• elektrik dagitim sebekesini daha guvenilir ve dayanikli hala getirmeyi, guc arz-talep dengesini daha iyi kontrol etmeyi, enerji tasarrufu saglamayi, yenilenebilir enerji kaynaklarinin sebekeye entegrasyonunu kolaylastirmayi, dagitim maliyetini dusurmeyi hedefleyen, bilgi ve iletisim aglari ile donatilip olcum ve kontrol teknolojileriyle desteklenmis yeni (ya da gelecek) nesil sebeke.

    gunumuzde kullanilan elektrik sebekesi olusturuldugu donemde amac sadece bir noktada uretilen elektrigi diger noktalara dagitmakmis. su anki dagitim sebekeleri modern dunyanin ihtiyaclari dusunulmeden, biraz bastan savma ve oldukca verimsiz olusturulmus. ayrica su anki sebeke yapisi uretimdeki ve kullanimdaki dalgalanmalara karsi da oldukca hassas (bkz: blackout 2003). dolayisiyla "smart grid" yani sebekenin yeniden yapilandirilmasi, gerek muhendislik, gerek temel bilimler, gerek ekonomi alaninda bircok bilim insaninin uzerine kafa yordugu, fikir urettigi bir konu.
  • gectigimiz 10 sene icinde bir cok devletin akademi ve endustri ortakligi bazli bir cok projesine ciddi yatirimlar yaptigi teknolojiler butunudur. teknik olarak, snr'in yerlerde surundugu datadan real-time detectioni nanosecond precisionda yapabilmekten, yuzlerce abuk sabuk istasyonun, trafonun, elektrik kablo aginin online, otonom, kendi aralarinda isbirligine dayali real-time kontrol ve rekonfigurasyonuna, zebil gibi fpga kodlamak, sensor kalibrasyonu, a/d converter ayari yapmaktan, power electronics devre mimarilerine gomulmeye, monte-carloyu gun be gun daha cok sevmekten, online real-time learninge kadar bi cok ugrasiyi barindiran, cok hizli buyuyen ve iyi para yapan bi alandir.

    matlab ya da kucuk olcekli grid verisine dayali cozumler genel olarak komik olmaktadir...
  • elektrik dağıtım şebekeleri üzerinden internet servisi vermeyi sağlayan teknolojilerin genel adı. gelecek yıllarda gelişmiş ülkelerde, çevreci baskıların da katkısıyla uygulanması ve internetin boyutlarını katlaması bekleniyor. konunun ilk pivot denemeleri italya, abd ve kanada'da yapılmış.
  • türkiye'nin muhtemelen avrupa'dan minimum 50 sene sonra geçeceği, geleceğin elektrik iletim & dağıtım & üretim kontrol teknolojisi. 2011 yılı itibariyle standart oluşturma safhası henüz yeni bitmiştir, google'dan siemens'a, bosch'tan general electric'e kadar yüzlerce şirketin ar-ge birimi şu anda bu çılgın projeyle kafayı yemişçesine uğraşmaktadır.
  • türkiye'nin beş milyar dolarlık akıllı şebeke yatırımı yapacağına dair haberler dolanıyor, eğer gerçekse, bu işe ucundan bulaşmış insanlar bile zengin olacak demek bu. çalışın abi, öğrenin şu işi, çok büyük potansiyeli var.

    http://www.businessweek.com/…-ties-with-u-dot-s-dot
  • bitirme tezi için bu aralar her yönünü araştırdığım fakat hala hangi yönüne eğilmem gerektiğini kestiremediğim konu.
  • doktora tezimde uzerinde calistigim, calisma bicimini uretici ve son kullanici acisindan optimize ettigim yeni kusak elektrik dagiticisi.
  • akıllı şebeke olarak türkçeye çevrilebilinecek olan kavram. şu andaki şebeke sistemi, akımlar savaşı sonrası oluşan şebeke yönetim mantığı ile hemen hemen benzer yaklaşımlara sahiptir. fakat günümüzde değişen şebeke kavramları (biraz daha detaylı bilgi için `bkz:` #25895879 'nolu girdinin 4. ve 5. paragrafları), daha anlık ve otomatik bir yönetim biçimini gerektirmekte. daha otomasyonel bir şebeke yönetim yaklaşımı ile hem enerji üretim-aktarım, dağıtım-tüketim aşamalarında etkin ve tasarruflu modeller geliştirilecek, hem de güneş ve rüzgar gibi yeni enerji üretim teknolojilerinin geleneksel üretimden farklı doğaları şebekeye daha iyi entegre edilecektir.

    fakat akıllı şebeke sisteminin şebeke yönetimini sayısal saldırı (siber saldırı, cyber attact)'lara karşı daha açık kıldığını da unutmamak gerekir.
  • akıllı şebeke olarak bilinmektedir. bir şekilde insanların ihtiyaçlarıyla eldeki elektriği birbiriyle eşleştirerek maksimum anlık tüketimi düşürmeyi hedefler. fakat bu çeşit şebekelerde güvenlik problemi vardır. durum şöyle ki zaten her şeyinizi internetle bağlı hale getirdiğiniz için saldırılara tamamen açık oluyorsunuz. hadi diyelim ki bu saldırılara karşı bir şekilde korunuyoruz. başka bir güvenlik problemi daha var.

    bu akıllı şebekeler gün içerisinde ev içinde olan biteni kaydediyor ve anlık olarak tüketiminizi ana makineye aktarıyor. sizin yaptığınız tüketimi analiz ederek o an ev içerisinde ne yaptığınıza ulaşmak mümkün. evet, mümkün! dahası televizyon izlerken ne izlediğinizi bile tahmin edebiliyorlar. nasıl mı? televizyonda izlediğiniz her kanalın o andaki renk yoğunluğuna bağlı olarak televizyonunuzun elektrik tüketimi değişiyor. bunu analiz edebilecek kadar hassas olan bu akıllı şebekeler bizi savunmasız hale getiriyor. bu aletler nedeniyle hakkımızda deli gibi bilgiler ortaya saçılıyor. dikkatli olmakta fayda var.
hesabın var mı? giriş yap