• bernad cornwell isimli yazarın ünlü bir kitap dizisi. napolyon savaşlarını anlatır.
    ayrıca (bkz: the warlord chronicles)
  • arthur wellesley ile beraber hindistandan waterloo'ya kadar çarpışan ve erlikten yüzbaşılığa yükselen bir kariyer askeridir richard sharpe. hindistanda tippu sahib ile yapılan savaşlarda piyade erliğinden assubaylığa terfi eder, arthur wellesley'in hayatını da kurtarır. buradan sonra ingiltereye dönerken bindiği savaş gemisi ile beraber trafalgar savaşına tanık olur. ingiliterede hafif piyade birliğine atanır ve ispanyaya gider. hemen tüm çarpışmalara katılır bu arada rütbeleri de artar. 1815 yılında waterloo savaşına da katılır ve yüzbaşı olarak emekli olur. ancak görevi bitmemiştir: sainte helene adasına casusluk göreviyle yollanır ve nihayet burada en büyük düşmanıyla tanışır. bu görevini de tamamlayınca izini kaybettirir. metresiyle beraber fransada bir villaya yerleştiği söylenmektedir.

    richard sharpe tam bir orospu çocuğudur. küfür olarak değil gerçekten, annesi fahişedir ve babası belli değildir, yaşını bile tam olarak bilmez. pislik herifin tekidir. yağmacı, kumarbaz ve alkoliktir ancak kadınlara karşı her nasılsa tam bir centilmen gibi davranır. bir de kadim dostu irlandalı çavuş harper vardır. sharpe'ın bir diğer özelliği de arkadaşları centilmenlerin silahı olarak görülen eğri hafif piyade kılıcı kullanırken kendisinin hindistanda savaş alanından yağmaladığı bir düz ağır süvari kılıcı kullanmasıdır. zaten aristokrat kökenli diğer subaylar tarafından sürekli dışlanır o da gider hayatını eratıyla beraber geçirir. gelmiş geçmiş en renkli kurgu kişilerden biri olduğu söylenebilir. bernard cornwell sharpe maceralarını anlatan tam yirmi kitap yazmıştır. ayrıca 1992-97 yılları arasında dizisi de çekilmiş sharpe rolünü de sean bean oynamıştır. dizinin bazı bölümleri antalyada çekilmiş türk figüranlar da fransızlar olarak yerlerini almışlardır. bu yıl içinde de sharpe'ın hindistan maceralarını anlatan yeni bölümler başlayacaktır.
  • (bkz: lee sharpe)
  • waterloo savaşını anlatan dizi.

    95 yılında adapazarı ve silifke 'de çekilmişti.
  • sadece son bolumu waterloo savasini anlatan mini series. her bolumu 100 dk civarindadir. dizideki sharpe'in hikayesi bernard cornwell romanlarindakinden daha farklidir her uyarlamada oldugu gibi. ancak guzel izlemeye deger bir dizidir. dizide sharpe'in hikayesi arthur wellesley'i kurtarmasindan itibaren baslar ve macerali yukselisini anlatir. dvd'si mevcuttur ayrica alternatif kaynaklardan da bulunabilir.
  • serinin kitaplari :

    sharpe's tiger
    sharpe's triumph
    sharpe's fortress
    sharpe's trafalgar
    sharpe's prey
    sharpe's rifles
    sharpe's havoc
    sharpe's eagle
    sharpe's gold
    sharpe's escape
    sharpe's fury
    sharpe's battle
    sharpe's company
    sharpe's sword
    sharpe's skirmish
    sharpe's enemy
    sharpe's honour
    sharpe's regiment
    sharpe's christmas
    sharpe's siege
    sharpe's revenge
    sharpe's waterloo
    sharpe's ransom
    sharpe's devil
    sharpe's assassin

    tv filmi olarak cekilenler

    sharpe's rifles
    sharpe's eagle
    sharpe's gold
    sharpe's battle
    sharpe's company
    sharpe's sword
    sharpe's enemy
    sharpe's honour
    sharpe's regiment
    sharpe's siege
    sharpe's revenge
    sharpe's waterloo
    sharpe's challenge; bu yeni cekilen film bir nevi bitirme/devam/oncekilerden rant yeme denemesidir. filmde favori karakterler mantiken olamayacaklari halde yer almaktadirlar.
  • askerliğimi waterloo'da yapmış kadar olmama sebebiyet veren kahramandır. allah onun belasını versin.

    mini dizisine de "bölümü 100 dakikadan 12 bölüm dizinin neresi mini allahsızlaaarrr!" diye öfke kusmak isterim ayrıca.
  • sharpe'in tv filmleri gercekten de hic fena degil. ben kitaplari okumadan once izlemistim. ilk film mesela sharpe'in arthur wellesley'i kurtarisi ile basliyor. ancak kitaplari okumaya basladigimdan beri goruyorum ki filmler bu muhtesem kitaplarin ancak onda birini yansitiyor. yani sharpe's rifles'da ki bu kurtarma sahnesine bakiyorum, bir de sharpe's triumph (kitap) dakine bakiyorum, arada korkunc bir fark var. filmde soyle bir ustun koru gecen bu sahne kitapta oyle bir detayli anlatilmis ki onumdeki pizza'nin nasil bittigini anlamadim bile. tabii ki kitaptaki kadar detay beklenemez ama filmlerdeki anlatimlar kitaplara gore cok cok zayif. vaktiniz varsa yavas yavas bu kitaplari okuyun.

    bir not daha, yine sharpe's triumph'dan bahsederek; bu kitapta battle of assaye anlatiliyor, hem de tum detaylari ile, tarihi gerceklere de uygun olarak. kurgu olarak sadece sharpe'ın yaşadığı bazı olaylar var.
  • dizi uyarlamasında sonradan hastası olduğumuz james purefoy, paul bettany ve henüz whedonesque evrene kapağı atmamış alexis denisof da oynamaktadırlar. wellington dükünün zekasına hayran kalmamak mümkün değildir. ayrıca jane gibbons rolünü oynayan abigail cruttenden sean bean ile 1997-2000 tarihleri arasında evli kalmıştır. jane gibbons demişken hazır karaktere değinmeden olmaz.

    --- spoiler ---

    eh be kızım, amca zulmünden kaçıyor, richard'a sığınıyorsun. adam eğitimce dengin değil, sosyete adamı değil diye rahatsız olabilirsin bunu anladık. ama seni seviyor e sen de seviyorsun. bir savaşa daha katılırsan pılımı pırtımı toplar giderim demene, olanı biteni araştırmadan londra'ya geri dönmene, hatta lord rossendale'e abayı yakmana bir şey demiyorum ama sharpe'ın parasını yemeyecek kadar onurlu olsaydın keşke. ya da madem öyle kocanın başının belaya girdiğini duyar duymaz geri dönseydin. adam soruyor sana niye yaptın diye, bana söz vermiştin diye lüzumsuz bir çıkıştan başka bir cevap veremiyorsun. itiraf et işte bizim evlenmemiz hataydı diye, o da yemiyor tabi. doğru dürüst tanımadığın adamla ebeveyn baskısından kaçacağım diye evlenirsen böyle olur işte. halefin lucille'e selefin teresa'ya bak da örnek al azıcık.

    --- spoiler ---

    detaylı bir irdeleme için bakınız:
    http://theresemalaussene-mayis.blogspot.com/…y.html
  • (bkz: hornblower)
hesabın var mı? giriş yap