• --- spoiler ---

    daha önce yazıldı mı bilmiyorum ama, s2e3'te sherlock, kaçırılan çocukları bulmak için incelediği ayak izlerinde rhododendren ponticum isimli bitkinin kalıntılarına rastladı. bu bitkinin yapısında bulunan grayanotoxin isimli madde, 2009 yapımı sherlock holmes filminde (robert downey jr) sahte bir ölüm planında kullanılmış.
    aşağıdaki linkte "in popular culture" başlığı altında da görülmektedir.
    http://en.wikipedia.org/wiki/grayanotoxin

    yani bence o yere düşen kişi sherlock'un kendisidir. evet önce yastıkların çarşafların olduğu kamyonun arkasına atlamış sonra da yere atlamış olabilir. bu arada da ölü gibi görünmek için rhododendron bitkisinden yararlanmıştır.

    herneyse işte bu rhododendron denilen bitki bizim karadeniz'de yetişiyor, bu bitkiden deli bal adı verilen bir bal elde ediliyor. yüksek dozda alındığında kalp atışlarında yavaşlama, tansiyon düşmesi gözlenebiliyor. balın yenilmesinden 1- 2 saat sonra belirtiler ortaya çıkıyor ve zehirlenme ciddi değilse 12- 24 saat içinde düzeliyor filanmış.

    peki balın etkisinin tam sherlock yere düştüğü anda başlamasını nasıl sağladılar? bir de onu açıklasın moffat ve gatiss amcalar hadi hadi...

    e bunu yukarda yazmışlar zaten. niye uğraşıyosam işim gücüm var benim yaa.

    --- spoiler ---
  • teori üretmekten bıktığım ve huşu içinde 3. sezonunu beklemeye karar verdiğim dizi.
    zira moffat reyiz demiş ki: http://www.sherlockbbc.com/…have-missed-a-big-clue/
  • --- spoiler ---

    aslında o kadar da karışık değil işler. şimdi son bölümde moriarty yerine birini bir aktör tutmuş gibi davrandı. sherlock da onu kendi oyununda yendi. çatıda sherlock'un (sözde sherlock'un) dediklerini hatırlayalım. "i am fake". cevap net, sherlock yerine bir fake tuttu. ve o da sherlock'un yerine intihar etti. sizce saçma mı?

    --- spoiler ---
  • o kadar güzel bir dizi ki hakkında bir şeyler yazmaya başlasam nasılsa yetersiz kalacak diye hemen vazgeçiyorum. yalnız finalle ilgili söylemek istediğim iki çift söz var.

    --- spoiler ---

    izledikten sonra internette bölümle ilgili yazılan yorum, teori, geyik vs. tonla şey okudum ve garip bir şekilde hemen herkeste "sherlock, moriarty'yi alt etti." havası hâkim. tamam sherlock ölmekten kurtuldu (bkz: stayin' alive) ama moriarty'nin derdi sherlock'u öldürmek değildi ki.. adam sherlock holmes efsanesini muazzam bir şekilde yerle bir etti. o kadar ki, en yakınındakiler** bile ondan şüphe etmeye başladı. tabii, izleyicilerden bunun doğruluğuna bir an için bile olsa inanan olduğunu sanmıyorum. moriarty'nin de ölmüş olmasıyla (tabii öldüyse) artık hiçbir şekilde fake olmadığını ispatlama şansı kalmadı. ben şahsen moriarty'nin planına hasta oldum, güçlü olduğu barizdi ama "i'll burn the heart out of you." derken bu derece etkili bir şey yapabileceğini hayal etmemiştim.

    --- spoiler ---
  • çok özlettirecek kendini.

    uzun uzadıya yazmaktansa öncelikle;
    (bkz: #27050792)

    --- spoiler ---

    mimi wonkanın belirttiği teori de benim düşüncelerimle çok yakın. lakin, dr watson'a çarpan bisikletin bilinçli bir şekilde çarptığını ve onu sersemletici bu darbenin kasıtlı yapıldığını düşünüyorum. yani bisikletli ve belki de oradaki kalabalık, sherlock'un figuranları olabilir. çünkü watson, çarpma öncesi olaya az da olsa hakimdi fakat darbe sonrası yalap şalap şekilde bir geçiştirme süreci görüyoruz. kalabalık, bir şekilde watson'ı "doktorum ve arkadaşıyım" demesine rağmen sherlock'tan uzaklaştırma çabasındaydı.
    böyle düşünmemde ki büyük etken ise watson'ın sersemleme evresini özellikle ekrana yansıtıp üzerlerinde durduklarını seyirciye hissettirmeleri.

    ama işin bir de şu boyutu var ki;
    sniper nasıl bunu yedi?

    *sherlock sniperın nerede konuşlandığını bilmiyordu ve dolayısıyla sniperın göremeyeceği şekilde bu ölümü gizlemek zorlaşırdı. oldu, sniper numarayı yedi... ama nasıl?

    --- spoiler ---

    çok özlettirecek kendini.
  • --- spoiler ---

    yeni sezon başlangıcında sherlock'un nasıl olup da ölmediği üstüne herhangi bi tatmin edici cevap verileceğini sanmıyorum (çöp kutusuna atlama cevabı ne kadar tatmin ediyor ki sizi mesela.. bina tepesinden çöp kutusuna atlamak o kadar kolay iş mi.. ya da bisikletle birine tam on ikiden -artık neresiyse orası- çarpıp algısını bozmak.. yaaaani) ama önemli değil o kadar. güzel dizi, moffat'lık iş.. senede üç film (bölüm denemez herhalde bunlara) gayet de doyurucu.

    tek kötü tarafı kafamda o kadar sherlock karakterine cumberbatch'i oturttu ki, guy ritchie'nin robert downey'li sherlock holmes'ünü seyredemiyorum. şöyle bi dört beş ay geçsin diye bekliyorum şu an hatta..

    yalnız bi de merak ettiğim şey, moffat'ın (doctor who'da da var bu) bi zamanların coupling yazarı olmasından da müteakip, son derece gelişkin bi mizahi yeteneği olmasına rağmen ne sherlock'da ne doctor'da hiç komedi unsurları kullanmıyor olması. türleri harmanlamak yerine ayrı ayrı kompartmanlara ayırmış herhalde kafasında.. ilginç.

    --- spoiler ---
  • herşeyi iyi güzelde tek bir ricam var:

    lütfen şu en can alıcı noktada olayı nasıl çözdüğünü anlattığında biraz yavaş konuş abicim ya. bütün bölümün en süper anları ama hızlı hızlı geçiyorsun ya biraz daha yavaş gitsen sindire sindire izlesek çok daha güzel olucak ama bu bir sitem değil yanlış anlaşılmasın, ricadır. ne haddimize böyle bir senaryoya, diziye bok atmak.
  • (bkz: #27073620)
  • tam bir sherlock holmes manyağı olarak dizinin günümüze uyarlanmasında yapılan adaptasyonları, çözümlemeleri, oyunculukları muhteşem buluyorum. ama ne yazık ki moriarty olmamış.

    koskaca profesör moriarty ulan bu. matematik dehası, satranç ustası, satranç oynar gibi suç kurgulayan "suçun napolyonu"...

    --- spoiler ---

    bir kere oyuncu seçimi sherlock'la yaşıt birisi olması sebebiyle çok yanlıştı. karakterin ağırlığını en başta veremediler.

    sonrasında "kod" olayının da yalan çıkması aslında bölümün başındaki "suç şovunu" moriarty'nin adamlarının aracılığıyla yapmış olması da olayı iyice batırdı.

    koskoca suç dehası, normal bir örgüt liderine dönüştürüldü.

    kurguda biraz da batman-joker kapışmasına öykünme vardı. moriarty'nin aykırı, hiçbirşeyi takmıyorum tavırları, amaçsızlığı, tek hedefinin sherlock'u yok etmek olması... hiç olmamış...

    --- spoiler ---

    ilk sezon muhteşemdi. 2. sezonda işin içine moriarty de girince beklentiler iyice arttı. sezonun ilk bölümü bence 2 sezonun da en iyi bölümü olacak kadar iyiydi. 2. bölümde olay çok karmaşık değildi ama farklı bir tarz sunuldu, gerilim dozajı yüksekti ve sherlock'un aşmış çözümlemeleri olayı kurtardı. sezon finaliniyse hiç beğenmedim.
  • geriden geliyorum arap ati gibi, fakat 2. sezonun ilk bolumu hayatimda izledigim en iyi iki uc dizi bolumunden biridir. senaryo, karakterler, diyalog, teknikler....salyam akarak izledim.

    jeremy brett fanatigi oldugumdan cok onyargiliydim bu fikre ama eski bolumlerin nostaljik degeri bile bununla yarismaya yetmiyor. bu sherlock, butun britanya imparatorlugunun gunahlarini affettirebilir. (diger adaylar: david attenborough, monty python, eddie izzard)
hesabın var mı? giriş yap