• siyez kavuzlu bir buğdaydır. bu sayede sert doğa şartlarından ve hastalıklardan korunur. binlerce yıldır aynı genetik yapısıyla tarımı yapılmaktadır. bunun anlamı şudur, suni gübre istemez, tarım ilacı hiç istemez.

    batı karadeniz bölgesinin dağlık bölgelerinde özellikle kastamonu'nun iklim şartlarına uyum sağlamış, bu bölgede yetiştirilmesi sayesinde bugüne kadar ulaşabilmiş.

    genetiği değiştirilmiş tohumlar zaten bünyesinde hastalık taşır. insan eli değmiştir ve kısırdır. hibrit domatesin tohumunu eksen tarlaya ürün vermez. ayrıca toprağın bereketini düşürür. ayrıca hibrit tohum tarım ilacına ve gübreye ihtiyaç duyar. yani zehire. hem toprak zehirlenir hem de ürün. insanlar bu zehirli ürünü kullanınca yavaş yavaş zehirlenir. şeker hastalığından tutun kansere kadar bin türlü hastalık ortaya çıkar. en kötüsü iktidarsızlık yapar. genetiği değiştirilmiş ürünü yiyenin de genetiği bozulur. bunu unutmayalım. en tehlikelisi de budur.
  • anadolu'da frigler ve hititlerce kullanılan, 14 kromozomlu, yüksek yağ içeriğine ve diğer buğday türlerine oranla daha fazla sarı lutein oranına sahip olduğu ortaya çıkarılmış buğday. ki kastamonu yöresinde hala kullanılmakta. sağlıklı.

    günümüzde ise 1936'dan bu yana değiştirilen genetiği nedeniyle 49 kromozomlu olan buğdaylardan yapılmış ekmekler var ve bunlar da bağırsak florasını bozarak, bağırsaklardaki faydalı bakterileri öldürüyor; dolayısıyla faydasız bakteriler de bağışıklık sistemini çökertiyor*. fena.
  • bu buğdayın unu, 2018 haziran ayı itibarıyla istanbul halk ekmek büfelerinden kilosu 8,75 liraya alınabilir.. fiyatı normal unun ~2,5 katına falan denk geliyor..

    değer mi..?
    değer..
  • dün itibariyle ilk kez ekmeğini yediğim buğday. yani gerçek manada bundan yapılmış ekmek yedim... eğer o ekmekse bizim bu zaman kafar yediğimiz nedir ey sözlük.. mükemmel birşeydi..
  • kastamonu'dan siyez unu sipariş ederek ekmeğini yapıyoruz evde. birkaç dilimi insanı doyuruyor ve mideye taş oturur gibi oturmuyor. devletin beyaz un üretimli ekmeklere el atıp siyez unu gibi sağlıklı buğdaylardan imalata teşvik vermesi gerekiyor. disbiyozis olanlar, mide sorunları yaşayanlar kesinlikle siyez tüketmeli.
  • tarımı yapılan en eski buğday türü. doğada kendi halinde yetişen, yani ıslah edilmemiş versiyonu, olgunlaştığı zaman buğday tanelerini, yani tohumlarını toprağa saçarak neslini devam ettiren bir bitki. hala doğada bulabilirsiniz bu bitkiyi.

    ancak tahmin edersiniz ki, bu halinin tarımını yapmak imkansız, zira buğdayları tek tek yerden toplamak öyle kolay bir iş değil. tarımı yapılan, yani ıslah edilmiş varyantı, ufak bir mutasyon sonucu ortaya çıkan tohumlarını saçamayan bir hali. haliyle tohumunu saçmak ve neslini devam ettirmek için başka bir canlıya, yani insana ihtiyaç duyuyor.

    doğru zamanda, doğru kişiler tarafından bulunduğu zaman, kimilerine göre insanlığın en büyük devrimi olan tarım devrimini başlatan bu ufak mutasyon, buğday ile insan arasında binlerce yıldır devam eden bu güçlü ortak ilişkiyi kurabilmiş.

    sadece bu buğdayın ununu kullanarak günümüzde anladığımız anlamda ekmek yapmak zor. her ne kadar gluten oranı çok da düşük olmayan bir buğday olsa da, diğer buğday türlerine göre daha zayıf bir gluten oluşumu söz konusu bu buğdayda. o yüzden daha çok düz, mayasız ve yoğun bir hamurun küller üzerinde pişirilmesi şeklinde tüketilmiş, ya da bira yapılmış bu ve benzeri antik buğdaylardan. günümüzde de daha çok bulgur olarak tüketime uygun.

    illa tam buğday unundan ekmek yapmak istiyorum diyorsanız. una oranla yüzde 55-60 su içeren, mayalı bir hamur hazırlayıp, çok uzun süreler yoğurup, yine uzunca bir süre mayaladıktan sonra, ki bu kadar az su olmasına rağmen hala yapışkan bir hamur olacak, biraz şekil verip fırında pişirebilirsiniz.

    not: ingilizce einkorn olarak bilinmektedir.
  • neden modern buğdaydan daha iyi olduğuyla ilgili kısa bir video.

    maalesef ingilizçe . gliadin/gluten oranı düşük olduğu için daha sağlıklıymış. % 40 daha fazla protein ihtiva ediyormuş.

    önemli not : çölyaklılar sakın denemeyin gluten içeriyor.
    (bkz: çölyak)
  • tatlı krizlerime son vermeme sebep olan ekmek. sebep olan diyorum çünkü öylesine almıştım ne olduğunu bilmeden. sanırım şekeri düzenliyor.
  • yavas yavas paketlenmis hazir market urunlerinin uzerinde "siyez bugdayi ile yapilmistir" gibi pazarlama ibareleri yer almasina yol acan bugday cesiti. yeni bir rant alani acikcasi.
    faydalari say say bitmiyor.
    illa paketli bir urun tuketilecekse iceriginde siyez bugdayi/bulguru kullanilanlari almakta ve etiket okumayi aliskanlik haline getirmekte fayda var.
    ornegin (bkz: eti burcak siyez bugdayli) zararlilar icinde simdilik en sagliklisi gibi.

    "1-) zengin bir lif kaynağıdır. bu nedenle bağırsakları çalıştırıcı özellikleri vardır. ayrıca sindirim süresi uzun olduğundan glisemik indeks değeri de düşüktür.
    2-) çok dayanıklı bir türdür. bu nedenle uygun koşullarda daha uzun süre küflenmeden saklanabilir.
    3-) siyez buğdayı diğer türlere göre daha yağlıdır ancak bu yağlar doymamış yağlar olduğundan damar ve kalp sağlığına faydalıdır.
    4-) zengin bir folik asit kaynağıdır. bu nedenle hamile kadınlar ve çocuklar için önemlidir.
    5-) bazı minerallerin emilimini engelleyen ve hububatlarda çokça bulunan fitig asit, özellikle gelişim çağındaki çocukların gelişimini engellemektedir. fermantasyon ile fitik asit miktarı azaltılabiliyor. bu buğday türünde ise fitik asit oranı diğerlerine nazaran daha az miktarda olduğu kaynaklarda geçiyor.
    6-) radyasyona karşı daha dayanıklı olduğu dile getiriliyor.
    7-) siyez buğdayı, 14 kromozomludur. modern buğday ise yapılan genetik işlemler sonucu 48 kromozoma kadar çıkmıştır. bu nedenle modern buğdayın pek çok olumsuz özellik kazandığı iddia edilmiştir. özellikle alzheimer gibi hastlıklarda meydana gelen artışla bu durum arasında ilişki kurulmuştur.
    8-) siyez bulguru ve ekmeği çok fazla şişklinlik yapmaz. ayrıca içerdiği gluten oranı modern buğdaya göre çok daha azdır."
  • ibb halk ekmek büfelerinde 1 kg lik paketi 6, 5 tl ye satılan unun * yapıldığı buğday.
hesabın var mı? giriş yap