetilmeli.

    6) şişe incelenerek camın birleşme noktası bulunmalı ve kılıç bu birleşme çizgisinden yürütülerek boynuna kadar tek bir hamlede götürülmeli.

    sonrasında şişenin boynunun aniden uçmasını umuyoruz. bazen hamleyi birkaç defa tekrarlamak gerekebilir; olasılık dahilindedir. ancak bu işlemleri yaparken dikkat elden bırakılmamalı yoksa "sabrage failure" videolarına konu olmak işten bile değil.
hesabın var mı? giriş yap