• bir filmde konuşmanın bulunmadığı sahnelerde görme engelliler için mekânın, kişilerin ve sessiz gelişen olayların betimlenerek anlatılması anlamına geliyor.
    24 kasım günü boğaziçi üniversitesi bts'de sesli betimleme çalışması yapılan umut aral'ın çarpışma isimli filminin galası düzenlenecek.
  • halen türk televizyonları için zorunluluk hali getirilmeyen ve mutlaka zorunlu tutulması gereken anlatma tekniği. şu aralar sadece altyazıya getirildi. umarız ilerleyen vadede işaret dili ve sesli betimlemeyi de zorunlu tutarlar. bir de aşamalı olarak geçme planlarında yüzdeler çok az tutulmuş. daha yüksek ve sene olarak da daha az bir zaman tutulmalıydı.
  • bir çok tv kanalında yerli dizilerin betimlemesi yapılmakta şu an. kurtlar vadisi pusu, arka sokaklar gibi diziler. ben bilmem eşim bilir gibi show programları. ayrıca zaman ve imkanlar ölçüsündede eski ve yeni filmlerin betimlemesi yapılıyor.sesli betimleme derneği
  • bu konu hakkında trt çok güzel bir belgesel hazırlamış. ne güzel insanlar var diye düşündürdü bana. sesim ve diksiyonum düzgün olsa ben de katkıda bulunmak isterdim.

    http://www.trt.net.tr/…280-9093-422ebfbcf17c&tur=tv
  • sesli betimleme sayesinde görmeyen birinin nasıl film izlediğini deneyimlemiş oluyorsunuz. yıllar önce ankara'da düzenlenen ikinci engelsiz filmler festivali'nde guguk kuşu adlı filmi, üstelik de ulucanlar cezaevi sinema salonu'nda sesli betimleme ile izlemiş ve de çok etkilenmiştim. zira karakterler arasındaki diyaloglara ilaveten, sessiz gelişen olaylar, bakışlar, nesneler gibi görünür olsa da sesi olmayana ses veriyor sessiz betimleme/audio description. kısaltması ise ad)))

    örnek-1, örnek-2
  • ayrıntılı altyazı ile karıştırılmaması gereken bir şey.

    rtük, şu şekilde tanımlıyor;

    programlarda, diyaloglar haricindeki bölümleri dolduran bir dış sesin, olayın geçtiği mekânı, zamanı, karakterleri, sessiz gelişen olayları ve benzerini betimleyerek, görünüm ve duyguları anlatmasından oluşan bir çeviri türü.

    örnek video

    11 ekim 2019 tarihli resmi gazete'de yayınlanarak, televizyonlarda sesli betimlemeli yayınlar, zorunlu hale getirildi fakat uygulayanı daha görmedim.
hesabın var mı? giriş yap