• silah hobisi olanlarin ve koleksiyoncularin almalari gereken ruhsat. evinizi korumak icin (veya bir seferberlik anina hazirlanmak icin) filan bile kullanilabilir, ama asil olay, silahlarlan oynamayi, onlari elinde tutup "yavyuum" diyebilmeyi seven insanlar icin guzel bir olay olmasidir.

    bulundurmanin otesinde, tasima olayi gereksizdir ama. bulundurunuz, ama tasimayiniz. ne gerek var?

    (bkz: silah ruhsati)
    (bkz: silah tasima ruhsati)
  • sahibine yilda 200 adet mermi satin alma hakki veren ancak silahi ruhsat turune bagli olarak meskenden ya da i$ yerinden cikartmaya engel koymu$ olan izin tezkeresi.

    o zaman sorarlar adama neden 200 mermi veriyorsun yilda bana diye yani mac ak$amlari milli takim yenince mesken dahilinde bulunan balkondan mi sikarak yakacagim ben bu mermileri. veya evde ni$an torenleri duzenledikten sonra yine pencereden balkondan sikarak mi yakacagim?? sacma bence..
  • anlamadığım ruhsat. polise "ben silahı yanımda bulunduruyorum, bu da bulundurma ruhsatım" demeyiniz, yemez.
  • çok gereksiz bişi ya. hayır yani madem silah alıyorsun üzerinde niye taşımıyorsun? evde bırakmak için silah alınır mı? evde karın çoluğun çocuğun var güzel abim onlara mı bırakıyosun silahını? bizim evde vardı bir beretta. bir de ulu orta bir yerde giysi dolaplarındaydı. benim de küçükken tek hobim elbiseleri önce döküp sonra toplamakmış her seferinde rastlardım bu silaha iki elimle kaldıramazdım uyuz olurdum hiç istediğim gibi durmazdı dolapta. neyse sonradan dolap düzeltme alışkanlığının kontrol sevmeyle ilgili olduğunu fark edince evdekiler başka ilgi sahaları açtılar da silahla oynama çabalarım bitti. bu sefer de haydaa babam büyüdüm diye hiç kullanmadığı silahı bana temizlettirmeye başladı. kullanmayı öğrendiğime emin olduktan sonra da bir sabah emniyete gittik silahı polislere bıraktı bir sakatlık yapmiyim diye. (şaka şaka yurt dışına taşınacam diye verdi). o zamandan bu zamana da silah görmedim bile. ben süngüden yanayım: hemen, çabuk, yakın mesafe, serinkanlılık, etkiyi birebir görme.
  • silahın ruhsatın çıkartıldığı mahal içerisinde bulunmasını yasal kılan ruhsattır. buradan eğer kuyumcu vs iseniz ("risk altındaki iş yeri" diyelim) dükkanınızda ruhsata tabi silahı bulundurmak için alabilirsiniz. evinizde silah bulunduracaksanız da bu ruhsattan almanız gerekir.

    kısaca silah sahibi olacaksanız bir şekilde mutlaka alacağınız ruhsat türü budur.
    bunun üzerine (bkz: silah taşıma ruhsatı) da alınabilir (yasalar sizi kapsıyorsa)
  • bilgi sahibi olan yazarlardan hakkında yardım istediğim ruhsat tipidir. bulundurma alındığında poligona gitmek için ne sıklıkta yol belgesi alınabildiğini merak etmekteyim. tecrübesi olan yazarlar yeşile boyarsa müteşekkir olurum.

    edit: uzun zaman sonra silah ruhsat şubeye başka bir alet için gittiğimde aldığım bilgiye göre her gidiş için başvuru gerekiyormuş ve teknik olarak bir ay içinde birden fazla başvuru mümkünmüş; bilginize.
  • uzerinizde,aracinizda veya kayitli oldugu adres harici baska bir yerde (is yeriniz veya yazlik eviniz de dahil) yakalatmaniz durumunda ruhsatsiz silah muamelesi gorur,yani hic ruhsatiniz yokmus gibi ceza alirsiniz,silaha el konur,omur boyu atesli silah ruhsati alamazsiniz (av tufegi dahil) ,para cezasi alirsiniz ve sicilinize islenir.
  • yivsiz av tüfeği için gerekli belgeler:
    • kaymakamlık makamına dilekçe
    • 5 adet fotoğraf
    • nüfus cüzdanı fotokopisi
    • sağlık raporu (bağlı bulunduğunuz sağlık ocağından aile hekiminiz tarafından verilmektedir.2 sayfalık bir belge veriyor hekim, kutucukları işaretliyorsunuz. hekim yan çizerse ısrar edin)
    • vergi dairesinden "borcu yoktur kağıdı" ve 29 tl yivsiz av tüfeği harcı yatırıldığına dair dekont ( 5 yıllık harç bedeli)
    • parmak izi(karakolda alınıyor.)
    •·sabıka kaydı (adli veya arşiv kaydınız var ise mahkeme kararı, adli kaydınız yoksa karakolda çıkartıyorlar ayrıca almanıza gerek yok)

    son olarak hazırlamış olduğunuz belgelerle ilçe emniyet müdürlüğüne gidip satın alma belgesi için başvuru yapıyorsunuz. 3-5 günde belgeyi veriyorlar. 2 tüfek alacaksanız dilekçeye 2 adet yazmanız,+1 resim daha koymanız ve 29*2 tl harç yatırmanız lazım.
    6 ay geçerli olan satın alma belgesini aldıktan sonra gidip beğendiğiniz silahı alıyorsunuz. sonra av tüfeğinizle ilçe emniyet müdürlüğüne gidip ruhsat işlemlerini tamamlıyorsunuz. evet karakola silahla giriyoruz :) silah demonte, şarjor takozu takılı ve boş olmalıdır. ayrıca karakolda bağış adı altında makbuz karşılığı 50tl tırtıklayabilirler.

    ek: yivsiz tüfek alacaklara tavsiyeler
    edit:har(a)ç güncelleme
  • sahip olana dayattığı kısıtlamalar ve maddi külfet yüzünden ruhsatsız silahlanmanın önünü açan yetki belgesi.

    bizimki gibi memleketlerde taşıma ruhsatının sivil halka çok daha kısıtlı şekilde dağıtılması gerekirken, muhtarlara, arıcılara ya da bilmem kaç dönüm zeytinliği olan ilkokul mezunu köylüye peynir ekmek gibi taşıma ruhsatı veriliyor. 5 lira karşılığında nüfus kayıt örneği veren muhtar hangi sebeple silah taşır? arazisini korumak isteyen köylüye yivsiz av tüfeği yetmez mi?

    diğer yandan, 5 yılda bir ödenmesi gereken harç ve sağlık raporu için talep edilen yüksek rakamlar, sahip olunan her silah için ayrıca harç ödeniyor oluşu, zahmetli ve uzun süren karmaşık bürokratik işlemler, sahip olunan silahı evden/iş yerinden poligona ya da tamire/bakıma götürebilmek için yol izin belgesi alma işkencesi, yıllık mermi istihkakının 200 adet ile sınırlanıyor oluşu gibi etkenler yüzünden sportif ya da savunma amaçlı silah sahibi olmak isteyen kişilerin ruhsatsız silaha yönelmesi söz konusu olabiliyor.

    tüm bu prosedüre rağmen, hayatında eline silah almamış, silahla ilgili en temel güvenlik bilgilerinden yoksun kişilerin eğitime ve teste tabi tutulmadan ruhsat verilebiliyor olması da işin trajikomik tarafıdır. sonrası malum; silahı temizlerken ateş aldı..

    ateşli silahla işlenen suçlarda kullanılan silahların yüzde doksanının kayıt dışı olduğundan yola çıkarsak, devletin bulundurma ruhsatında yapacağı iyileştirmeler sonucu pek çok kayıt dışı silahın kayıt altına alınıp devlet denetimine gireceği, işlenen suçların faillerine daha kolay ulaşılabileceği ve ateşli silahlarla işlenen suçlarda kayda değer bir azalma olacağı çok açıktır.
  • 5 yıldır sahibi olduğum ruhsat. yenilemiş olanlara sorum olacak 5 yılı doldurmak üzereyim, yine aynı ödemeleri yapıp, gidip o devlet hastanelerinde kuyruklara mı gireceğiz tekrardan ? yeniletenlere bir kolaylık yok mu? ya da pandemiden ötürü bir uzatma falan? bir diğer sorum da diyelim bitti ruhsatımız yeniletmedim pandeminin azalmasını veya bitmesini bekledim, örnek 1 sene geçti. tekrar yeniletmeye gidince oo 1 sene ruhsatsız bulundurmuşsun diye sorun çıkarırlar mı?
hesabın var mı? giriş yap