• nikolai rimsky korssakoff'un super bi eseri. balesi de var
  • nicolai rimsky-korsakof'un 1001 gece masalları için bestelediği tüm zamanların en iyi senfonik suite'lerinden birisi... toplam 4 bölümden oluşur; ünlü olan 2. bölümü aynı zamanda baris manco tarafından üzerine ingilizce söz yazılarak yorumlanmıştır...
  • korsakov eseri bir restaurantta yazmaya baslamistir. aniden aklina gelen notalari garsondan istedigi onlarca pecetenin uzerine yazmistir.**
  • ikici bolumunun ilk uc dakkasi nedense bana "evet, allah var" dedirten senfonik suit.
  • rimsky korsakov'un minik bir rus genciyken aile gelenegi olan denizcilige baslamasi, ve bunun uzerine almaz isimli rus gemisiyle dunyayi gezerken, ortadogu tinilarindan cok etkilenmesiyle ortaya cikmis, binbir gece masallari etkilesimli muthi$ senfonik suit. takdir edilmelidir rimsky korsakov bu yapitindan dolayi, cunku dogu ezgilerini klasik muzikle birlestirmis, batili'nin pek yabanci oldugu guzelim ortadogu tinilarini neyden yoksun oldugunu bilmeyen batililara tanitmistir. bu yuzden buyuleyicidir scheherazade, sevilesidir, aksam mum isiginda calinasidir.
  • rimsky korsakov'un bu orkestra süiti (1888) su dört bölümden olusur:

    1. deniz ve sinbad'in gemisi
    2. prens kalender'in hikayesi
    3. genc prens ve genc prenses
    4. bagdat'ta festival; deniz; kayaliklara vuran gemi

    korsakov sunlari yazmistir otobiyografisinde bu eseri hakkinda:

    "sehrazat'in bestelenisi esnasinda bana yol gösteren program, binbir gece masallarina ait tek, ayrik sahnelerden veya resimlerden sekillenmisti ve bu sahneler süitin her dört bölümü arasinda dagitilmisti: deniz ve sinbad'in gemisi, prens kalender'in fantastik öyküsü, prens ve prenses, bagdat'ta kutlama, kayaliklara vuran gemi. bu resimler birinci, ücüncü ve dördüncü bölümlerin giris*leriyle ve ücüncü bölümün intermezzosuyla birlesirler- keman solo icin yazilmis bu kisa bölümler*, sehrazat'la ve onun o harika masallari sultana anlatis tarziyla iliskilidir.

    süitimde, sürekli olarak birbirlerine ve belirli bir siirsel fikre veya kavrama bagli leitmotifleri aramaniz bosunadir. farzedilen* leitmotifler, saf müziksel fikirler veya senfonik motiflerden baska bir sey degillerdir. bu motifler, ya birbirlerini takip ederek ya da birbirlerinin icine ilmiklenerek, her dört bölümün icinde de ilerlerler; ancak duyulduklari her bir defa, farkli gücleri veya ruh hallerini ifade ederler ve her defasinda farkli düsüncelere, olaylara ve görüntülere tekabül ederler. niyetim, müziksel malzemenin tamamiyla serbestce islendigi dört bölümlük bir orkestra süiti bestelemekti; süit, bir yandan kendi icinde tutarli olmaliydi cünkü ortak temalari ve motifleri isliyordu, diger yandan da oryantal karakterli masallarin birbirlerini takip eden kaleydoskopik görüntülerini sunmaliydi."
  • eserin buyusunde dogu ezgilerini tamamlayan icli fagotun payi buyuktur. bir forte bir piyano olan muzik, suiti bir diyalog haline cevirir ve usta bir yazarin anlatimi gibi insani surukler: mesela gemi firtinaya kapildiginda sert melodiler duyulur, scheherazade prense masal anlatirken sesi yumusakken prensin cikislari gurultulu ve kabadir. boylece insan uzerinde bir film izliyormus veya kitap okuyormus etkisi yaratir.
  • john mauceri yönetimindeki londra senfoni orkestrası eşliğinde, 1987 yılında piyasaya sürülen muhteşem rimsky korsakov çalışması.

    tam ismi scheherazade - symphonic suite op.35 (rimsky korsakov and london symphony orchestra conducted by john mauceri)

    albüm içindeki parçalar sırasıyla :

    1- the sea and sinbad's ship
    2- the kalendar prince
    3- the young prince and the young princess
    4- festival at baghdad
  • bagdat'ta festival bölümünün kemanların önderliğindeki allegro molto temposunda insanın içini sevinç ve çoşku temaları ile ürperttiği, korsakov'un senfonik suiti. aynı zamanda bağdat'ta festival ilk üç bölümün temalarının düğümlendiği ve bir sonuca bağlandığı bölümdür. yaylıların ve üflemeli çalgıların temposu nefes kesicidir.

    öte yandan benim favorim olan prens kalender'in hikayesi bölümü ise tüm suitin en hüzünlü ve melankolik temalarından şehrazat (story teller) temasını içermektedir. bu temada insanın içini acıtan keman solosuna tüm saflığı ile harp eşlik etmektedir.
  • 22 haziran 2006 tekfen flarmoni orkestrasınca mirzayev ve rossini eserleriyle beraber hayatla bulusturulacak muhtesem rimsky korsakov senfonisi.
hesabın var mı? giriş yap