• trakya'ya özel bir çeşit ızgara et. parça et satır ile defalarca vurularak hafif kıyma kıvamına getirilir. sonra da pişirilir. basit gibi duran bu işleme rağmen lezzeti bambaşka bir şey olur. tadını alan eksikliğini hiseder, satır et için kıvranır olur. özellikle mandıra yoğurdu ile birlikte, rakı yanında, şarap eşliğinde mükemmel gider.
  • keşan'a ait yöresel bir yiyecek.
  • satır kıyma olarak da bilinir. kivamindan dolayi degisik sekiller verilebilir ama normalde, bir tabak buyuklugunde, yuvarlak ve de ince olur. pinar satır köfte adiyla satilan urunle ise pek bir benzerligi yoktur.

    ilk olarak yapildigi yer enez'in kucukevren köyündeki enver usta lokantasidir.
  • bu aralarda beyoğlu hamam'da 5,5 ytl satılan dünyanın en güzel köftemsi yiyeceği. tarkya'da yenilmesi daha bir tercih edilesidir. ( henüz beyoglu hamam'da tatmış değilim)
  • satır etteki yağ oranı oldukça önemlidir. eğer hayvanın yaşı geçmiş, yağlı bölgesinden bir parçadan alınmış yada ustalıkla satırlanıp, pişirilmemişse ağır gelebilir. ağızda yağ tortusu bırakabilir. iyi yapılmış satır et yağ tadı bırakmaz. bıçakla çaba harcanmadan kesilmeli, ağızda hemen dağılmalı ama tabakta bütün olarak durmalıdır. keşan'nın yenimuhacır köyünde çoğunlukla iyi yapılır ve fiyat olarak son derece uygundur. eğer bir yerde oturup yemeğe vaktiniz yoksa artık merkezdeki kasapların çoğunda satılıyor.
  • gelenektir, dildeki tad alma reseptörlerini acı ve baharatlı yiyerek yakmış insanlara satır et yerken "afiyet olsun" yerine "geçmiş olsun" denir.

    türkiye'deki acılı/baharatlı kebapları ben hintlilere yedirdiğimde "acılı" demiyorum ki dalgaya sarmasınlar, adamlar masadaki zehir biberleri bile hap gibi yutuyorlar zira.. deli bal yedireyim ben adilere bak şimdi aklıma geldi, neyse.

    hani oradan bi orantı kurarsın diye şeyettim*.
  • mükemmel bir tat.

    trakyanın yeşili ve keşanın göleti eşliğinde denemek için; (bkz: çamlıbel restoran satır et)
  • keşan ve malkara civarında muhtelif yerlerde yedikten sonra, en lezzetlisinin çamlıbel restoran satır et'te bulunduğunu söyleyebilirim. bana kalırsa satır et trakya mutfağı'nın yüz akı, başyapıtı. bunu yerken yanında rakı dahi içmiyorum, o derece.
  • öz-en et lokantasında yemediyseniz satır et yedim demeyin.. keşandan malkaraya giderken 1km sonra sağ tarafta yeni muhacir köyü kalır.. yolda tabelayı takip etmeniz yeterli.. 2km kadar köyün içine doğru devam ediniz.. ve oradaki lokantayı görünce şaşkınlığınızı gizlemeye çalışmayın.. üst kat aile yeri , alt kat single yeridir.. satır et , salata ve yoğurdunuzu söyleyin.. yemeğiniz bitince tatlı yemeden gitmeyin.. üzeri dondurmalı peynir tatlısı..

    not : 3 ay önce gittim önce.. annem ve babamı götürdüm.. adamlara dedik ki izmirden geliyoruz sırf bunun için - ki hakkaten doğruydu - olabilir abi dediler , almanyadan bile geliyorlar.. kazımadılar fazla ama kötü niyetli değillerdi..

    izmirliyim , böyle et yemedim.. samsuna kadar türkiyenin heryerine gittim.. böyle bir tat yok.. on üzerinden on..
  • keşan'a giderseniz mutlaka tatmanız gereken bir lezzet. çok kuru olmamalı. biraz yağlı ve ıslak olmalı. böyle bir yiyecek yok. sadece trakya'da değil diğer bölgeler de taşınmalı..
hesabın var mı? giriş yap