• bu kardeşinizin 2023 yılında çıkmasını temenni ettiği yasadır. lütfen binalarda sırası gelmeyen ihtiyaçlardan vazgeçelim.

    sismik izolatör nedir?
    deprem etkisini binalara daha az ileten elemanlar. bildiğimiz yay benzeri şeyler yatayda ve düşeyde gidip geliyor.
    görsel
    görsel
    depremin yatay etkisi için izolatörlerin temel çalışma prensibi şöyle
    yatay tepki
    uygulandığı yapıya, yere göre farklı tip ve büyüklüklerde versiyonları var. biz ortalama ve sıradan bir örnek için basit bir fiyat analizi yapalım.

    işte mimaride harikalar yarattığımız tüm şehirlerimizde olan mükemmel ötesi bir bina.
    görsel
    görsel

    katta 4 daire toplam 5 katlı. böyle bir bina için ortalama 40 taşıyıcı kullanıyoruz. bu taşıyıcılar için kullanılacak bir adet izolatör yaklaşık 6000 dolar.
    yani bize maliyeti 40x6000x19 = 4.560.000 tl (06.02.2023 yaklaşık dolar kuru)

    özetle maliyeti 20 dairelik bir apartmanda 5-6 milyon civarında.
    hiç 20 daire için önemli değil demeyin önemli olsun. benim dikkat çekmek istediğim daha büyük bir dangalaklığımız(bkz: dangalak) var. böyle küçük bir apartman için bile neler yapıyoruz biliyor musunuz?

    1-sığınak (bkz: sığınak yönetmeliği)
    nükleer serpinti falan olursa kullanacağız bu sığınakları. şu anda turşu bidonu ve bisiklet koyuyoruz olsun.

    2-yağmur suyu depoları ve sistemi (bkz: yağmur suyu deposu)
    sularımız boşa gitmeyecek bahçeleri sulayacağız. yeşil çevre. yeşil bina. sürdürülebilir mimari. daha gri su muhabbeti var ona hiç girmiyorum.

    3-bina cepheleri için kullanılan kaplama malzemeleri

    önerdiğim şey inanın çok uzak ve ulaşılmaz değil. sadece bir yasaya/yönetmeliğe bakar. yerli alternatifler de çıkıyor iş daha da ucuz bir üretime gidiyor. japonya'da ara sokaklarda yapılan küçük kıytırık binalara bile yapar oldular.
    bu arada mevcut binalara da yapılabiliyor. evet bildiğiniz halihazırdaki binaya gelip bu sistemi entegre ediyorsunuz.

    özetle diyorum ki (bkz: özet)
    sığınak ve yağmursuyu deposu yaptırmak tercihle, deprem izolatörü yaptırmak mecburen olsun.
  • gayet mantıklı önermedir. ama derdi milli servet emmek olan hainlere değil liyakatle iş yapan yöneticilere sunulması gerekir.

    (bkz: sismik izolasyon)
  • iyi irdelenip kesinlikle hayata geçirilmelidir diye düşünüyorum.
  • binalarımız kumdan kaleden hallice ama sismik izolatör uygularsak yırtarız, di mi cevat abi?

    önce binalarımız "bina" olarak nitelenebilme şartlarını yerine getirsin, ondan sonra konuşalım sismik izolatörü, akı kapasitörünü.
  • saçma saçma fikirler.

    düzgün yapılan betonarme binanın kendisinin depreme dayanması gerekiyor. lan biz daha temelde olacak betonu demiri tam koyduramıyoruz binalara. buna gerek yok.

    farkında değilsiniz bize ahlak lazım. şuanki halimizle bu saçma fikirleriniz gerçekleşse bile onların da etrafından dolaşacaklar. bize denetim ve ahlak lazım.
  • 10 lira 20 lira diye hesap edilmez. bina maliyetini % kaç artıracak bu teknoloji?
    ve garanti oranı ne? alternatifi var mı? başka çözümler bu teknolojiden daha az maliyetle daha büyük fayda sunar mı?
    sadece "5-6 milyon lira bu. niye yapmıyoz?"la depreme çözüm sunulmaz kanaatimce. öyle olsa zaten dünyada tüm betonarme binalara mutlak bir zorunluluk haline getirilirdi. sadece patent sahibini zengin edecekse kim niye bu teknolojileri kullansın?
  • bu teknolojinin en güzel yanı, sadece yeni binalara değil, eski binalara da uygulanabilmesi. devlet şimdiye kadar topladığı deprem vergilerini bu teknolojide harcayabilir. bundan sonraki yapılarda da bunu şart koşabilir. alt tarafı yönetmeliğe yeni bir madde ekleyeceksin. tüm yapı denetim kurumlarına da bilgiyi vereceksin.
  • tek derdimiz bu değil. enkazları incelediğimizde çoğu hasarın kolonlardan ziyade genel malzeme kalitesinden kaynaklandığını görüyoruz.

    böyle bir zorunluluk gelse bile yalnızca yeni yapılan ve milyonlarca liradan satılacak, yoksul halkın alamayacağı yapılarda uygulanacaktır. zenginler de zaten depremde ölmüyor. zor işler.

    edit: mevcut binalara da uygulanıyormuş ama aidatını zor ödeyen adam bunu nasıl öder bilemiyorum.
  • patent nedeniyle mi bu kadar pahalı?
    mevcut izolatörleri inceledim ve bir mühendis olarak kafamda mevcut sistemlerden farklı tasarımlar şekillendi. gerekirse 10-20 mühendis bir araya gelip bir patent alıp şu ülkeye bir katkı sağlayalım. tahminim ürün maliyeti 2000$'a kadar düşürülebilir.

    bu da 16 kolonlu bir yapıda 640.000tl gibi bir maliyete tekabül eder. 16 kolonlu bir yapı ise (inşaat mühendisleri daha iyi bilir) 10 katlı 40 daireli bir yapıyı taşıyabilir.
    daire fiyatının 2 milyon civarında olduğunu düşünürsek 1/80 oranında bir maliyete tekabül ediyor, tamamen karşılanabilir bir rakam. bu sayede tüm yapılarda zorunlu hale getirmenin önündeki engel kalkmış olur.
  • böyle güzel fikirler sivil toplum kuruluşları tarafından olgunlaştırılmalı ve devleti yönetenlerden halk olarak bunu talep etmeliyiz. biz halk olarak istemezsek yönetenler zaten vermez. halk isteyecek, zorlayacak, yöneticiler mecbur kalacak. yoksa daha çok acılar çekeceğiz. halkı bilinçlendirmek için bir şeyler yapmalı ama ne yapmalı? dünyada çaresiz bir şey neredeyse yok, buna da çare bulunur. yeterki çoğunluk olarak talebimizi makul bir şekilde ifade edelim.
hesabın var mı? giriş yap