*

  • haldun tanerin bedri selimhocaoğlu tarafından silah zoruyla okutulmuş hikayesi
  • haldun taner'in şahane öykülerinden biri. içlerinde bu öykünün de bulunduğu öykü kitabı, gürcü türkolog prof. lia çlaidze tarafından gürcü diline çevrilmiştir.
  • takip edebildiğim kadarıyla alevi sitelerinde hikayede geçen aşağıdaki pasaj yüzünden son zamanlarda pek gündemde olan hikaye.

    "bırak alasen müdür bey. bazen kanıma dokanıyor vallaha. sen onun oruçlu olduğuna inaniyor musun? o ne hinoğluhindir o, ne kahpe dinli kızılbaştır o! müslüman olsa acımak bilir. görmedin mi, gazetede ölüm haberlerini okurken, nasıl parlıyor gözü. cami avlularında gezisi neden? cenaze görmek için. sanki ölenlerin ömrü bununkine eklenecek. kötü yürekli vesselam. ölse acimam, emin ol" s.46,47

    ve işte o anda, tövbeler olsun, abla-kardeş, kızılbaşlar gibi sarmaş dolaş oluverdik. " s.61

    bu kitabı tavsiye listesine koyduğu için milli eğitim bakanlığına yükleniyorlar ama uluslararası ödüller almış olan bu hikayenin yazarı ve haldun taner gibi dev bir isim. meb'in bu kitabı tavsiye etmesi gayet doğal.

    bu durum, elif şafak'ın baba ve piç adlı romanında geçen pasajları hatırlatıyor. insanların şunu anlaması gerekiyor, yazarlar hikaye yazarlarken karakterleri canlandırıyor ve konuşturuyorlar. eğer bu karakter yobaz, dinci ise bu şekilde konuşması da doğaldır. eğer milliyetçi bir ermeni ise türkler'e hakaret etmesi de doğaldır. haldun taner gibi, türk kültür dünyasında tartışılmaz yeri olan bir zat alevi düşmanı bir dinci, yobaz olacak değil herhalde. hikayeden cımbızlama yapınca sırıtan bu pasaj hikayenin genelinde nasıl duruyor, yazarın genel duruşu nedir ? bunlar da önemli. elbette bu satırların yazarı, örneğin emine şenlikoğlu gibi birisi olsa olsa durum farklı olurdu, o zaman sanatsal özgürlüğün istismarından bahsedebilirdik.

    öte yandan, eğer böyle şeylere tepki gösterilecekse, aziz nesin'e tepki gösteren dinciler de haklı o zaman.
  • ubor metenga buluşmaları nda 29 mart'da ele alınacak ve tartışalacak haldun taner üstadın güzel hikayesi.
  • kalendar isimli bir atın aynada kendisini gördükten sonra "kişnemesi" ve sonrasın dünyanın bir ucundaki sao paulo'yu bile etkilmesini ele alan, aslında günlük hayattaki diyaloglardan bolca barındırmasına rağmen müthiş tahlillerin dile getirildiği haldun taner yapıtı.

    kişnemesinin sebebini haldun taner müthiş bir şekilde yorumlar. şişhane'de ki bir çöpçü atının kişnemesi nasıl dünyanın çeşitli yerlerindeki insanların hayatını etkiler bunu görebiliriz.
  • bir öyküye verilebilecek en güzel adlardan biridir. en güzeli dahi olabilir.
  • kitabı şişhaneden ve yağmur yağarken aldım, beni tebrik edin.
  • aynı adlı bir öykünün de yer aldığı bu kitaptaki bir başka öyküde yer alan ve alevileri rahatsız eden "...o ne kahpe dinli kizilbaştır o!" şeklindeki ifadelerin, kitabın yeni baskısında yer almadığı haldun taner eseridir. bu ifadelerin eserde bir karaktere soyletilmis olmasını yazarın fikriymis gibi algılamak, edebiyattan bihaber olmak demektir. bu nedenle yazarın iradesi dışında -ki yazar 1986'da vefat etti- müdahaleler, etik değildir.

    şişhane'ye yağmur yağıyordu isimli öyküye gelirsek... kelebek etkisi ifadesi bu öykünün en güzel ozetidir. konuşmaların canlılığı, ıstanbul'un ve şişhane'nin daha ellili yıllarda bile yoğun olan gürültüsünün en yalın şekilde aktarılması ile son derece hareketli bir öykü çıkmış ortaya.
hesabın var mı? giriş yap