• ben bu sözleşmeyi anlamıyorum ve bunu söylerken çok ciddiyim. bilen hukukçu meslektaşlarım cevaplandırırsa çok memnun olurum. zira sosyal medyada gördüğümüz "sözleşme şartıyla" sahiplendirme ilanlarının dili inanılmaz bir hale geldi, demek ki bu sözleşme çatır çatır yapılıyor ama nasıl yapılıyor ki yani bunun hukuki karşılığı nedir?

    şimdi burada amaç ne, hayvanın yaşam hakkının korunması ve doğru düzgün muamele görmesi. tamam bunda mutabıkız.

    fakat burada bir mülkiyet devri mi var, haytap'ın sitesinde olduğu gibi bir ödünç ilişkisi mi var, bunların hukuki sonuçlarının farklı olduğunun farkında mıyız, mülkiyetimizde olmayan bir şeyi sahiplendirebilir miyiz, ödünç verdiğimiz bir şeyin mülkiyet sorumluluğun tamamen başkasına yıkabilir miyiz, allah peygamber ve ulu manitu aşkına biri bana bunları anlatsın.

    diyelim ben bir hayvan sahiplenmek istiyorum ve sözleşme yapmaya da razıyım.

    - mesela bir sokak hayvanıysa bu, benden sözleşme talep eden kişi hayvanın sahibi mi ki bana hangi hakkını devrediyor?
    - diyelim "sokakta ben buldum benimdir" dedi. tamam senin olsun. çipini taktırdın mı, aşılarını yaptırdın mı, hayvan sahibi olmaktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdin mi ki sen bu hayvanın sahibiyim diyorsun? ne bileyim bunu ben?
    - diyelim hayvan gerçekten senin. çipi var karnesi var. e ama mülkiyet devri öyle bir şey değil ki, "bakamazsan geri alırım" diye bir şey olmaz ki mülkiyette? kaldı ki belki olur olmaz müdahale eden ve hatta belki rahatsızlık veren birisin?
    - hadi geri alma demedin cezai şart koydun. yani devrettiğin kişi hayvana iyi bakmazsa ceza mahiyetinde sana ödeme yapacak. burada da hem sözleşmeye aykırılığın ispatı nasıl olacak hem de devrettiğin şeyin iyi kullanılmaması (bu olayda devrettiğin hayvana iyi davranılmaması) gerçekten bir cezai şart doğurur mu? emin değiim ama pek sanmıyorum.
    - tamam adına sahiplendirme demeyelim ödünç diyelim. o zaman hem hayvanın bakımından hem de üçüncü kişilere verdiği zarardan sen de benimle sorumlu kalıyorsun yalnız, farkında mıyız bunun?

    eee, yani, noldu şimdi?
  • eskişehir'de mahkemenin sahipli kedisine işkence ederek öldüren kişi için verdiği örnek karardan sonra yasal olarak geçerliliği bulunan sözleşmedir. (en azından başka bir kaç olayda bu sözleşme mahkemeye sunulduğunda kabul görmüştür)

    (bkz: can aksoy)

    sahiplendirme yaparken lütfen bu sözleşmeyi kullanın. hem olası üreticileri, sadece heves için alanları elersiniz hem de hayvana bir şey olduğunda yasal olarak takip edebilirsiniz. köpek yazısı çıkartılıp kediler için de kullanılabilir.

    örnek sözleşme
  • köpek sahiplendirme ilanlarına bakarken karşılaştığım sözleşme. hukuki yanını bilmiyorum umrumda da değil açıkçası ama kusura bakmayın da böyle bir şeyi imzalayacağıma hiç sahiplenmem o hayvanı buyursun kendi baksın.

    hayvanlar sizin malınız değil. bakabiliyorsanız bakarsınız bakamıyorsanız da bakacak birine verirsiniz. verdiğiniz kişi iyi bakmadıysa vicdan azabını çekebilirsiniz bu olağan bir durum. fakat kimse kedinizi köpeğinizi sahiplendi diye sizi hayatına almak, size karşı da sorumlu olmak zorunda değil.

    art niyetli insanlar var evet. hayvan mutlu ve huzurlu olsun istiyorsunuz evet ama kimse sizi evine almak, size düzenli fotoğraf yollamak, bildirim yapmak, ölen köpeğinin üzüntüsünü yaşıyorken sizin için otopsi yaptırıp size iyi niyet sunmak zorunda değil.

    ilana yazmış diyor ki arada bir gelip göreceğim. bir kere sen kimsin? hep siz iyisiniz ama diğer insanlar mı kötü? sözleşmeye de yazmışlar sahiplendiremez diye. e senin yaptığın ne? sen de sahiplendin. ömürlüktü hani? ay benim yerim daraldı diye sahiplendirme ilanları var. yerimiz daraldı artık bakamayacağız o yüzden sahiplendiriyoruz diyor ama sen ölene kadar bakmak için sözleşme imzalayacaksın diyor, acaba onun da yeri daralır mı demiyor.

    odama dolan karıncaları bile incitmemek için kırk türlü takla atan insanım, senelerdir düzen oturtamadığım için yarın öbür gün vermem gerekir mi endişesiyle çok istesem de sahiplenmedim, 3 sene baktı şimdi vazgeçiyor diye bana imzalatacağı kağıda bak.. asabım bozuldu ilanlara baktıkça. ne kadar rahatsız edici bir yaklaşım.
  • üstteki entry'ye harfiyen katıldığım, beni ilk gördüğüm anda vurulduğum bir kediyi sahiplenmekten vazgeçiren saçmalık. bir kere hayvan beslemeye başladığınızda onu ailenizin bir üyesi, bir parçanız gibi hissetmeye başlıyorsunuz. böyle bi aidiyet hissi doğduktan sonra 3. bir şahsın sizin ailenizin o üyesi üzerinde sürekli bir hak iddia etmesi, sürekli kendinizi ispat çabası içinde olmanız o hissi ortadan kaldırır. sanki o 3. şahsa aitmiş de ben elimde emanet olarak bulunduruyormuşum gibi. bu bi eşya değil ki? hatta bana kalırsa savunulan değerle tamamen ters düşen bir tutum. hayvana karşı şiddetin önlenmesi ve cezalandırılabilmesi hepimizin arzusu. ama çözüm asla bu değil.
  • sahiplendireceğim iki kedi için örneğini aradığım sözleşme türü. bir de daha önce sözleşme ile hayvan sahiplenen/sahiplendiren suser'lardan uygulama ile ilgili tecrübelerini paylaşmalarını rica ediyorum.
  • sahiplendirmek uzere oldugum yavruda yapmak istedigim sozlesme. o kadar kotu insanlara denk geldim ki kime guvenecegimi sasirdim, daha once yapmis, ise yaradigini gormus kisiler varsa tecrubelerini paylasabilir mi ?
  • --- spoiler ---
    sözleşmeyi “sahiplendirme” olarak yaparsanız , hayvanın mülkiyetini devrediyor ve bir çok haktan aslında feragat ediyorsunuz. sonradan da sahiplenen kişide sorunlar başladığında , bir çok hakkı hukuken ileri süremiyorsunuz. bu sorunları aşmak için , hayvanın zilyetliğini devredip mülkiyetin halen sizde kaldığı bir sözleşme kaleme aldım. yani metin içinde hiçbir şekilde hayvan sahiplendirme yapmıyorsunuz aslında.
    spoiler
    https://shar.es/ammral
  • insan yavrularına da uygulanmalı.
  • bir kişinin veya bir şeyin başka bir kişi veya şeyi sahiplenirken uyması gereken kuralların barındığı veya yazılmadan barındığının varsayıldığı belge veya söz vermeyi gerektiren durum.

    (bkz: evlilik cüzdanı)
    (bkz: kimlik)
    (bkz: pasaport)
hesabın var mı? giriş yap