• tarihimizde ilk defa kadın-erkek bir arada şarlo idama mahkum filmi izledi, bir devrimdi.

    mustafa kemal atatürk eşi latife'yle sinemaya gitti, hiç kadın göremeyince yaverine salondakilerin yarısını dışarı çıkarmasını söyledi ve dışarıda kendisini karşılamaya gelen kadınları sinema izlemesi için davet edildi.
  • 1923 yılında, ankara sineması'nda türkiye'de kadınların ilk defa erkeklerle bir arada izledikleri filmdir ki buna da o an sinemada bulunan mustafa kemal atatürk ön ayak olmuştur. müthiş.

    ve hikayesi:

    sinema işletmecisi cemil filmer, mustafa kemal atatürk’ü uşakizade köşkü'nde ziyaret edip; kendisini film izlemek üzere işletmesini yaptığı ankara sineması’na (bkz: imren sineması) davet eder.

    davet kabul edilince, cemil filmer sinemaya dönüp, atatürk’ün film seyredeceği locayı donatır.

    haber izmir’e tez yayılır, atatürk’ün sinemaya geleceğini duyan halk kadınlı erkekli sinemanın önüne gelir. bundan sonrasını cemil filmer’in anılarından okuyalım:

    "ankara sineması ikiçeşmelik’te yokuşun başında idi. o yokuş hınca hınç dolmuştu. araba geldiği zaman bağırışmalar, alkışlar göklere yükseldi, atatürk’e coşkun gösteri yapıyorlardı. öyle bir coşku, öyle bir heyecan vardı ki anlatmak imkansız. kadın erkek gaziyi görmek için birbirlerini iteliyor, göz yaşları, alkışlar, haykırmalar birbirine karışıyordu.

    doğru hazırladığımız locaya gittik. daha sonra alt salondaki seyircilere baktı, hepsi erkekti.

    döndü ve ”niçin aralarında kadın yok?” dedi.

    ben: ''paşam sadece salı günleri, yalnız kadınlara bir matine yapıyoruz'', dedim. ''başka günler yasak''

    bunu duyunca yaverine: “muzaffer aşağıya in ve kadınları içeriye al dedi”.

    yaver gitti ve bir süre sonra sinemanın içi tıka basa kadın doldu. `türkiye’de ilk olarak orada ankara sineması’nda kadınlar ve erkekler atatürk’le bir arada film seyrettiler`.

    kadınlar kendisine dönüp, çılgınca alkışlamaya başlamışlardı. o gün çok heyecanlı coşkulu bir gün olmuştu. film gösterisi bittikten sonra yine aynı coşkun tezahürat arasında ankara sineması’ndan çıkarak arabalarına bindiler ve ayrıldılar."

    her gün önünden geçen on binlerce izmirli spotçu dükkanının aslında bir sinema olduğunu, 94 yıl önce atatürk’ün “şarlo idama mahkûm” filmini bu sinemada kadın erkek birlikte izlediklerini bilmezler.

    aslında ankara sineması, türk kadınının modernleşme ve özgürleşmesi adımının atıldığı sinemadır. ankara sineması’nın dış cephe duvarını düzenleyip büyük harflerle yukarıdaki tarihsel olayın özeti yazılıp resmedilse sanırım anlamlı olur. antik dönemden günümüze kullanılan tarihi eşref paşa caddesi’nde adı ve hatırası unutulmuş ankara sineması’ndan merhaba..''

    kaynak: orhan beşikçi
  • muhtemelen orijinal adı 1917 yılında çekilen “the adventurer“ olan film.
  • bu filmin tarihi 1930'lar olmali. orjinal ismi acaba nedir?
hesabın var mı? giriş yap